Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La polèmica dels 'papers de Salamanca'

Els documents confiscats

L'arxivística i els 'papers de Salamanca'

Arguments esgrimits


dimarts, 1 de juny de 2004
La polèmica sobre els anomenats 'papers de Salamanca' fa molt que cueja. La petició de tornar la documentació robada durant la guerra del 1936-1939 als propietaris legítims del país ve de la fi de la dictadura franquista i es va revifar el 1995.

Aquest any un acord del Consell de Ministres espanyol va disposar la devolució d'aquest fons documental; però, des d'aleshores, tot han estat entrebancs, si bé ara sembla que les coses es podrien resoldre, si hem de fer cas de les declaracions d'aquestes darreres setmanes.

En efecte, el 26 de maig la ministressa de Cultura espanyola, Carmen Calvo, va reunir-se amb una delegació de la Comissió de la Dignitat, que ja fa temps que batalla per la devolució dels papers. La Comissió, que pocs dies abans havia manifestat que sols acceptaria el retorn íntegre dels documents confiscats, va subratllar que la ministressa tenia voluntat política de resoldre l'afer.

Una setmana abans, el 19 de maig, el Congrés espanyol havia aprovat un text instant el govern de l'estat a trobar una solució sobre la documentació espoliada abans de mig any. El text, una proposició no de llei, fou secundat pel PSOE, ERC, IU-ICV i el PNB; CiU es va abstenir, adduint que el text no deia quan es tornarien els papers, i el PP va votar-hi contra.
  • ! Actualització el 02/06/2004 a les 14:10
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Campanyes

Els documents confiscats


+ La unitat de l'arxiu, fruit d'una conquesta.
Com potser ja sabeu, els documents reclamats són a l'Archivo General de la Guerra Civil de Salamanca. Tots foren requisats per les tropes franquistes, que van ocupar el nostre país arran de la guerra del 1936-1939, amb un propòsit pervers: obtenir informació de gent lligada al règim republicà (1931-1936) per poder-la acusar d'oposició al règim franquista, imposat per les armes. El fons confiscat va anar a parar al convent de San Ambrosio de la ciutat de Salamanca, seu de l'actual Archivo General de la Guerra Civil. Amb això moltes institucions públiques i privades i personalitats de de la cultura i la política del país foren desposseïdes dels arxius i els documents propis.

L'arxivística i els 'papers de Salamanca'


+ L'Archivo General de la Guerra Civil fou instituït el 1999.
La reconstrucció del fons original és un dels principis bàsics de l'arxivística, la ciència que s'ocupa d'allò que concerneix els arxius, i aquest principi evidencia prou la justesa de la reivindicació del retorn dels 'papers de Salamanca'. A sobre, el Consell Internacional d'Arxius, institució lligada a la UNESCO, s'ha mostrat repetidament favorable a la restitució als propietaris originals dels arxius confiscats per motius de guerra. Igualment, el codi ètic d'aquesta institució, en el punt segon, afirma que els arxivers han de col·laborar en la repatriació dels arxius disgregats.

Arguments esgrimits


+ La polèmica dels 'papers de Salamanca' fa molt que cueja.
En el debat sobre la conveniència de tornar els documents retinguts a Salamanca hi ha valoracions ètiques, tècniques i polítiques. En tot cas, la qüestió central és si es pot justificar la unitat d'un arxiu temàtic (centrat únicament en el període de la guerra), que és fruit d'una conquesta. En aquest punt, l'opinió de l'Organització de les Nacions Unides sembla prou clara. La resolució 46/10, adoptada per l'Assemblea d'aquest organisme internacional el 1991, demana als estats membres que actuïn per restituir als països d'origen els béns culturals (inclosos, és clar, arxius, manuscrits i documents).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Izquierda Castellana, una formació política republicana que reclama la sobirania plena de Castella, és l'única, a Salamanca, favorable a tornar els arxius arrabassats.
  • A la ciutat castellana, l'oposició a la devolució és força general, amb comptades excepcions, sobretot d'àmbit universitari. El 1995 una manifestació en favor de la unitat de l'arxiu va congregar més de cinquanta mil ciutadans.
  • El nucli principal de l'actual Archivo General de la Guerra Civil de Salamanca, instituït el 1999, és format pels documents dits de la Delegación del Estado para la Recuperación de Documentos, que van constituir una de les fonts bàsiques d'informació de l'anomenat Tribunal Especial para la Represión de la Masonería y el Comunismo, constituït el 1940 i vigent fins el 1963.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Dossier sobre els 'papers de Salamanca'.
El viatge pels papers de la Comissió de la Dignitat, l'octubre del 2002.
La posició de l'Ajuntament de Salamanca, prou manifesta.
Vídeo de la guerra del 1936-1939.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua