Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La tributació o càrrega fiscal

Tendències

El dia lliure d'imposts

Imposts directes i indirectes


dilluns, 14 de juny de 2004
Podríem dir que els imposts són el tribut que paguen ciutadans i empreses per sufragar les despeses de l'administració pública, sigui d'abast local, regional o estatal. Amb els diners recaptats, l'administració duu a terme una política determinada, que depèn de la ideològica dels governants.

També és aquesta ideologia que determina el volum impositiu exigit. Per exemple, hi ha governs que graven la societat amb pocs imposts, perquè consideren que això estimula les empreses a crear més ocupació: com més ocupació, més gent hi ha que disposa de diners i que, per tant, pot consumir i tributar.

Contràriament, hi ha governs que opten per fer tributar més, segons els ingressos de cadascú: qui més té, més paga. Els defensors d'aquest sistema argüeixen que els diners recaptats permeten de redistribuir la riquesa i reduir, doncs, les diferències entre rics i pobres.

Diguem també que, en general, als països on els imposts són alts i generals els ciutadans frueixen de més serveis socials: educació, sanitat, pensions... Però això no convenç els opositors, que creuen que, aquests serveis, se'ls podrien procurar ells mateixos, si no haguessin de pagar tant a l'estat.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Economia

Tendències


+ L'economista J.M. Keynes, teòric de la intervenció dels governs en l'economia.
Des del començament de la revolució industrial fins a mitjan segle XX, el sistema capitalista va regir-se pels principis del liberalisme econòmic, contrari a la intervenció del govern en els negocis. Passada la Segona Guerra Mundial (1939-1945), els governs van començar a intervenir-hi, i una manera de fer-ho va consistir a recaptar imposts. Però des de la dècada del 1970 el liberalisme econòmic ha anat recuperant una bona part de la influència perduda. Això és molt clar als Estats Units, el país desenvolupat amb menys pressió fiscal. En canvi, els ciutadans europeus són els que més tributen.

El dia lliure d'imposts


+ L'Adam Smith Institute es guia pels principis del liberalisme econòmic.
El terme 'pressió fiscal' designa la part dels ingressos que els ciutadans paguen a l'estat. Doncs bé, hi ha organitzacions privades que mesuren aquesta pressió fiscal d'una manera ben singular, consistent a calcular els dies lliures d'imposts ('tax freedom day') prenent per base l'any sencer. Segons l'Adam Smith Institute, enguany els ciutadans dels Estats Units han treballat únicament per a l'estat fins l'11 d'abril, però els de la Unió Europea hi treballaran fins el 28 de juny.

Imposts directes i indirectes


+ L'Agència Tributària gestiona el sistema tributari de l'estat espanyol.
D'imposts, n'hi ha de directes i d'indirectes. Els primers graven la riquesa dels contribuents, val a dir: ingressos o rendes i patrimoni; és el cas, per exemple, de l'anomenat Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF). Els imposts indirectes, en canvi, graven activitats concretes, com ara el consum de béns i serveis. L'Impost Sobre el Valor Afegit (IVA), vigent a tots els estats de la Unió Europea, és un impost indirecte.

MATERIALS

  • Glossari d'economia
    Format:Web
    Glossari sintètic d'economia del portal edu365.
  • Economistes
    Format:Web
    Apunts biogràfics dels economistes més influents d'aquests darrers dos segles.
  • Conceptes d'economia
    Format:Web
    Descripció d'uns quants conceptes de matèria econòmica.
  • Fiscalitat
    Format:Web
    Pàgina del Patronat Català Pro Europa, dedicada a la política fiscal de la Unió Europea.
  • L'evolució de l'economia
    Format:Web
    Història de l'economia, des de la prehistòria a l'edat contemporània, amb activitats didàctiques incloses.
  • Adam Smith Institute
    Format:Web
    Organisme britànic que es guia pels principis del liberalisme econòmic. Calcula els dies lliures d'imposts de la Gran Bretanya.

QUE HO SABIES?

  • Els països nòrdics tributen moltíssim. Segons dades de l'Adam Smith Institute sobre el 2002, a Suècia i Dinamarca el primer dia lliure d'imposts no es va atènyer fins a la fi del mes de juliol. Tot i amb això, l'Índex de Desenvolupament Humà del 2003, confeccionat amb variables diverses, és capitanejat per tres països nòrdics: Noruega, Islàndia i Suècia. Els Estats Units tan sols hi ocupen el setè lloc.
  • No sempre hi ha una correspondència equitativa entre la pressió fiscal i els serveis obtinguts, sigui per mala política, sigui per explotació, especialment de països no sobirans. N'és un exemple el nostre, que ha de pagar moltíssim més que no rep, cosa que ha estat qualificada de 'espoli fiscal'. Tinguem en compte que un dels atributs bàsics de tota sobirania política és, precisament, la independència fiscal.
  • Encara se sent a casa nostra el terme 'contribució' (mot relacionat amb contribuir o participar; 'impost', en canvi, es relaciona amb imposició). Antigament la 'contribució' sols era atorgada al rei si aquest es comprometia a respectar les institucions i les lleis pròpies del país. Altrament, les sessions de les corts, que decidien la quantia de la contribució, es podien allargar indefinidament.
  • Segons la Tax Foundation, el dia lliure d'imposts d'enguany ha estat als Estats Units l'11 d'abril, el més primerenc d'aquests darrers trenta-set anys.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Què és el pressupost públic?
Adam Smith, pare del liberalisme econòmic.
Glossari sobre imposts.
John Maynard Keynes, l'economista que va salvar el capitalisme?
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua