Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La flama olímpica recorre el món

El símbol de la flama

Olímpia

Els jocs olímpics moderns


dijous, 3 de juny de 2004
Si bé el compte enrere dels Jocs Olímpics Atenes 2004 va començar el 25 de març, amb l'encesa de la flama a l'antiga ciutat grega d'Olímpia, va ésser el 2 de juny que aquest símbol de l'olimpisme va sortir de les fronteres gregues per recórrer els cinc continents.

La flama es passejarà per tot el món, inclosa l'Àfrica i l'Amèrica Llatina, que li donaran la benvinguda per primera vegada, i tornarà el 9 de juliol a Grècia, i el 13 d'agost arribarà al punt de destinació: l'Estadi Olímpic d'Atenes, on es farà la cerimònia d'obertura dels Jocs.

El recorregut mundial de la torxa olímpica durarà trenta-cinc dies, comprendrà uns setanta-vuit mil quilòmetres i uns quants milers de corredors tindran el privilegi de dur-la per mil cinc-cents quilòmetres.

Com és habitual, la flama passarà per les seus olímpiques anteriors, entre les quals hi ha Barcelona, que la rebrà el 27 de juny; i per unes quantes ciutats més: Brussel·les, Lausana, Rio de Janeiro, Ciutat del Cap, Pequín, Madrid... En total, més de dos-cents seixanta milions de ciutadans podran assistir en directe al pas de la flama.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Olimpisme

El símbol de la flama


+ La torxa olímpica recorda la forma d'una fulla d'olivera.
Per als grecs antics el foc, un element d'una significació especial des de temps ancestrals, simbolitzava, entre més coses, la creació del món i la renovació i la puresa vitals. Al centre de les ciutat gregues hi havia un altar on cremava una flama consagrada a Hestia, deessa de la llar. Durant els jocs olímpics els atletes competien en una correguda de relleus en què es passaven la torxa, i la flama d'Olímpia restava encesa durant tots els dies de competició. Els jocs olímpics moderns, restablerts el 1896, han preservat el símbol de la flama, lligada als valors de la pau, l'agermanament dels pobles i la noblesa en la competició.

Olímpia


+ Restes del temple d'Hera, a Olímpia.
Llegendes diverses atribueixen l'origen dels jocs olímpics a personatges de la mitologia grega, tals com l'heroi Hèracles o Zeus, el sobirà dels déus de l'Olimp. Però les primeres referències històriques es remunten a l'any 776 aC. A partir d'aquest any la ciutat d'Olímpia va acollir cada quatre anys uns jocs que ultrapassaven l'àmbit esportiu en una celebració magna en què es barrejava l'esport, la religió, la cultura, el comerç i la política. Milers i milers de ciutadans grecs de tota l'Hèl·lade s'hi aplegaven per competir, fer negocis, retre culte al gran Zeus i difondre les darreres novetats literàries i filosòfiques. Però això no deslluïa gens la competició esportiva, i els atletes coronats a Olímpia eren rebuts a la ciutat originària com uns vers herois nacionals.

Els jocs olímpics moderns


+ Pierre de Coubertin, impulsor dels jocs olímpics moderns.
Els jocs olímpics antics van deixar de celebrar-se el 393 dC, quan foren prohibits per l'emperador romà Teodosi I. Hagueren de transcórrer més de quinze segles, fins al 1896, abans que no es reprenguessin. Mercès a l'impuls del pedagog francès Pierre de Coubertin, aquest any els jocs van tornar a la pàtria que els havia vist néixer: Grècia. D'aleshores ençà, els jocs s'han fet vint-i-quatre vegades, una cada quatre anys, interromputs tan sols per les dues guerres mundials. A més, des del 1924 se celebren també els anomenats Jocs Olímpics d'Hivern, i des del 1960, els Jocs Paralímpics, cada vegada més concorreguts, en què participen esportistes amb discapacitats.

MATERIALS

  • La flama olímpica
    Format:Web
    Pàgina de la web d'Atenes 2004, centrada en la flama olímpica: significació, recorregut, imatges...
  • Youth 2004
    Format:Web
    Una altra pàgina de la mateixa web, amb informació i materials interactius diversos sobre els jocs olímpics. Adreçada al jovent.
  • Comitè Olímpic Internacional
    Format:Web
    Web oficial del COI, instituït el 1894 per Pierre de Coubertin. Conté molta informació de les disciplines esportives olímpiques i de cadascun dels jocs olímpics celebrats des del 1896.
  • Centre d'Estudis Olímpics
    Format:Web
    Centre impulsat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i dedicat a la investigació, documentació, formació i divulgació de l'olimpisme i l'esport.
  • The Ancient Olympics
    Format:Web
    Espai sobre els jocs olímpics de l'antiguitat, comparats, no res més, amb els actuals.

QUE HO SABIES?

  • El mot 'olimpíada' designava a l'antiga Grècia els quatre anys compresos entre dues celebracions dels jocs olímpics, període que servia de referent cronològic. Per exemple, l'any segon de la primera olimpíada equivalia al 775 aC, puix que els primers jocs es van fer el 776 aC.
  • París, Londres i Los Angeles són les úniques ciutats que han organitzat uns jocs olímpics dues vegades en els temps moderns, un honor que Atenes és a punt de compartir.
  • A Olímpia hi havia una de les set meravelles del món antic: l'estàtua crisoelefantina (d'or i d'ivori) de Zeus, esculpida per Fídies (490-431 aC), que feia dotze metres d'alçada i es dreçava al temple consagrat al déu grec.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Mapa del trajecte de la flama olímpica.
L'encesa d'aquesta flama a Olímpia.
Les torxes olímpiques.
Olímpia, capital dels jocs a l'antiguitat.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua