Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El diari de Ma Yan: la lluita per anar a escola

Una carta de la desesperació

Impacte a França

Passar gana per comprar un bolígraf


dilluns, 26 d'abril de 2004
Ma Yan és una noia xinesa de la regió de Ning-xia, una de les més pobres de la Xina, que el setembre del 2000, quan tenia dotze anys, va començar a escriure un diari, com li havien manat a l'escola. Quatre anys després, aquest diari s'ha traduït a vuit llengües i és llegit per milers de lectors de tot el món.

'El diario de Ma Yan' (títol de l'edició espanyola, publicada fa poc per Maeva Ediciones) és el relat dramàtic de la misèria extrema de Ning-xia i, més concretament, del poble de Ma Yan, Zhang Jia-shu.

Aquesta misèria és general a una bona part de la Xina rural, on milions de persones s'han de barallar cada dia amb la fam i la manca de serveis com l'aigua corrent o l'atenció mèdica, i que contrasta amb el desenvolupament de les grans ciutats del país, com Pequín i Xang-hai.

Però aquest diari també revela les angúnies d'una Ma Yan que vol fugir d'una existència desesperada i evitar el destí de tantes nenes de la pagesia xinesa, que han de deixar l'escola abans d'hora per treballar de sol a sol i abandonar, per tant, tota esperança d'un avenir millor.

Una carta de la desesperació


+ El diari francès Libération, el primer a fer-se ressò de la història de Ma Yan.
De fet, aquest semblava també el destí de Ma Yan, el dia que els seus pares, que treballaven sense parar per assegurar-li una mica d'educació, a ella i a dos germans seus, li van dir que hauria de deixar l'escola per manca de diners, tant més que la sequera assolava per cinquè any consecutiu la regió de Ning-xia. Fou aleshores que Ma Yan, desesperada, va escriure una carta a sa mare planyent-se del futur que l'esperava, si no podia continuar els estudis. Commosa, la mare va lliurar la carta i el diari a uns visitants provinents de Pequín. Entre aquests hi havia Pierre Haski, corresponsal del diari francès Libération a la capital xinesa. Una escletxa d'esperança s'obria per a la jove Ma Yan.

Impacte a França


+ L'ONG Enfants du Ning-xia canalitza els ajuts als adolescents d'aquesta regió.
Tornat a Pequín, Haski va llegir la carta i el diari, i, emocionat per la cruesa que destil·lava, va tornar al cap d'un mes a Zhang Jia-shu. Mentrestant, Ma Yan havia pogut continuar estudiant, mercès al préstec que havien demanat els seus pares, costejat amb els guanys migrats de la nova feina de la mare. Haski i el seu assistent, He Yan-ping, van donar cent vint dòlars a la família perquè pogués cancel·lar el préstec i Ma Yan pogués continuar estudiant. Però això no fou tot. El gener del 2002 el periodista va tenir la pensada de publicar un article a Libération, acompanyat de fragments del diari. La resposta dels lectors fou fenomenal, i molts van oferir-se a pagar els estudis de Ma Yan i de més joves del poble. Les donacions rebudes van permetre de constituir l'ONG Enfants du Ning-xia, que ofereix beques d'estudi als adolescents.

Passar gana per comprar un bolígraf


+ La misèria és general a una bona part de la Xina rural.
De tot plegat n'ha sortit també el llibre suara esmentat, que sols a França ha tingut unes vendes que voregen els cinquanta mil exemplars. De fet, la publicació d'aquest llibre ha tingut un impacte considerable entre el jovent. No és gens estrany, si pensem, per exemple, que Ma Yan havia de passar gana, i acontentar-se amb un bol d'arròs el dia, per poder-se comprar un trist bolígraf; o que havia de caminar quatre hores per anar i tornar de l'escola i estalviar-se el yuan (moneda de la Xina, igual a tretze cèntims d'euro) que costava el tractor que feia el trajecte. Una situació de pobresa extrema que va resistir, nogensmenys, per la voluntat d'estudiar, reflectida en aquestes paraules: 'Que feliç seria, si pogués estar-me sempre a l'escola'.

MATERIALS

  • Enfants du Ning-xia
    Format:Web
    Web oficial d'aquesta associació dedicada a ajudar els nens pobres de la regió de Ning-xia.
  • 'El diario de Ma Yan'
    Format:Llibre
    Edició en espanyol del diari escrit per Ma Yan i editat per Pierre Haski.
    Ediciones Maeva
  • Àsia
    Format:Web
    Recull de vincles de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC) sobre el continent asiàtic.
  • Cop d'ull als estats
    Format:Web
    Pàgina de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), amb les dades bàsiques relatives a àmbits diversos: sanitat, medi, economia, tecnologia...
  • UNICEF
    Format:Web
    Fons per a la Infantesa de l'ONU.
  • Informe sobre Desenvolupament Humà
    Format:Web
    Versió íntegra de l'Informe sobre Desenvolupament Humà corresponent al 2003.

QUE HO SABIES?

  • Que la publicació del diari de Ma Yan ha estat del tot reeixida, en tenim la millor prova a la Xina mateix, país, no ho oblidem, on les llibertats són severament coartades; i és que fins a set editorials xineses han pugnat per aconseguir-ne els drets.
  • Ning-xia, situada al nord-oest del país, és un 'zizhiqu' (regió autònoma de la Xina), on es concentra una part de la minoria musulmana, que oscil·la entre l'1% i el 2% de la població xinesa.
  • El mes de març proppassat Ma Yan va sortir per primera vegada de la Xina per anar a París, convidada al Saló del Llibre. A la capital francesa va explicar que li agradaria d'ésser periodista, la professió de Pierre Haski, que ella anomena familiarment l'oncle Han. 'Vull estudiar periodisme a la universitat per ajudar els nens pobres', va dir.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Transcripció del xat amb Ma Yan a Libération.
Un diari que acaba de fer trenta anys.
Recull de premsa sobre la història de Ma Yan.
Dades bàsiques de la Xina.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua