Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els presoners de guerra iraquians i la convenció de Ginebra

Les convencions de Ginebra...

...i els presoners de guerra

El paper del Comitè Internacional de la Creu Roja


dilluns, 17 de maig de 2004
Les imatges de presos iraquians torturats i vexats per les tropes nord-americanes, aparegudes aquestes darreres setmanes a mitjans de comunicació diversos, han sotraguejat mig món i encès encara més la polèmica sobre una ocupació que no és sinó el resultat d'una guerra il·legal.

Com no podia ésser d'una altra manera, les fotografies han causat un escàndol enorme, que podria tenir conseqüències polítiques tant als Estats Units com a la Gran Bretanya: el president nord-americà George Bush i el primer ministre britànic Tony Blair passen la corda fluixa, les veus que reclamen responsabilitats polítiques augmenten, com més va més, i no s'han difós públicament noves imatges perquè són d'una crueltat extrema envers els presoners de guerra.

El general nord-americà responsable de l'informe sobre els abusos comesos, Antonio Taguba, va denunciar la setmana passada la manca de disciplina, preparació i coordinació militars, si bé va dir que no havia trobat proves que les tortures haguessin estat ordenades per comandaments superiors. Però Taguba no va descartar que l'Agència Central d'Intel·ligència (CIA) hi hagués participat.

A sobre, segons que s'afirma en un article de la revista The New Yorker, el secretari de Defensa dels Estats Units, Donald Rumsfeld, va autoritzar que els militars nord-americans apliquessin mètodes d'interrogatori extrems per aconseguir informació dels presoners iraquians, i el president George Bush era al corrent de l'aplicació d'aquests mètodes.

Més enllà de les responsabilitats polítiques, les humiliacions infligides palesen que les convencions de Ginebra sobre el tractament dels presoners de guerra han estat violades, i que augmenten les mostres de menyspreu de la vida i la dignitat humanes. Les esgarrifoses imatges de la decapitació d'un ostatge nord-americà en resposta a les tortures dels presoners iraquians són l'exemple dramàtic d'una situació de barbàrie que no sembla tenir ni fre ni aturador.
  • ! Actualització el 20/05/2004 a les 14:45

Les convencions de Ginebra...


+ Vista de Ginebra amb el llac Léman.
Les convencions de Ginebra foren actualitzades el 1949 i signades per la majoria de països del món. Però els orígens són del 1864, any de la primera convenció, que va acordar de protegir els soldats ferits en temps de guerra. D'aquesta manera va néixer això que en diem el dret internacional humanitari, basat en els principis ètics que en temps de guerra haurien de guiar les tropes. Bàsicament, les quatre convencions existents i els dos protocols addicionals del 1977 regulen la situació de ferits i malalts, la protecció de la població civil i el tracte que cal donar als presoners.

...i els presoners de guerra


+ La convenció tercera s'ocupa del tracte que cal donar als presoners.
Del tracte degut als presoners de guerra, se n'ocupa la convenció tercera, vigent des del 21 d'octubre de 1950. Molts aspectes del captiveri hi són explícitament detallats, i tots van en la mateixa línia: la de tractar humanament els presos en qualsevol moment i circumstància. Quant a responsabilitats, la convenció estableix que els presoners ho són d'una potència enemiga, no pas d'individus o de cossos de tropa i que, per tant, és aquesta potència enemiga la responsable del tracte que rebin. Això és tant com dir que un eventual tracte inhumà implica responsabilitats polítiques.

El paper del Comitè Internacional de la Creu Roja


+ Una creu grega i una mitja lluna, distintius de la Creu Roja.
El Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) és un organisme internacional estretament lligat al naixement i a l'aplicació de les convencions de Ginebra. Fundat el 1863 per iniciativa del filantrop suís Jean-Henri Dunant, la comunitat internacional, en virtut de les convencions i els protocols de Ginebra, li va atorgar la missió de protegir i atendre els individus afectats per conflictes bèl·lics. Entre les tasques específiques que té encomanades es destaquen la de visitar els presoners de guerra, proporcionar aliments, aigua i assistència mèdica a la població civil, cercar gent desapareguda i denunciar les violacions del dret internacional humanitari. Diguem també que el CICR és l'òrgan fundador del Moviment Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja, creat el 1919.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El Comitè Internacional de la Creu Roja ha estat guardonat tres vegades amb el Premi Nobel de la Pau, els anys 1917, 1944 i 1963.
  • En un informe confidencial de la Creu Roja mateix, lliurat a les forces d'ocupació el febrer passat i fet públic el 7 de maig pel diari The Wall Street Journal, l'organització humanitària denunciava les tortures sistemàtiques de presoners iraquians. La Creu Roja també sosté que havia alertat durant més d'un any el govern nord-americà dels abusos comesos per les tropes.
  • En una línia semblant, un altre informe, aquest d'Amnistia Internacional, comenta que les forces armades britàniques van occir civils que no les amenaçaven gens.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La guerra i l'ocupació de l'Irac, privatitzades.
El fracàs de l'estratègia nord-americana en aquest país.
L'informe d'Amnistia Internacional sobre les matances de civils a l'Irac.
La protecció general dels presoners de guerra, segons la convenció de Ginebra.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua