Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El traspàs de poders a l'Irac

El pla traçat

Manteniment de les tropes ocupants

Un país democràtic i federal?


dilluns, 28 de juny de 2004
El 28 de juny, dos dies abans de la data prevista, es va fer el traspàs de poders a l'Irac, que en principi hauria de marcar la fi de l'ocupació d'aquell país: l'Autoritat Provisional de la Coalició, dirigida pel nord-americà Paul Bremer, va cedir la sobirania al govern provisional iraquià.

El traspàs de poders va rebre, el dia 8 de juny, l'aval de l'Organització de les Nacions Unides (ONU). Després de moltes negociacions, el Consell de Seguretat d'aquesta organització el va aprovar per unanimitat, bo i donant el vist-i-plau a la resolució 1546. Aquest aval de l'ONU representa un canvi substancial d'actitud, sobretot si pensem que aquesta institució supranacional va negar-se a abonar la invasió de l'Irac.

En efecte, aquest aval de l'ONU ha permès als governs dels Estats Units i de la Gran Bretanya, impulsors de la guerra, de respirar políticament, sobretot tenint en compte que la postguerra iraquiana no ha estat gens pacífica, i que encara és plena d'atemptats i d'actes de violència.

Tot i amb això, ni l'un govern ni l'altre no les tenen pas totes. Recordem, per exemple, que el mes de juny el Partit Laborista de Tony Blair fou durament castigat a les eleccions europees, càstig atribuït en bona part a la situació de l'Irac; i que George Bush, que aspira a ésser reelegit president dels Estats Units el novembre vinent, no té la reelecció gens segura, si hem de fer cas dels sondatges.
  • ! Actualització el 01/07/2004 a les 14:15

El pla traçat


+ L'ONU va avalar el traspàs de poders el 8 de juny passat.
Segons la resolució 1546, més que un traspàs real de poders, la data del 28 de juny assenyala l'inici de la devolució de la sobirania al poble iraquià. Aquesta sobirania no serà completa, en el millor dels casos, fins el desembre del 2005. Serà aleshores quan, d'acord amb el pla previst, s'elegirà un govern permanent que haurà de guiar l'Irac. Abans, emperò, hi haurà un govern de transició, sorgit d'unes eleccions que s'hauran de fer entre el desembre del 2004 i el gener del 2005, un govern de transició que haurà de redactar una constitució definitiva per al país.

Manteniment de les tropes ocupants


+ Les tropes ocupants romandran a l'Irac.
La resolució de l'ONU estableix el manteniment a l'Irac d'una 'força multinacional', eufemisme que designa les forces d'ocupació comandades pels Estats Units. El manteniment dels efectius militars fou sol·licitat pel govern provisional iraquià, que no pas pocs acusen de servil, sotmès als designis dels Estats Units. Sigui com sigui, les tropes s'hi estaran fins que no s'hagi constituït el govern permanent, llevat que les autoritats iraquianes en demanessin abans l'enretirada. Diguem també que el govern francès, molt crític amb la guerra i l'ocupació de l'Irac, volia que el govern provisional iraquià tingués dret de vet sobre les accions d'aquestes tropes. Finalment es va acordar que el govern hi col·laboraria i que hi treballaria coordinadament.

Un país democràtic i federal?


+ Ijad Alawi, primer ministre iraquià.
El govern provisional iraquià ha expressat la voluntat de treballar en favor d'un Irac democràtic, federal, plural i unit. És clar que aquesta pretensió serà molt difícil d'atènyer mentre no hi hagi seguretat, mentre no s'aturi la violència que assola el país. A banda, el govern provisional iraquià haurà de tenir en compte la diversitat real del país, formada per tres comunitats diferenciades: la xiïta, la sunnita i la kurda. Aquesta darrera, que representa el 20% de la població, ja ha expressat el temor que no li respectin els drets nacionals.

MATERIALS

  • Resolució 1546
    Format:Web
    Text íntegre de la resolució sobre el traspàs de poders a l'Irac, aprovada pel Consell de Seguretat de l'ONU el 8 de juny.
  • After Saddam
    Format:Web
    Espai de la BBC que analitza a fons la situació actual de l'Irac: notícies, opinió, mapes interactius...
  • Observatori de Crisis
    Format:Web
    Servei de la Fundació CIDOB per a estudiar els conflictes actuals del món i facilitar-ne la comprensió.
  • L'Irac
    Format:Web
    Pàgina de l'organització de defensa dels drets humans Amnistia Internacional, que aplega notícies i dossiers sobre l'Irac.

QUE HO SABIES?

  • Amb l'establiment del govern provisional, tot indica que Saddam Hussein serà lliurat a les autoritats iraquianes. Ara, l'antic dirigent iraquià, empresonat en un indret secret de l'Irac, continuarà sota custòdia dels nord-americans.
  • A mitjan juny la comissió que investiga els atemptats de l'11 de setembre de 2001 a Washington i Nova York va resoldre que no hi havia proves que el règim iraquià hagués ajudat l'organització al-Qaida a preparar aquells atemptats. Recordem que aquest ajut era un dels arguments principals esgrimits per a justificar la invasió de l'Irac. L'altre era que aquest país tenia armes de destrucció en massa, unes armes que tampoc no han aparegut enlloc.
  • L'home fort del govern provisional iraquià serà el primer ministre Ijad Alawi, un musulmà xiïta exiliat fins a la caiguda del règim de Saddam Hussein. Amb menys pes polític hi ha el president, Ghazi al-Iawer, del corrent musulmà sunnita, i els dos vice-presidents, l'un xiïta i l'altre kurd.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Perfil polític d'Ijad Alawi, primer ministre de l'Irac.
I el de Ghazi al-Iawer, el president.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua