Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La guerra de Troia, al cinema

La història

El Cavall de Troia: l'astúcia grega

'La Ilíada'


dijous, 13 de maig de 2004
El 14 de maig va estrenar-se als cinemes 'Troia', un film que podria batre rècords de taquilla i que se centra en un dels episodis més èpics i llegendaris de tots els temps, amb història d'amor inclosa: la guerra de Troia.

Per si això fos poc, la macroproducció, dirigida per l'alemany Wolfgang Petersen, recolza en un elenc d'actors de prestigi reconegut o molt en voga: Brad Pitt, en el paper de l'heroi grec Aquil·les; Orlando Bloom, en el de Paris, príncep troià; Diane Kruger hi dóna vida a Helena; Peter O'Toole, hi fa de rei Príam...

De tots aquests personatges i de l'argument del film, en dóna compte la web oficial, que, endemés, permet de visualitzar-ne el tràiler, de més de dos minuts de durada.

En el rodatge de 'Troia', no s'hi van estalviar pas mitjans. Rodat a la Gran Bretanya, Mèxic, Malta, el Marroc i als Estats Units durant mig any, el film ha costat dos-cents milions de dòlars, i a més de les estrelles del setè art, ha necessitat milers de figurants, que donen més versemblança a la història.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Cinema

La història


+ L'actor Brad Pitt en el paper d'Aquil·les a 'Troia'.
Dèiem que el film es basa en la guerra de Troia, esdevinguda devers el segles XII-XIII aC, que ha inspirat una colla de llegendes. Segons aquestes llegendes, l'origen de la guerra s'ha de cercar en el rapte d'Helena pel fill del rei de Troia, Paris. Sobre si va tractar-se realment d'un rapte o de la fugida d'una parella d'enamorats, se n'ha parlat molt. En tot cas, com que Helena era l'esposa de Menelau, rei de la ciutat grega d'Esparta, va formar-se una coalició grega per combatre Troia, amb què es va obrir un conflicte bèl·lic que havia de durar deu anys.

El Cavall de Troia: l'astúcia grega


+ L'ardit del cavall de fusta va fer possible la victòria grega.
Després d'un decenni de guerra, Troia semblava inexpugnable, i el setge grec, abocat al fracàs, fins que els atacants van ordir un pla per poder penetrar a la ciutat. Simulant la retirada, van lliurar als enemics un cavall de fusta d'enormes proporcions, que els troians van acceptar pensant-se que era una ofrena religiosa. Però, a dintre el cavall, s'hi amagaven les tropes gregues, comandades per Ulisses, el més astut de tots els hel·lens. Una vegada a l'interior de la ciutat, fins llavors protegida per les muralles, els grecs la van saquejar i incendiar per venjar l'ultratge de Paris.

'La Ilíada'


+ El poeta grec Homer devia viure devers el segle VIII aC.
Entre les evocacions de l'episodi troià, n'hi ha una que es destaca de totes les altres: 'La Ilíada' d'Homer. Aquest poeta, tal vegada cec, devia viure devers el segle VIII aC, quatre o cinc segles després de l'episodi que descriu, transmès de generació en generació pels rapsodes, que recitaven de memòria les gestes èpiques del passat grec. A més de 'La Ilíada', s'atribueix a Homer una altra obra mestra de la literatura universal: 'L'Odissea', que narra el viatge de retorn d'Ulisses, un dels capitosts de la guerra de Troia, a la seva pàtria Ítaca, on l'espera Penèlope, l'amada i pacient muller.

MATERIALS

  • Troy
    Format:Web
    Web oficial del film de Wolfgang Petersen. N'hi ha versió espanyola.
  • L'univers, els déus, els homes
    Format:Llibre
    Explicació didàctica i planera de la mitologia hel·lènica.
    Anagrama / Empúries
  • Helena, Helena, amor meu
    Format:Llibre
    Introducció novel·lada a la guerra de Troia i, més generalment, als mites grecs.
    Editorial Barcanova
  • Ancient Greece
    Format:Web
    Espai interactiu de la BBC dedicat a l'antiguitat grega. Adreçat als escolars.
  • Laberint
    Format:Web
    Portal en català que vol fer conèixer la mitologia clàssica.
  • Homero
    Format:Web
    Pàgina dedicada a la figura d'Homer i a la guerra de Troia. Conté els poemes 'La Ilíada' i 'L'Odissea'.
  • Greek Mythology
    Format:Web
    Web centrada en els herois i les divinitats de la mitologia grega.

QUE HO SABIES?

  • L'antiga ciutat de Troia era situada a l'Àsia Menor, a l'actual Turquia. El descobriment, el va fer l'arqueòleg alemany Heinrich Schliemann el segle XIX, basant-se en les indicacions geogràfiques dels texts homèrics. En concret, els treballs d'excavació es feren al pujol de Hissarlik, devora l'estret dels Dardanels.
  • Per tal que l'escenografia del film 'Troia' reproduís de manera fidedigna l'ambient de Troia, l'equip de direcció va menar un treball exhaustiu d'investigació a les sales del Museu Britànic, que apleguen un seguit d'objectes d'aquesta ciutat antiga.
  • Al film, el Cavall de Troia, d'onze tones de pes, és fet d'acer i fibra de vidre, per més que sembli de fusta, és clar.
  • Segons que explica la llegenda, quan Ulisses és ennovat del rapte d'Helena, opta per fer l'orat, a fi d'estalviar-se la guerra; però, quan li descobreixen l'engany, no li toca més remei que deixar Ítaca i fer cap a Troia.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Aquil·les, heroi tràgic de 'La Ilíada'.
Troia al Museu Britànic.
La ciutat, a la llum de les excavacions arqueològiques.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua