Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Valentí Almirall i els orígens del catalanisme polític

'Lo catalanisme'

El Diari Català

Activista cultural i polític


diumenge, 20 de juny de 2004
El 20 de juny va fer cent anys de la mort de Valentí Almirall i Llozer, polític, intel·lectual i primer teòric del catalanisme, ideari que va definir des d'una perspectiva progressista en escrits i publicacions, entre les quals 'Lo catalanisme', publicat el 1886.

Nat a Barcelona el 1841, al si d'una família benestant, Almirall va fer estudis de dret, però, gràcies a una posició folgada, no hagué de fer d'advocat i pogué dedicar-se a l'estudi i a l'activitat política.

A la primeria va lligar-se al Partit Republicà Democràtic Federal, dirigit per Francesc Pi i Margall i molt arrelat als Països Catalans. Ara, el fracàs de l'anomenat Sexenni Revolucionari a Espanya (1868-1874), amb un període republicà que durà solament un any (1873-1874), i les desavinences doctrinals amb el partit de Pi i Margall van menar Almirall al catalanisme.

En efecte, cap a la fi de la dècada del 1870, Almirall va proposar-se d'unificar el moviment catalanista incipient, que es trobava mancat d'una doctrina clara. Aquesta mancança, la va superar amb la publicació de 'Lo catalanisme'.

'Lo catalanisme'


+ 'Lo catalanisme', primera exposició de la doctrina catalanista.
En aquesta obra fonamental, Valentí Almirall hi abocà el seu gran bagatge cultural, molt superior al de la majoria d'intel·lectuals i polítics de l'època. 'Lo catalanisme' aparegué publicat amb aquest subtítol, ben il·lustratiu: 'Motius que el legitimen, fonaments científics i solucions pràctiques', i descriu, entre més coses, les diferències entre el tarannà català i castellà, les conseqüències nefastes de la política centralista i les bases del catalanisme, anomenat particularisme. Almirall, en una demostració dels seus coneixements vastíssims, analitza la manera com el particularisme s'havia concretat a Europa i als Estats Units. Un particularisme basat, això sí, en les idees de llibertat i igualtat.

El Diari Català


+ Almirall fou l'impulsor del primer diari escrit en català.
Set anys abans de la publicació de 'Lo catalanisme', el 1879, va veure la llum el primer diari escrit en llengua catalana: el Diari Català, impulsat per Valentí Almirall mateix. Aquesta publicació, adreçada a les classes populars per a estendre-hi el sentiment catalanista, no va tenir una existència gaire fàcil. De primer, per les suspensions de què fou objecte, que expliquen que canviés tres vegades de nom: Lo Tibidabo, La veu de Catalunya i Lo Catalanista. Segonament, per la competència de La Renaixensa, diari en català nat el 1881, de tendència catalanista i conservadora. I, finalment, perquè el catalanisme no era compartit per una bona part dels col·laboradors del diari, d'idees federals. El Diari Català va deixar de publicar-se el 1881, després de la ruptura definitiva entre Almirall i Pi i Margall.

Activista cultural i polític


+ Retrat de Valentí Almirall.
Ara, el Diari Català sols fou una de les moltes iniciatives d'ordre cultural i polític empreses per Valentí Almirall. D'aquestes iniciatives, podem destacar-ne el Primer Congrés Catalanista (1880), pensat per a donar impuls al catalanisme polític, al dret propi i a la llengua catalana; la fundació del Centre Català (1882), que pretenia la unitat dels catalans i la defensa de llurs interessos materials i morals; i la redacció de l'anomenat Memorial de Greuges (1885), adreçat al rei espanyol Alfons XII per a reclamar el reconeixement de la realitat política, cultural i econòmica del Principat.

MATERIALS

  • Valentí Almirall
    Format:Web
    Pàgina de Lletra, de la Universitat Oberta de Catalunya, amb molts recursos sobre la figura de Valentí Almirall.
  • El catalanisme
    Format:Web
    Dossier de Buxaweb sobre el catalanisme: introducció, vocabulari, personatges, cronologia, bibliografia i filmografia.
  • Centenari de Valentí Almirall
    Format:Web
    Espai de la web de l'Ateneu Barcelonès, que detalla els actes realitzats per a recordar el centenari de la mort del fundador del catalanisme polític.
  • Històries de Catalunya
    Format:Web
    Web d'aquest programa de TV3, que informa a bastament i didàctica de la història del Principat.
  • Base documental d'història contemporània de Catalunya
    Format:Web
    Pàgina que aplega una colla de texts d'història contemporània del Principat.
  • Visions històriques
    Format:Web
    Selecció d'obres, breument comentades, sobre el catalanisme, la realitat catalana i la història del país.

QUE HO SABIES?

  • El Centre Català, promogut per Almirall, tenia un lema ben explícit: 'Catalunya i avant, avui, demà i sempre'.
  • El Primer Congrés Catalanista va impulsar el naixement de l'Acadèmia de la Llengua Catalana, que no va prendre volada per les pugnes entre els filòlegs de l'època, a despit de l'entusiasme demostrat inicialment pel dramaturg i poeta Àngel Guimerà.
  • La decadència política d'Almirall va començar després de l'oposició frontal a l'Exposició Universal del 1888 a Barcelona, presidida i inaugurada per la reina regent espanyola Maria Cristina. Aquesta decadència va enfortir el catalanisme d'arrel conservadora.
  • Com que era marmessor del periodista, dramaturg i filantrop Rossend Arús, Almirall va crear la biblioteca Arús, inaugurada el 1895, que avui serva uns seixanta-vuit mil volums.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Els orígens del catalanisme polític.
Memòria de Valentí Almirall.
Apunt biogràfic del pare del catalanisme polític.
Vocabulari de catalanisme.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua