Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Eurocopa 2004

Història

Palmarès

Portugal: les ciutats amfitriones


dimarts, 8 de juny de 2004
Del 12 de juny al 4 de juliol es disputarà una de les competicions esportives que més atreuen els afeccionats del futbol: l'Eurocopa, que enguany es juga a Portugal.

Setze seleccions competiran per endur-se el torneig, després d'haver passat la fase prèvia de classificació, llevat de Portugal, que va classificar-se directament pel fet d'ésser el país amfitrió.

En aquesta fase prèvia, hi van participar una cinquantena d'equips. D'aquests, n'hi va haver quatre que representaven països sense estat: Escòcia, Gal·les, el Nord d'Irlanda i les illes Fèroe (arxipèlag agregat a Dinamarca). Un fet, aquest darrer, que cal no oblidar, sobretot ara que som en ple debat del reconeixement de les seleccions esportives catalanes.

Sigui com sigui, el cas és que la competició s'organitza com uns vuitens de final, amb quatre grups de quatre equips: els dos millors de cada grup passen als quarts de final; d'aquí, en surten els quatre semifinalistes, dos dels quals arriben a la final. Aquesta vegada la final es disputarà el 4 de juliol a l'Estádio da Luz de Lisboa.

Història


+ L'Eurocopa 1960 fou guanyada per la selecció de la Unió Soviètica.
Igual que en el cas dels jocs olímpics moderns i dels campionats mundials de futbol, la idea d'organitzar una competició futbolística de seleccions, la va tenir un francès: Henri Delaunay. No fa, doncs, gens estrany que la primera tongada d'aquests campionats es fes a França, el 1960, si bé foren a punt de suspendre's per manca d'equips participants, situació que no es va resoldre fins a darrera hora. D'aleshores ençà, l'Eurocopa s'ha disputat deu vegades més, una cada quatre anys, i avui ja és una competició consolidada, que té una selecció clarament dominadora: l'alemanya.

Palmarès


+ La selecció alemanya, vencedora en tres eurocopes i tres mundials.
En efecte, la selecció alemanya en deté el nombre màxim de victòries: tres, aconseguides els anys 1972, 1980 i 1996. A més a més, els alemanys han disputat cinc finals de les onze jugades. Darrere la selecció alemanya se situa la francesa, campiona actual, amb dos títols. Després vénen una colla de seleccions que l'han guanyada una vegada: les de la Unió Soviètica i de Txecoslovàquia (estats ja no existents), dels Països Baixos, Dinamarca, Espanya i Itàlia. L'única victòria d'aquest darrer país contrasta amb els tres títols que ha obtingut als campionats mundials, tants com Alemanya, i dos menys que no pas el Brasil, el país més vegades victoriós.

Portugal: les ciutats amfitriones


+ L'Eurocopa 2004 es disputa a nou ciutats portugueses.
L'Eurocopa 2004 es disputarà a nou ciutats portugueses, totes al continent (recordem que els arxipèlags de Madeira i de les Açores formen part de Portugal). Entre aquestes ciutats es destaca Lisboa, una capital encisadora situada a la riba del riu Tejo; Porto, que dóna nom al país, de tradició comercial i famosa pels vins, exportats a tot el món; Braga, que serva una fonda empremta religiosa; Coïmbra, centre universitari des del 1290; i Faro i Loulé, a l'Algarve, regió meridional d'una gran atracció turística.

MATERIALS

  • Euro 2004 Portugal
    Format:Web
    Pàgina oficial d'aquesta competició futbolística, consultable en unes quantes llengües: notícies, reportatges, seleccions participants, història...
  • UEFA
    Format:Web
    Web de la Unió Europea de Futbol Associació, organització futbolística d'àmbit europeu fundada el 1954 a Basilea.
  • Euro 2004
    Format:Web
    Espai de la BBC dedicat a l'Eurocopa de Portugal, amb notícies actualitzades de cadascuna de les seleccions en competició.
  • Portugal
    Format:Web
    Informació vària d'aquest país, l'Eurocopa inclosa.
  • FIFA
    Format:Web
    Federació Internacional de Futbol Associació, organisme que acaba de fer cent anys.
  • Seleccions catalanes
    Format:Web
    Pàgina de la Generalitat de Catalunya centrada en la projecció internacional de l'esport català.
  • Juga amb la selecció catalana
    Format:Web
    Pàgina de SeleccióCatalana.org, que permet de descarregar un pedaç per a poder jugar amb la selecció del Principat en els videojocs de futbol Pro Evolution Soccer 3 i FIFA 2004.

QUE HO SABIES?

  • Curiosament, cap de les nacions de la Gran Bretanya, pàtria del futbol modern, no ha guanyat mai l'Eurocopa. Això sí, el 1966 Anglaterra es proclamà vencedora del campionat mundial, després de guanyar Alemanya (4-2), amb pròrroga inclosa.
  • El primer partit internacional de seleccions data del 30 de novembre del 1872, i se'l van disputar Anglaterra i Escòcia a Glasgow, amb el resultat final d'un empat a zero.
  • El 1960 el règim franquista va enretirar la selecció espanyola de l'Eurocopa, després de negar-se a jugar amb la Unió Soviètica, país formalment comunista, en l'eliminatòria de quarts de final. Els soviètics van acabar guanyant el torneig.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La història del futbol.
Estadístiques de l'Eurocopa.
Els quatre grups de l'Eurocopa 2004.
Resultats de l'Eurocopa de l'any 2000, la darrera.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua