Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
L'Atlàntida, descoberta?

La descripció de Plató

Un indret idíl·lic

Teories sobre l'emplaçament


dimarts, 15 de juny de 2004
La història de l'Atlàntida continua captivant la imaginació de gent diversa, dos mil cinc-cents anys després d'haver estat descrita per un dels més grans filòsofs de l'antiguitat grega: Plató. És el cas del científic alemany Rainer W. Kühne, que creu que ha identificat les restes del país dels atlants prop de la ciutat andalusa de Cadis.

El treball de recerca, publicat aquest mes de juny a la revista arqueològica Antiquity, es basa en unes imatges preses per satèl·lit de la maresma d'Hinojos, al parc de Doñana. Segons Kühne, la zona conté restes que coincideixen amb les descripcions de Plató.

En concret, es tracta de dues estructures rectangulars i de fragments d'uns quants anells concèntrics. Kühne creu que les estructures rectangulars poden correspondre a dos temples descrits pel filòsof atenès: el de Posidó, fet d'argent, i el de Posidó i Clit, fet d'or; i que els anells devien ésser les estructures que voltaven la capital de l'Atlàntida, tal com les detalla la narració platònica.

El científic alemany confia que els arqueòlegs excavaran la zona per confirmar les seves deduccions, d'una altra banda força discutides aquests darrers dies.

Cal dir, tanmateix, que les estructures suara esmentades ja havien estat identificades per l'expert Werner Wickboldt, que creu que els grecs, en el cas de l'Atlàntida, podrien haver donat al mot egipci que designava 'costa' el significat de 'illa', confusió mantinguda en la transmissió posterior del relat.

La descripció de Plató


+ Plató. Fresc 'L'escola d'Atenes' de Raffaello.
Plató parla de l'Atlàntida a dos dels seus 'Diàlegs' (així anomenats perquè foren escrits en forma de conversa): 'Críties' i 'Timeu'. En aquests diàlegs el filòsof grec descriu l'Atlàntida com un gran imperi format per un estol d'illes i d'una part del continent situat davant les anomenades columnes d'Hèrcules o estret de Gibraltar (En un moment de la descripció, tanmateix, emplaça l'Atlàntida al nord, sense precisar). Plató explica que la història d'aquest imperi havia estat recollida per Soló, un dels set savis de l'antiga Grècia, en un viatge que havia fet a Egipte.

Un indret idíl·lic


+ L'Atlàntida, segons la descripció platònica.
Aquesta història, el filòsof grec la fa recular nou mil anys (Plató va viure a cavall dels segles V i IV aC). Segons que explica, l'Atlàntida era una civilització avançadíssima, molt rica en recursos naturals i amb un paisatge d'una gran bellesa. Això no obstant, els atlants, els habitants de l'Atlàntida, no en tenien prou i van voler conquerir Grècia i Egipte, però foren finalment derrotats pels atenesos. Més tard, les ambicions i les passions dels atlants, que no saberen administrar la riquesa que tenien, foren castigades: una catàstrofe natural la submergí per sempre més.

Teories sobre l'emplaçament


+ Les restes identificades es troben al parc de Doñana.
El debat sobre si l'Atlàntida va existir realment encara dura avui, sense que s'hagi arribat a cap mena d'acord. Sobre aquest debat, no hauríem de perdre de vista que Plató va viure en una època en què el poder d'Atenes en l'àmbit grec era qüestionat, i que, per tant, la ciutat requeria nous mites que n'exaltessin el passat. Sigui com sigui, de teories sobre l'emplaçament de l'illa mítica, n'hi ha unes quantes; hi ha qui la situa a l'Oceà Atlàntic, hi ha qui la posa en algun indret de la Mediterrània o del Pròxim Orient, i fins i tot hi ha qui la identifica amb el continent americà. Rainer W. Kühne apunta que l'Atlàntida podria correspondre al regne mític de Tartessos, que hom situa al litoral meridional de la Península Ibèrica; una teoria, aquesta, que no es pas nova.

MATERIALS

  • Antiquity
    Format:Web
    Web oficial de la revista d'arqueologia que ha publicat la hipòtesi de Rainer W. Kühne sobre l'emplaçament de l'Atlàntida.
  • Mites
    Format:Web
    Una selecció de mites grecs, des del portal d'educació del món clàssic Laberint.
  • Plató
    Format:Web
    Pàgina en català dedicada a la vida i el pensament del filòsof grec, amb un vocabulari de conceptes platònics i amb activitats didàctiques.
  • 'Críties' i 'Timeu'
    Format:Web
    Versió anglesa dels dos diàlegs de Plató que expliquen la història de l'Atlàntida.
  • Echoes of Atlantis
    Format:Web
    Espai de la BBC dedicat al mite de l'illa perduda.

QUE HO SABIES?

  • Aristòtil, deixeble de Plató i filòsof dotat d'un gran sentit comú, dubtava de la l'existència de l'Atlàntida, quan va afirmar que l'home que l'havia somniada (Plató), l'havia feta desaparèixer.
  • Al diàleg 'Críties' Plató conta que l'illa de l'Atlàntida fou repartida entre els deu fills de Posidó, el déu de mars i aigües; Atles, el primogènit, en va obtenir la part més gran i més rica, la que voltava la capital.
  • L'enfonsament de l'Atlàntida és un dels temes centrals del poema èpic 'L'Atlàntida', de Jacint Verdaguer, figura cabdal de la Renaixença catalana. L'obra del poeta de Folgueroles (Osona) ha estat traduïda a moltes llengües, la llatina inclosa.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Localització i datació de l'Atlàntida, segons Rainer W. Kühne.
Àudio sobre la hipòtesi d'aquest científic.
'L'Atlàntida' de Verdaguer.
El mite de la caverna o la condició humana, segons Plató.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua