Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Un satèl·lit amb la missió de confirmar les teories d'Einstein

El projecte...

...i la teoria de la relativitat

Albert Einstein


dilluns, 19 d'abril de 2004
El 20 d'abril va llançar-se a l'espai un satèl·lit amb una missió ben especial: la de confirmar la validesa de la teoria de la relativitat, formulada per l'eminent científic Albert Einstein fa gairebé un segle. Tot un envit per a un projecte, impulsat per l'Agència Espacial Nord-americana (NASA) i la universitat californiana de Stanford.

El llançament del satèl·lit havia estat ajornat unes quantes vegades, sia per raons tècniques, sia perquè les condicions atmosfèriques no eren prou favorables. I, de fet, els orígens del projecte, batejat amb el nom de Gravity Probe B, es remunten al 1959, quan sols feia quatre anys de la mort d'Einstein.

El satèl·lit, no tripulat i que va partir de la base nord-americana de Vandenberg, situada al migdia de Califòrnia (EUA), orbitarà la Terra a una distància de sis-cents quaranta quilòmetres per establir la relació entre l'espai i el temps i la influència del nostre planeta en l'un i en l'altre.

Tot plegat, amb l'objectiu final de posar a prova una de les teories més influents de la física i de la recerca científica d'aquests darrers segles.
  • ! Actualització el 21/04/2004 a les 07:51

El projecte...


+ El telescopi del projecte Gravity Probe B, comparat amb una moneda.
Anant als detalls del projecte, direm que el satèl·lit incorpora un receptacle que conté quatre petites esferes de quars, d'una mida semblant a una pilota de tennis de taula. A fi d'assegurar-ne la màxima precisió, el receptacle és sotmès al buit i les esferes mantingudes a una temperatura acostada a l'anomenat zero absolut, equivalent a -273,15 ºC. D'acord amb la teoria d'Einstein, s'haurien d'enregistrar lleugers canvis en l'orientació de les esferes, una vegada aïllades de tota influència externa.

...i la teoria de la relativitat


+ El descobriment de la teoria de la relativitat tingué un gran ressò públic.
Tot plegat, sembla una mica complicat, però l'experiment vol demostrar, seguint Einstein, que l'espai i el temps no són pas valors absoluts, sinó relatius; val a dir, que varien segons la influència de la massa d'un cos, com ara la Terra. Dit en unes altres paraules, si la presència d'un cos modifica l'espai i el temps, això vol dir que ni l'un ni l'altre no són iguals a tot l'Univers. Aquesta idea i moltes més, Einstein les va exposar a la teoria especial o restringida de la relativitat, publicada el 1905 i desenvolupada onze anys després, el 1916, amb la teoria general de la relativitat.

Albert Einstein


+ Albert Einstein, figura cabdal de la ciència del segle XX.
Albert Einstein (1879-1955) és una de les figures cabdals de la ciència del segle XX i una de les més influents de l'època contemporània. Nat a Alemanya al si d'una família jueva, el jove Einstein, gran afeccionat a la música, va suspendre inicialment els exàmens d'ingrés a l'Escola Politècnica de Zuric (Suïssa), fet que no presagiava pas una brillant trajectòria científica. Tot va canviar, emperò, el 1905, amb la publicació dels seus primers treballs. D'aleshores ençà, la seva fama no va fer sinó créixer, fins a esdevenir una icona del segle XX. Per la seva condició de jueu, el 1933 va haver de fugir d'Alemanya i va establir-se als Estats Units, on el 1939 va prevenir el president nord-americà Franklin Delano Roosevelt de la possibilitat que el règim nazi desenvolupés abans que ningú la bomba atòmica. Tot i amb això, Einstein fou un pacifista convençut, i un home tolerant i dotat d'un gran sentit de l'humor.

MATERIALS

  • Einstein Archives Online
    Format:Web
    Web que conté els escrits científics i no científics d'Einstein, com també els seus diaris de viatge.
  • Einstein for Kids
    Format:Web
    Recursos i materials didàctics sobre el gran científic, adreçats als joves.
  • Albert Einstein
    Format:Web
    Biografia interactiva d'Albert Einstein, acompanyada de jocs i activitats diverses.
  • La teoria de la relativitat
    Format:Web
    Treball escolar sobre la teoria de la relativitat.
  • Gravity Probe B
    Format:Web
    Informació del projecte que vol confirmar a l'espai la teoria de la relativitat.
  • Recursos
    Format:Web
    Selecció de recursos sobre Einstein: biografies, imatges, escrits, aforismes...

QUE HO SABIES?

  • Durant la seva vida Albert Einstein va ironitzar sobre la seva identitat, com ho prova la sentència següent: 'Sóc un jueu suís per als alemanys, i un científic alemany per als anglesos; de fet, cerco als estels allò que no puc tenir a la terra'. (Einstein, alemany d'origen jueu, va obtenir la nacionalitat suïssa, el 1900, i la nord-americana, el 1940.)
  • El 1923 Einstein va fer estada al nostre país, on exposà, per a un reduït grup d'entesos, la teoria de la relativitat, i visità el monestir cistercenc de Poblet i la seu de la CNT (sigla de l'organització sindical Confederació Nacional del Treball) a Barcelona.
  • De ben jove, el futur científic va destacar-se en el camp de la música, i era freqüent de veure'l públicament interpretant peces de Wolfgang Amadeus Mozart amb un violí atrotinat.
  • El 1921 Albert Einstein fou guardonat amb el Premi Nobel de Física, que, curiosament, no li fou pas concedit per la teoria de la relativitat, sinó pel descobriment de la llei de l'efecte fotoelèctric.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Curiositats de la vida d'Albert Einstein.
Cronologia vital i professional del gran científic.
Vídeo explicatiu de la teoria de la relativitat.
Manuscrit d'Einstein que conté la cèlebre fórmula E=mc².
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua