Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Turquia i la Unió Europea

1923: Neix la Turquia moderna

Les exigències de la Unió Europea...

...i la qüestió religiosa


dijous, 6 de maig de 2004
Turquia és un estat situat a cavall dels continents europeu i asiàtic, dividit geogràficament per la mar de Màrmara, amb els estrets del Bòsfor i dels Dardanels. Això s'aprecia prou bé si donem compte dels estats amb què frontereja: Geòrgia, Armènia, Azerbaitjan, l'Iran, l'Irac, Síria, Grècia i Bulgària. A banda, el país és banyat per les aigües de les mars Negra, Egea i Mediterrània.

D'aquesta particularitat geogràfica, en participa plenament la ciutat més important del país: Istanbul, nom modern de les antigues Bizanci i Constantinoble. Aquesta urbs, dividida en tres zones, en té dues en territori europeu i una en territori asiàtic. La situació d'Ankarà, la capital, és ben diferent, emplaçada com es troba al centre de l'altiplà de la península anatòlica.

Però la peculiaritat turca no es limita pas a la geografia, ans ateny, així mateix, la política. Turquia és una república parlamentària que forma part de l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN) i que té un acord d'associació amb la Unió Europea des del 1964, si bé no en forma part, encara que fa molt que hi vol entrar. I per què no en forma part? Mirem d'escatir-ho.
  • ! Actualització el 06/05/2004 a les 06:00

1923: Neix la Turquia moderna


+ Mustafà Kemal, a la portada de la revista Time.
Per a entendre la Turquia actual ens hauríem de remuntar al 1923, any de l'establiment de la República de Turquia, edificada damunt les restes de l'antic Imperi Otomà. El president del nou estat, Mustafà Kemal, va modernitzar el país a l'estil dels països europeus. Això, juntament amb la divisió del món en dos blocs després de la Segona Guerra Mundial (1939-1945), l'un capitalista i l'altre comunista, va fer que Turquia adquirís una gran importància geostratègica, sobretot perquè va constituir-se en un ferm aliat d'Occident (bloc capitalista). Això explica, per exemple, per què Turquia forma part de l'OTAN des de fa més de cinquanta anys. Ara, la modernització, de primer, i l'aliança mantinguda amb Occident, després, no han bastat per a fer de Turquia un membre de ple dret de la Unió Europea.

Les exigències de la Unió Europea...


+ Les negociacions per a l'ingrés de Turquia a la UE encara no han començat.
Turquia té, des del 1999, l'estatut de país candidat a la Unió Europea, però les negociacions per a l'ingrés ni tan sols han començat. A l'hora de justificar-ho, la Unió recalca que Turquia no satisfà els requisits democràtics bàsics, com ara el respecte als drets polítics i socials i la protecció de les minories, tot i destacar els progressos realitzats en els darrers temps. A sobre, la situació de Xipre tampoc no hi ha ajudat gens. Recordem que aquest país es troba dividit en dos sectors: un de grec, al sud, i un de turc, al nord, i que aquest darrer únicament és reconegut pel govern de Turquia.

...i la qüestió religiosa


+ Turquia, país laic de majoria islàmica.
A banda aquestes raons, hi ha la qüestió religiosa. Turquia és un país molt populós i, tot i ésser laic i culturalment divers, la majoria de la gent professa la religió islàmica. I sembla que no tothom s'avé amb la idea que 68 milions de fidels musulmans s'integrin a la Unió. Altrament no s'entenen declaracions com les del francès Valéry Giscard d'Estaing, president de la Convenció Europea, l'organisme que ha posat les bases de la futura constitució europea. Giscard d'Estaing va afirmar, just després de la victòria electoral dels anomenats islamistes moderats el 2002, que l'ingrés de Turquia seria la fi de la Unió Europea. S'entén, doncs, que la qüestió religiosa afecta la identitat d'Europa.

MATERIALS

  • Les relacions Turquia-Unió Europea
    Format:Web
    Pàgina de la Comissió Europea que fa un esbós de Turquia i informa de les relacions que manté amb la Unió. També inclou els informes de seguiment relatius a aquest país, del 1998 al 2003.
  • La República de Turquia
    Format:Web
    Web de l'ambaixada turca als Estats Units, amb informació vària sobre la República de Turquia: dades del país, art, cultura, turisme, vincles...
  • Kurdish Human Rights Project
    Format:Web
    Organització que treballa per la protecció i la promoció dels drets humans del poble kurd, dividit entre Turquia, l'Iran, l'Irac, Síria, Armènia, l'Azerbaitjan i Geòrgia.
  • Ampliació de la Unió Europea
    Format:Web
    Espai del Patronat Català Pro Europa dedicat a l'ampliació europea: actualitat, polítiques de la UE, documents d'interès, seguiment del procés d'adhesió...
  • Country profile: Turkey
    Format:Web
    Perfil de Turquia elaborat per la BBC, que se centra sobretot en la història més recent d'aquest país.

QUE HO SABIES?

  • Mustafà Kemal fou el ver impulsor de la Turquia moderna, i el 1934, quatre anys abans de morir, li fou atorgat el títol d'Atatürk, que vol dir 'pare dels turcs'.
  • Amb tot, les reformes d'Atatürk van implicar una fèrria centralització del país, inspirada en els estats-nació europeus i mantinguda fins ara. Aquesta centralització, portada a l'extrem, ha menat a la repressió sistemàtica dels kurds de Turquia, que sumen actualment uns quinze milions.
  • Els turcs són originaris de la serralada de l'Altai (Àsia central), però els kurds són d'origen indoeuropeu. Ni els uns ni els altres no són, doncs, àrabs.
  • A Turquia, s'hi parlen llengües diverses, com el kurd, l'àrab, el grec, l'armeni, el circassià i el turc, que és l'única oficial.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Resum del darrer informe de la Unió Europea sobre Turquia.
El kurd, un poble maltractat per la història.
Cronologia històrica de Turquia, des del 1923 ençà.
Fotografies d'Istanbul.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua