Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Any Alcover i Costa i Llobera

Joan Alcover

'La Balanguera'

Miquel Costa i Llobera


dilluns, 3 de maig de 2004
El 3 de maig va fer cent cinquanta anys del naixement del poeta, assagista i polític mallorquí Joan Alcover i Maspons, tants com en fa que va néixer l'escriptor Miquel Costa i Llobera, també mallorquí. Dues figures literàries cabdals, amb una obra que va contribuir qui-sap-lo a recuperar les lletres catalanes.

A més d'aquesta coincidència biogràfica, en la literatura d'Alcover i Costa i Llobera s'aprecia una evolució semblant. Formats en l'ambient de la Renaixença, tots dos van conrear la poesia d'arrel romàntica, si bé defugint-ne els excessos. De fet, en llur producció, hi ha qui ja hi entrelluca el noucentisme, moviment cultural sorgit a la primeria del segle XX i caracteritzat per la mesura i el gust pel classicisme.

De fet, Alcover i Costa i Llobera són considerats els precursors principals de l'anomenada Escola Mallorquina, que designa els poetes mallorquins de la primera meitat del segle XX que van reaccionar contra el corrent modernista. La perfecció formal dels versos, la temàtica paisatgística i la contenció expressiva són trets característics de l'Escola Mallorquina, integrada, entre més autors, per Maria Antònia Salvà, Llorenç Riber, Miquel Ferrà, Guillem Colom i Miquel Forteza.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Literatura

Joan Alcover


+ Fotografia del poeta mallorquí Joan Alcover.
Nat a Ciutat de Mallorca al si d'una família benestant, Joan Alcover (1854-1926) va estudiar a l'Institut Balear, abans d'instal·lar-se a Barcelona per fer-hi la carrera de dret. En una primera etapa va escriure sobretot en llengua castellana. Una seguida de tragèdies familiars (mort de la muller i de dos fills) van influir la seva poesia, marcada pel dolor. I justament hi ha qui assenyala la tragèdia personal com un factor de pes a l'hora d'adoptar el català com a llengua literària al tombant dels segles XIX-XX, moment en què també va allunyar-se del Partit Liberal espanyol per aproximar-se al catalanisme polític. 'Cap al tard' (1909), recull de poemes de temàtica diversa, es considera l'obra mestra d'aquest poeta mallorquí.

'La Balanguera'


+ Fragment de 'La Balanguera', d'Alcover.
Doncs bé, 'Cap al tard' conté un dels poemes catalans més famosos: 'La Balanguera', inspirat en el ball del mateix nom. Al poema de n'Alcover la protagonista és una parca que fila el destí dels homes ('de nostra vida trau lo fil', diu el text). Musicat pel compositor Amadeu Vives, un dels fundadors de l'Orfeó Català, va esdevenir molt popular a tot el país. Cançó patriota i símbol del poble mallorquí, el 1996 el Consell Insular de Mallorca va declarar 'La Balanguera' himne oficial de Mallorca.

Miquel Costa i Llobera


+ Miquel Costa i Llobera, autor de 'Horacianes' (1906).
Miquel Costa i Llobera (1854-1922), primogènit d'una família de propietaris rurals, va néixer a Pollença (Mallorca). De jove va coincidir amb n'Alcover a l'institut i, com aquest, va iniciar-se en els estudis de dret, de primer a Ciutat de Mallorca i després a Barcelona i Madrid, si bé no els va acabar. La seva vocació religiosa va coronar-se el 1888, quan fou ordenat prevere. De la seva poesia més primerenca, se'n destaca 'Poesies' (1885), de to romàntic. Admirador del poeta llatí Horaci, el 1906 va publicar 'Horacianes', el seu llibre més important, molt influït per les formes clàssiques. Del 1908 és 'Visions de Palestina', fruit d'un viatge a Terra Santa.

MATERIALS

  • Miquel Costa i Llobera
    Format:Web
    Pàgina sobre Miquel Costa i Llobera a l'espai literari Lletra, de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Conté vincles d'interès que ajuden a conèixer-ne millor l'obra.
  • Joan Alcover
    Format:Web
    L'obra i vida d'aquest poeta mallorquí, també a Lletra.
  • Els escriptors a l'AELC
    Format:Web
    L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana dedica un espai a n'Alcover i un altre a en Costa i Llobera, amb informació vària sobre cadascun: biografia, premis, llibres publicats, traduccions, comentaris a l'obra...
  • Moviments literaris
    Format:Web
    Web que fa un repàs exhaustiu dels moviments literaris contemporanis a les Illes. També s'hi detalla la trajectòria vital i professional dels autors més representatius.
  • Auca de la Renaixença
    Format:Web
    Espai de 'La paret de les auques', de l'IES Pius Font i Quer, que mostra una auca enginyosa sobre el procés de recuperació de les lletres catalanes dit Renaixença.

QUE HO SABIES?

  • El 1875, a vint-i-un any, Miquel Costa i Llobera va escriure un dels seus poemes més populars: 'Lo pi de Formentor'. De fet, el bell paisatge de Formentor (Mallorca), on estiuejava la família de Costa i Llobera, va nodrir l'obra poètica de l'escriptor.
  • La casa de Joan Alcover fou centre de tertúlies i reunions literàries, i s'hi aplegaven escriptors i intel·lectuals mallorquins, com Costa i Llobera mateix, i de fora Mallorca, com Josep Carner i Santiago Rusiñol.
  • De fet, ara l'Obra Cultural Balear treballa en la rehabilitació d'aquesta casa del 'faune mutilat', situada al carrer de Sant Alons, número 24, de Ciutat de Mallorca per fer-ne un centre cultural i un espai d'homenatge al poeta.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'Defalliment', de Costa i Llobera, reflex d'un període de crisi religiosa.
'Lo pi de Formentor', 'més vell que l'olivera, més poderós que el roure...'
Els racons de Joan Alcover a Ciutat de Mallorca.
'Als Pirineus catalans', del poeta pollencí.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua