Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els instruments musicals

Subdivisions

Els instruments i l'orquestra

Antonio Stradivari


dimarts, 22 de juny de 2004
Els instruments musicals, que, com sabeu, són objectes emprats per a produir sons, poden agrupar-se seguint criteris diversos. Tanmateix, si ens fixem en determinades característiques físiques, en la manera de fer-los sonar i en els mecanismes d'obtenció dels sons, solen agrupar-se en instruments de corda, de vent i de percussió. És la divisió més tradicional, si bé no pas l'única.

En els instruments de corda el so es produeix per vibració d'una corda o més. El nombre de cordes varia segons l'instrument. El violí, posem per cas, en té quatre, la guitarra, generalment sis, i el piano, moltes més.

En els instruments de vent la sonoritat s'obté de la vibració d'una columna d'aire insuflat per l'instrumentista. La flauta, la trompeta i l'orgue, per exemple, pertanyen a aquest grup.

Finalment, en els instruments de percussió la vibració sonora s'obté colpint-los amb mans, martells, maces... D'aquests instruments, en destaquem la campana, el timbal, la pandereta, el triangle...
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Música

Subdivisions


+ D'instruments, n'hi ha de corda, de vent i de percussió.
Així mateix, en els tres grups d'instruments suara esmentats hi trobem subdivisions. Els de corda poden ésser de cordes fregades amb arquet (viola, violoncel, contrabaix...), cordes pinçades (llaüt, arpa, guitarra...) i de tecla (piano, espineta, clavecí...). Els de vent són els més variats i s'agrupen genèricament en instruments de fusta (flauta, clarinet, fagot...) i metall (trompeta, trompa, trombó, tuba...). I els de percussió són de so determinat (xilòfon, campana...), indeterminat (bombo, pandereta...) o de metall percudit (gong, platerets...).

Els instruments i l'orquestra


+ A les orquestres hi predominen els instruments de corda.
Les orquestres són formades per instruments diversos, que han variat en modalitat i nombre amb el pas del temps. Les orquestres actuals solen tenir d'una vuitantena a un centenar d'instruments, de fusta, metall, percussió i corda, amb predomini d'aquests darrers. Aquestes grans orquestres s'anomenen simfòniques, però també n'hi ha de més reduïdes, dites de cambra. Diguem també que la disposició dels instruments segueix un model definit. Tot i amb això, alguns directors d'orquestra hi introdueixen variacions, ben poc significatives.

Antonio Stradivari


+ 'La Pucelle', violí 'stradivarius' del 1709.
Aquest és el nom del més cèlebre fabricant d'instruments de corda de tots els temps, també conegut per Stradivarius, forma llatinitzada del cognom. Violer nat probablement a Cremona, va viure a cavall dels segles XVII i XVIII. Fou deixeble de Niccola Amati, pertanyent a una nissaga de violers d'aquesta ciutat llombarda, i li és atribuïda la construcció d'uns cinc-cents violins de factura impecable, de gran qualitat sonora i amb un to de vernís entre daurat i ataronjat. A banda, també va reeixir com a constructor de violoncels.

MATERIALS

  • Els instruments de l'orquestra
    Format:Web
    Pàgina de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC), centrada en els instruments que formen l'orquestra: descripció i característiques, àudios, audicions suggerides, activitats...
  • Música
    Format:Web
    Espai d'edu365 sobre música, amb recursos, activitats didàctiques i una secció de preguntes i respostes.
  • La Caixa de Música
    Format:Web
    Treball que relaciona aspectes de la música amb la física i les matemàtiques. Realitzat per escolars de l'IES Bellvitge, de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès).
  • Escolta'm
    Format:Web
    Presentació dels instruments musicals feta pels alumnes de l'escola de música d'Arenys de Mar (Maresme).
  • L'espai de la música
    Format:Web
    Recull d'eines i de recursos per a l'ensenyament de la música a l'educació primària: cançons, llenguatge musical, autors i instruments.
  • Recursos
    Format:Web
    Recursos i materials per a l'ensenyament i l'aprenentatge de la música.

QUE HO SABIES?

  • El primer violí conservat del taller de Stradivari duu una etiqueta amb data del 1666.
  • Durant el període romàntic les orquestres van créixer fins a atènyer grans proporcions. En això, hi tingueren molt a veure les òperes del compositor alemany Richard Wagner i, més endavant, les simfonies del compositor i director d'orquestra austríac Gustav Mahler.
  • Al segle XX va desenvolupar-se l'anomenada organologia, disciplina que estudia les característiques acústiques i mecàniques dels instruments. Els pares d'aquesta disciplina, C. Sachs i E. Hornbostel, es van proposar de classificar els instruments atenent únicament a la manera com es produeixen el sons musicals. El resultat fou la divisió dels instruments en aeròfons, cordòfons, electròfons, idiòfons i membranòfons.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La veu, instrument musical universal.
Les eines del director d'orquestra.
Escolteu la melodia i endevineu l'instrument que la toca.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua