Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Les taules de Menorca i la cultura talaiòtica

Les taules

La civilització talaiòtica: talaiots...

...i navetes


dimarts, 13 d'abril de 2004
Un estudi recent afirma que les construccions megalítiques dites taules, típiques i exclusives de l'illa de Menorca i construïdes fa milers d'anys, foren erigides seguint criteris 'astronòmics'.

Aquesta és, si més no, l'opinió que Michael Hoskin, historiador d'astronomia de la Universitat de Cambridge, va exposar a la UK National Astronomy Meeting 2004 (Reunió d'Astronomia Nacional de la Gran Bretanya), tinguda del 29 de març al 2 d'abril.

Segons Hoskin, les taules, una trentena en total, són orientades a la constel·lació del Centaure, ço que li permet de dir que aquests monuments eren santuaris de guariment; tenien una funció semblant, per dir-ho d'alguna manera, a la que avui té el santuari gascó de Lorda. (La mitologia grega presenta el centaure Quiró com un savi molt entès en medicina).

Un altre estudi del mateix investigador sobre l'orientació de dues mil tombes neolítiques de l'Europa occidental i de l'Àfrica septentrional assevera que la majoria s'encaraven a solixent.

Les taules


+ Les taules, construccions megalítiques exclusives de Menorca.
Les taules són megàlits típics de l'edat dels metalls, període que engloba les successives edats del bronze i del ferro. Formades per una pilastra vertical i allargada que sosté una llosa plana horitzontal, són voltades per parets baixes en forma d'arc. Aquesta disposició dóna raó del nom, puix que són com taules de pedra d'enormes dimensions: la pedra de suport té una alçada que oscil·la entre dos metres i tres, i la llosa horitzontal pot tenir d'un metre i mig a quatre de llargària. D'aquestes taules, situades sovint en terrenys elevats, podem destacar-ne les de Trepucó i Talatí de Dalt, a Maó, i la de sa Torre d'en Gaumés, a Alaior.

La civilització talaiòtica: talaiots...


+ El talaiot de Binicalaf, a Maó.
Per bé que exclusives de l'illa de Menorca, el cas és que les taules són peces que s'inclouen en l'anomenada cultura talaiòtica, desenvolupada a Menorca i a Mallorca. A banda les taules, una construcció ben típica d'aquesta cultura és el talaiot, que li dóna nom. Els talaiots són torres de forma circular o quadrada, fetes de pedra i amb finalitats defensives, que podien formar part de les muralles, ésser emplaçades al centre dels poblats o repartides per l'interior d'aquests. Un tret significatiu dels talaiots és que les parets exteriors no són verticals, ans s'inclinen vers l'interior, fet que s'explica per raons purament constructives.

...i navetes


+ La naveta des Tudons, la més ben conservada de Menorca.
L'altra mena de monuments característics de la civilització talaiòtica són les navetes, monuments de pedra de planta rectangular amb un dels extrems lleugerament arrodonit. Quant a l'origen d'aquestes peces, se sap que durant el segon mil·lenni aC eren habitacles, però que més endavant, al primer mil·lenni aC, tingueren una funció merament funerària. A Menorca la naveta més gran i de més renom és la des Tudons (Ciutadella).

MATERIALS

  • L'arqueologia de Menorca
    Format:Web
    Documentada pàgina dedicada a les restes arqueològiques prehistòriques, antigues i medievals de Menorca. Informa a bastament de la cultura talaiòtica de l'illa.
  • Les taules: un recinte màgic
    Format:Web
    Característiques bàsiques i llista de les taules talaiòtiques.
  • Consell Insular de Menorca
    Format:Web
    Pàgina oficial d'aquest òrgan de govern, amb molta informació cultural i turística de l'illa més oriental de l'arxipèlag balear.
  • Talayots.com
    Format:Web
    Portal d'arqueologia de les Illes: notícies, recull de webs divulgatives, articles, novetats bibliogràfiques...
  • Stone Pages
    Format:Web
    Guia de l'Europa megalítica.
  • MenorcaWeb
    Format:Web
    Tot Menorca a internet: índex de webs, notícies, agenda d'exposicions…

QUE HO SABIES?

  • Hi ha dues teories principals sobre la funció de les taules. Per l'una, són un simple element funcional, una columna que sostenia la coberta del recinte; per l'altra tenen una significació religiosa, interpretació que es basa en el fet que s'han trobat moltes restes òssies d'animals a l'interior dels recintes.
  • Hi ha poblats talaiòtics que evidencien l'existència passada d'un gran nombre de cases en forma de naveta, com es pot veure a la possessió de Bóquer, al municipi de Pollença (Mallorca). En algun poblat, fins i tot hi trobem una seguida de navetes adossades.
  • La planta de les navetes és de forma rectangular o trapezoïdal, i evoca la forma d'un vaixell. D'aquí ve que aquestes construccions s'anomenin amb el diminutiu del mot 'nau'.
  • La constel·lació del Centaure comprèn dos-cents setanta estels visibles a ull un, i l'un d'aquests, dit Pròxima del Centaure, és el més acostat al Sistema Solar i el tercer més brillant del firmament.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La constel·lació del Centaure.
El poblat talaiòtic de ses Païsses d’Artà.
I el de son Catlar de Ciutadella.
La monumental taula de sa Torreta, dins el terme municipal de Maó.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua