Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Eleccions europees 2004

El Parlament Europeu

Funcions

Grups polítics


dijous, 10 de juny de 2004
Del 10 al 13 de juny es fan les eleccions europees per a renovar el Parlament Europeu (PE), constituït per 732 diputats. Prop de tres-cents cinquanta milions de ciutadans de la Unió Europea han estat convocats a les urnes.

Aquest gran nombre d'electors és, en part, conseqüència de l'ampliació de la Unió Europea, que l'1 de maig de 2004 va passar de quinze estats membres a vint-i-cinc, i de 381 milions de ciutadans a 455.

L'ingrés recent dels nous socis podria fer créixer (no és gens segur, si hem de fer cas dels sondatges) l'índex de participació electoral, sobretot perquè aquests comicis europeus són els primers per a milions de ciutadans. Una participació, d'una altra banda, que ha experimentat un retrocés continuat des de les primeres, el 1979. Us en donarem dues dades ben il·lustratives: el 1979 van votar el 63% dels electors, però en les eleccions del 1999, les darreres, sols el 49,8%: menys de la meitat del cens electoral.

Diguem també que els primers de votar van ésser els ciutadans de la Gran Bretanya i dels Països Baixos, que ho van fer el 10 de juny; els altres votaran entre dissabte i diumenge. Els italians i els txecs són els únics que tenen dos dies per a fer-ho.
  • ! Actualització el 14/06/2004 a les 07:54

El Parlament Europeu


+ La seu central del Parlament Europeu és a Estrasburg.
El Parlament Europeu és l'única assemblea supranacional del món elegida per sufragi universal directe. Això el diferencia clarament de les dues altres institucions, igualment molt importants, de la Unió: la Comissió Europea, constituïda per trenta comissaris (vint-i-cinc des de l'1 de novembre d'enguany) encarregats de fer prevaler l'interès europeu per damunt del dels estats; i el Consell de la Unió Europea, també dit Consell de Ministres, que representa els estats membres de la Unió. El Parlament Europeu, que es renova cada cinc anys i té la seu central a Estrasburg (Alsàcia), representa els ciutadans de la Unió, que són qui elegeix els diputats que l'integren.

Funcions


+ El Parlament Europeu té la facultat de dictar lleis.
El Parlament Europeu és una assemblea legislativa, i això vol dir que té la facultat de dictar lleis que, una vegada aprovades, concerneixen tots els ciutadans de la Unió Europea. Quina mena de lleis? Doncs d'àmbits molt diversos, tals com l'educació, la cultura, la salut, la recerca i el desenvolupament tecnològic, el medi, la protecció dels consumidors... A banda, també té competències sobre l'aprovació dels pressuposts i vetlla, alhora, pel funcionament plenament democràtic de totes les institucions europees.

Grups polítics


+ Els diputats europeus formen grups d'adscripció ideològica.
Els diputats del Parlament Europeu no s'agrupen pas per estats, ans formen grups d'adscripció ideològica, com ara democristians, socialdemòcrates, verds, nacionalistes (aquests dos darrers, coalitzats durant la darrera legislatura), liberals, comunistes... Cadascun d'aquests grups és format per partits polítics diversos de tota la Unió que comparteixen ideologia i una visió més o menys comuna d'Europa. No cal dir que la força de cada grup polític europeu depèn dels resultats electorals dels partits polítics que en formen part. Això sí, hi ha diputats del Parlament Europeu que no són de cap grup; són els anomenats No-inscrits.

MATERIALS

  • European Elections 10-13 June
    Format:Web
    Pàgina de la Unió Europea sobre les eleccions europees, amb les dades bàsiques dels estats membres i accés als resultats electorals.
  • El Parlament Europeu
    Format:Web
    Web oficial del Parlament Europeu, amb informació vària d'aquesta assemblea legislativa.
  • Història de la Unió Europea
    Format:Web
    Unitat didàctica, centrada en l'anomenat procés de construcció europea, amb recursos i activitats didàctiques.
  • Patronat Català Pro Europa
    Format:Web
    Consorci instituït per a difondre la realitat de la Unió Europea.
  • Constitució europea
    Format:Web
    Text íntegre del projecte de constitució europea, enllestit per la Convenció Europea el juliol del 2003.
  • Eleccions europees 2004
    Format:Web
    Especial de laMalla.net sobre la campanya i els resultats electorals.

QUE HO SABIES?

  • Si bé Estrasburg n'és la seu central, el Parlament Europeu també es reuneix de tant en tant a Brussel·les, i té la Secretaria General a Luxemburg.
  • El mes de febrer proppassat es va constituir a Roma el Partit Verd Europeu, el primer que es presenta amb una campanya comuna a les eleccions del Parlament Europeu, amb les mateixes propostes i els mateixos eslògans electorals per a tota la Unió.
  • Hi ha tres estats de la Unió Europea on votar és obligatori: Bèlgica, Grècia i el Luxemburg. A Itàlia el vot és una obligació cívica, però no votar no és penat per llei.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Cop d'ull al Parlament Europeu.
Galeria fotogràfica d'aquesta assemblea a Estrasburg.
Distribució dels escons per estats.
Els grups polítics del Parlament Europeu.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua