Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Les novel·les d'Agatha Christie, en videojocs

Escriptora de gran popularitat

Hèrcules Poirot...

... i Miss Marple


dijous, 15 d'abril de 2004
Us agradaria de fer de detectius i resoldre els misteris més complicats, tot esmolant l'enginy, l'astúcia i la intuïció? I fer-ho d'una manera singular i divertida? Doncs, tot això, serà aviat al vostre abast mercès a una iniciativa basada en l'obra d'una de les escriptores d'intriga més cèlebres de tots els temps: Agatha Christie.

En efecte, Mathew Prichard, nét de la escriptora anglesa, ha donat el consentiment a la companyia Chorion perquè desenvolupi durant sis anys una colla de jocs d'ordinador basats en les novel·les de misteri de la seva àvia.

Segons Prichard, la iniciativa dóna fe de la popularitat d'Agatha Christie, que, diu, sempre s'havia mostrat oberta a la possibilitat que les seves obres arribessin per vies diferents a un públic, tan vast com fos possible.

Amb els videojocs, servits en format cd-rom, els usuaris podran fer de detectius, seguir la pista del delicte, interrogar els sospitosos (als llibres d'Agatha Christie, no hi ha quasi ningú que no ho sigui, sospitós) i resoldre el cas...

De moment, encara s'ignoren les obres que formaran part del projecte, però és quasi segur que 'Mort al Nil' i 'Assassinat a l'Orient Express', dues de les peces més populars d'Agatha Christie, hi figuraran.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Literatura

Escriptora de gran popularitat


+ Els llibres de la prolífica escriptora van merèixer una gran popularitat.
Però aquestes obres solament són dues de la setantena llarga de novel·les que Agatha Christie (1890-1976) va escriure durant la seva reeixida i prolífica carrera, començada la dècada del 1920 i closa el mateix any de la seva mort, amb la publicació de 'Assassinat adormit'. Ja de bell antuvi, els llibres d'Agatha Christie van merèixer una gran popularitat, que no va fer sinó augmentar amb les moltes adaptacions televisives i cinematogràfiques de la seva obra que es van fer. A sobre, va escriure molts relats curts i una dotzena de peces teatrals, entre les quals es destaca 'La ratera'. De fet, les vendes de les obres de Christie únicament han estat superades per les de la Bíblia i pels drames de William Shakespeare, si més no en l'àmbit anglo-saxó.

Hèrcules Poirot...


+ L'actor Peter Ustinov en el paper de Poirot a 'Mort al Nil'.
Una bona part de l'obra d'Agatha Christie va lligada a la figura d'aquest detectiu belga baixet, de bigotis encartronats i cara ovalada, protagonista de seixanta-cinc narracions breus i de trenta-tres novel·les (entre aquestes, 'El misteriós afer de Styles', la més primerenca, publicada el 1920). Afable, suspicaç, excèntric i d'aspecte una mica còmic, Hèrcules Poirot sempre acaba descobrint els autors dels delictes, aclarint els crims aparentment més ben ordits, valent-se de les seves 'petites cèl·lules grises' i de l'ajut del capità Arthur Hastings, company inseparable.

... i Miss Marple


+ L'actriu Joan Hickson fou Miss Marple en una sèrie televisiva de la BBC.
Miss Marple és l'altra gran creació de l'escriptora anglesa i el personatge principal d'una dotzena de novel·les, la primera de les quals fou 'Assassinat a la vicaria' (1930). Nada i resident a la localitat de Saint Mary Mead, Miss Marple és una renoca d'edat avançada, però dotada d'un sisè sentit, qualitat que li permet de treure l'entrellat dels crims més enrevessats. Perfectament sabedora que els humans són iguals a tot arreu, els dots detectivescs de Miss Marple es basen en el coneixement profund que té dels personatges i dels esdeveniments de Saint Mary Mead; amb això, aconsegueix d'atrapar els culpables, siguin d'on siguin.

MATERIALS

  • Agatha Christie
    Format:Web
    Web oficial sobre Agatha Christie: biografia, obres, adaptacions cinematogràfiques i televisives, espais de participació...
  • L'escriptora a la BBC
    Format:Web
    Pàgina de la British Broadcasting Corporation dedicada a la novel·lista anglesa.
  • The Web Companion to Agatha Christie
    Format:Web
    Llista i recensió (no completa) de les novel·les, les narracions curtes i els drames d'Agatha Christie.
  • L'obra en català
    Format:Web
    Una llista de llibres d'Agatha Christie traduïts al català.
  • Agatha Christie: la reina del misteri
    Format:Web
    Pàgina sobre l'escriptora, amb vincles i bibliografia inclosos.
  • Mystery.Net.com
    Format:Web
    Autors, llibres i jocs de misteri, i recursos varis relacionats amb aquesta matèria.

QUE HO SABIES?

  • Dels llibres d'Agatha Christie, se n'han venut més de dos mil milions d'exemplars a tot el món, i han estat traduïts a una quarantena llarga de llengües.
  • El personatge d'Hèrcules Poirot ha estat interpretat al cinema o a la televisió per actors de renom com Charles Laughton, David Suchet, Albert Finney i Peter Ustinov. Aquest darrer, que féu de Poirot en cinc films, ens va deixar el 28 de març proppassat, a vuitanta-dos anys.
  • Poirot és l'únic personatge de ficció que ha estat motiu d'una nota necrològica al prestigiós diari The New York Times; una 'esquela' publicada el 6 d'agost de 1975.
  • La peça teatral 'La ratera' es representa ininterrompudament a Londres des del 1952, i des del 1974 al mateix teatre: el Saint Martin de la capital britànica. Tot un rècord de permanència a la cartellera.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'Problema a Pollença', d'Agatha Christie.
Apunt biogràfic de l'escriptora anglesa.
Un parell d'entrevistes a la 'reina del crim'.
Personatges principals de l'obra d'Agatha Christie.
I també...
  • Llista cronològica de les seves novel·les.
  • Una dotzena d'obres mestres de Mary Clarissa Miller, nom de pila de l'escriptora.
  • Una reeixida adaptació cinematogràfica de 'Mort al Nil'.
  • Les novel·les amb Hèrcules Poirot de protagonista.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua