Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Saint-Exupéry i 'El Petit Príncep'

L'escriptor

'El Petit Príncep'

Que en són, d'estranys, els grans...!


dijous, 22 d'abril de 2004
El 7 d'abril proppassat el ministeri de Cultura de França va anunciar la identificació de les restes de l'avió que pilotava l'escriptor Antoine de Saint-Exupéry, l'autor de 'El Petit Príncep', quan va desaparèixer l'estiu del 1944, ara fa seixanta anys.

De fet, la troballa és del 2000, però fins a la tardor passada els experts no tingueren els permisos per a treure les peces, descobertes molt a prop del litoral de Marsella (Provença, Occitània). Els treballs d'identificació han permès de determinar que aquestes peces corresponien al caça de combat Lightning P38, pilotat per Saint-Exupéry; la inscripció 2734, matrícula de l'aparell, ha esvaït tot dubte.

Antoine de Saint-Exupéry va desaparèixer el 31 de juliol de 1944, poc després d'haver-se enlairat a bord del Lightning P38 en una missió de reconeixement al sud-est de l'Hexàgon. Tot plegat per prendre una sèrie de fotografies que havien de facilitar el desembarcament de les tropes aliades (que lluitaven contra el règim nazi durant la Segona Guerra Mundial).

Fa sis anys, el 1998, un pescador marsellès va identificar, al mateix indret on s'han trobat les restes de l'avió, una polsera que duia inscrit el nom del famós escriptor, de la seva muller i del seu editor, troballa que va moure una polèmica sobre si era de Saint-Exupéry o no.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Literatura

L'escriptor


+ Fotografia de l'escriptor francès Antoine de Saint-Exupéry.
Tot i la troballa, encara s'ignoren les causes de la mort de Saint-Exupéry, que potser no se sabran mai. Però sí que sabem els detalls de la seva vida, tan curta com intensa. Nat el 1900 a la ciutat francesa de Lió, va començar estudis d'arquitectura, encara que el 1926 va obtenir el títol de pilot civil. Però és com a escriptor que es va fer cèlebre. Saint-Exupéry fou ben bé allò que se'n diu un humanista, un home molt instruït i dotat d'una gran curiositat. Entre les seves obres es destaquen 'Correu del sud', 'Vol de nit', 'Terra dels homes', 'Pilot de guerra','El Petit Príncep' i 'Ciutadella', i en totes abunden els seus coneixements sobre el vol.

'El Petit Príncep'


+ El Petit Príncep, originari d'un planeta llunyà i petit.
Aquest llibret, publicat el 1943, és sens dubte el més famós de l'autor, i uns dels més llegits d'aquest darrer mig segle, tant per menuts com per grans. El llibre relata el periple d'un príncep infantívol per planetes imaginaris, on coneix gent que es comporta d'una manera tan estranya que no se'n sap avenir. Quan fa cap a la Terra (el Petit Príncep és d'un planeta llunyà i petit) coneix un aviador en ple desert del Sàhara, perquè l'aparell que pilota ha tingut una pana, i el fa partícip de les seves vivències. Quines? Doncs les haureu d'esbrinar llegint-vos el llibre, però us podem avançar que l'un i l'altre es fan molt i molt amics.

Que en són, d'estranys, els grans...!


+ L'home de negocis, sempre encaboriat.
Un vanitós que ningú no admira, un geògraf que no ha estat mai enlloc, un rei sense súbdits, un home de negocis que malaveja per posseir com més estels millor, però sense saber per què. Aquests són alguns dels personatges de 'El Petit Príncep'. Ell, el Petit Príncep, els demana per què fan allò que fan, i els plany de veure'ls trists, encaboriats i sense temps de dedicar-se a les coses petites, que, com potser ja sabeu, són sovint les més importants. El Petit Príncep se'n fa creus, de llur comportament, i acaba concloent que,'definitivament, la gent gran és molt estranya'.

MATERIALS

  • Antoine de Saint-Exupéry
    Format:Web
    Web oficial sobre Saint-Exupéry: biografia amb context històric, i anàlisi de les facetes d'escriptor, pilot i inventor.
  • Le Petit Prince
    Format:Web
    Pàgina en francès dedicada íntegrament a aquesta obra mestra.
  • 'El Petit Príncep'
    Format:Web
    Versió digital en català de l'obra, amb una part provisionalment en espanyol.
  • 'El principito'
    Format:Web
    Una altra edició en línia, en espanyol i sencera.
  • Recursos
    Format:Web
    Recursos sobre la vida i l'obra d'Antoine de Saint-Exupéry. En català.
  • L'obra
    Format:Web
    Una llista de títols del novel·lista francès.
  • Literatura infantil i juvenil
    Format:Web
    Web sobre literatura infantil i juvenil, amb novetats bibliogràfiques, notícies, dossiers i vincles relacionats.

QUE HO SABIES?

  • 'El Petit Príncep' és un dels llibres més venuts del món, després de la Bíblia, l'Alcorà i 'El capital', de Karl Marx. Al capdavall ha estat traduït a més d'un centenar de llengües.
  • A França, la figura de Saint-Exupéry és un mite. Tant, que, abans de l'adopció de l'euro, sortia als bitllets de cinquanta francs francesos, acompanyat, això sí, de la seva gran creació: el Petit Príncep.
  • La història de 'El Petit Príncep' va aparèixer il·lustrada amb dibuixos de Saint-Exupéry mateix.
  • Una de les sentències més conegudes del llibre és aquesta: 'Únicament hi veiem bé amb el cor; allò que és essencial és invisible als ulls'.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La guineu, la rosa i el Petit Príncep, o el valor de l'amistat.
La divertida dedicatòria de 'El Petit Príncep'.
L'obra, ben aviat al cinema.
Guia de lectura de l'obra d'Antoine de Saint-Exupéry.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua