Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La petja del meteorit més devastador

Quan sols hi havia un continent

L'extinció dels dinosaures

Els meteorits


dijous, 27 de maig de 2004
Un equip de científics, coordinat per la investigadora Luann Becker, de la Universitat de Califòrnia, creu que ha identificat el cràter causat per un meteorit que gairebé va extingir la vida de la Terra. L'impacte d'aquest meteorit, que es remunta a uns dos-cents cinquanta milions d'anys, va fer desaparèixer el 90% de les espècies marines i el 70% de les terrestres.

El cràter, de més de dos-cents quilòmetres de diàmetre, anomenat Bedout, fou identificat al fons marí de la costa nord-oest d'Austràlia, cobert de sediments.

Segons Becker, l'impacte del meteorit coincideix en el temps amb un moment d'una intensíssima activitat volcànica, ço que fa pensar en la combinació de tots dos factors com a causants de l'extinció esmentada. No fa pas gaire, aquest mateix equip d'investigadors va identificar a l'Antàrtida fragments de meteorit i de partícules de quars corresponents a la mateixa època. (La presència de partícules de quars, un mineral difícil de trencar o deformar, abona la tesi de l'impacte d'un meteorit).

Tot i amb això, l'anunci del descobriment, fet a mitjan maig, no ha estat rebut unànimement per la comunitat científica, i hi ha investigadors que dubten que es tracti realment d'un cràter causat per un meteorit.

Quan sols hi havia un continent


+ Fa uns dos-cents cinquanta milions d'anys hi havia un únic continent: Pangea.
L'impacte del meteorit es degué escaure, dèiem suara, fa uns dos-cents cinquanta milions d'anys. Aquesta data correspon al final del període geològic permià, el darrer del paleozoic o era primària. Doncs bé, en aquest moment els continents no eren pas disposats com ara. De fet, hi havia un únic continent, una gran massa compacta de terra emergida, dita Pangea, voltada d'un oceà incipient anomenat Pantàlassa. Hom creu que fou també a la fi del període permià que es produïren importants canvis climàtics i sacsejades tectòniques que foren l'origen dels continents actuals.

L'extinció dels dinosaures


+ Les causes de l'extinció dels dinosaures encara no s'han escatit.
Les causes de l'extinció d'aquests rèptils de grans dimensions, lligats sobretot (no pas únicament) al període juràssic, són encara objecte de discussió. Canvi climàtic, dificultats d'adaptació al medi, competència dels mamífers..., són algunes de les hipòtesis adduïdes. Sense oblidar, és clar, la de l'impacte d'un meteorit, potser la que ha fet més fortuna i la més acceptada. Això no obstant, la idea que els dinosaures es devien extingir fa uns seixanta-cinc milions d'anys per causa d'un meteorit ha estat qüestionada recentment. Segons els resultats d'una investigació feta pública el mes de març, el cràter Chicxulub (Mèxic), pretesament originat pel meteorit, va precedir l'extinció d'aquests rèptils d'uns tres-cents mil anys.

Els meteorits


+ Cràter causat per l'impacte d'un meteorit.
Els meteorits són sòlids de dimensions variables però generalment reduïdes, fragments d'asteroides i de cometes que atenyen l'atmosfera fins a topar amb la superfície terrestre. La petja que deixen en forma de cràter s'anomena astroblema. Tanmateix, la majoria d'aquests cossos es volatilitzen per l'augment de temperatura que experimenten en contacte amb l'aire. Aquest mateix fet explica la flamarada que els acompanya, visible sobretot de nit, que rep el nom de meteor.

MATERIALS

  • Dinosaurs
    Format:Web
    Pàgina dedicada als dinosaures: descripció, imatges, temps geològics...
  • Notícies
    Format:Web
    Notícies sobre dinosaures al National Geographic.
  • Dinorama
    Format:Web
    Una altra pàgina, també del National Geographic, que toca uns quants aspectes d'aquests rèptils extints.
  • Astronomia Educativa
    Format:Web
    Espai d'astronomia en català, amb dues seccions clarament diferenciades: una de centrada en el Sistema Solar i una altra, en la resta de l'Univers. Per a escolars d'ensenyament primari i secundari.
  • Geologia
    Format:Web
    Una selecció de vincles de geologia.

QUE HO SABIES?

  • Els meteorits que topen cada any amb la Terra es compten per centenars. I sort que la majoria van a parar a zones despoblades, com ara oceans i deserts.
  • Això sí, les tones de meteorits que cauen damunt la superfície terrestre són molt importants per a l'estudi de l'origen del nostre sistema solar, car, tant els asteroides com els cometes, que van formar-se en aquest moment, conserven les característiques inicials.
  • De classes de dinosaures, n'hi va arribar a haver més de set-centes. N'hi havia de bípedes o quadrúpedes, d'herbívors o carnívors. Una de les més imponents fou el tiranosaure, carnívor de grans dimensions que s'alimentava de dinosaures herbívors.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Breu descripció dels meteorits.
Curiositats sobre dinosaures.
Espai interactiu centrat en les causes de l'extinció d'aquests rèptils.
Descendeixen dels dinosaures, els ocells?
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua