Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els nous estats de la Unió Europea: Letònia

Riga, capital modernista

Passió pel cant i la música

La minoria russa


dilluns, 12 d'abril de 2004
Letònia és un dels tres estats bàltics que ingressaran a la Unió Europea l'1 de maig de 2004. Situada al nord del continent i banyada per les aigües de la mar Bàltica, té frontera amb quatre estats: Estònia, Lituània, Rússia i Bielorússia.

El país, d'una extensió acostada als 65.000 quilòmetres quadrats i una població que no arriba als dos milions i mig, és força pla (el punt més alt fa poc més de 300 metres), clafert de boscos, llacs i platges sorrenques. Un paisatge semblant al de la veïna Estònia, amb què comparteix una història ben turbulenta.

En efecte, del segle XII a les acaballes del segle XX, Letònia va ser colonitzada, successivament, per pobles veïns com alemanys, suecs, danesos, polonesos, russos... La independència, no la va atènyer fins el 1918, però, arran de la Segona Guerra Mundial (1939-1945), passà a ésser un país comunista integrat a la Unió Soviètica. (Durant aquesta guerra i el 1949 milers de letons foren deportats a la Sibèria).

Igual que en el cas dels estonians i lituans, la descomposició de l'URSS va permetre als letons de recuperar la sobirania, proclamada l'agost del 1991. Aquest mateix any Letònia era admesa a l'Organització de les Nacions Unides (ONU), i a la darreria del mes de març d'enguany s'ha integrat a l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN), just un mes abans d'esdevenir membre de ple dret de la Unió Europea.

Riga, capital modernista


+ Vista de Riga, capital del país.
Riga, la capital, s'aixeca a la riba del riu Daugava, el més important del país. Amb una població que voreja els 900.000, és l'autèntic centre polític, cultural i econòmic de Letònia. A l'època medieval la ciutat assolí una gran prosperitat, no debades formava part de l'anomenada Lliga Hanseàtica, una confederació de riques ciutats del nord d'Europa lligades per interessos comercials. El centre històric dóna fe del gloriós passat de Riga, que conserva, endemés, una de les millors mostres d'arquitectura modernista de tot Europa.

Passió pel cant i la música


+ Els letons tenen passió pel cant.
El cant és una de les grans passions del letons. En qualsevol esdeveniment, indret o acte social, gairebé sempre acaben entonant una cançó, de la mena que sigui. No fa gens estrany, doncs, que el 2002 Letònia s'endugués el festival d'Eurovisió amb la cançó 'I Wanna', de ritme llatí. Diguem també que la tradició musical popular es remunta als temps medieval i que, a Riga, el gran compositor alemany Richard Wagner (1813-1883), hi féu de director d'orquestra durant el període 1837-1839.

La minoria russa


+ La minoria russa es concentra a les principals ciutats letones.
Igual que a Estònia, a Letònia hi ha una important minoria russa, que voreja el 30 % de la població. Després de la darrera conflagració mundial Letònia va rebre molta immigració de Rússia i, en menor mesura, dels altres pobles de la Unió Soviètica. Això explica que el percentatge de letons d'origen amb prou feines superi avui el 56 %. Sigui com sigui, una part significativa de les minories del país no té ciutadania letona, i una altra part l'ha assolida després de superar les proves requerides. No cal dir que la integració de la minoria russa és una de les grans preocupacions.

MATERIALS

  • L'Institut de Letònia
    Format:Web
    Institut que divulga la realitat letona al món. Informació abundant i variada: símbols, natura, història, societat, cultura, vincles d'interès...
  • Una guia
    Format:Web
    Guia de viatge de Letònia.
  • El país en imatges
    Format:Web
    Dades, àlbum fotogràfic i vídeos de la República de Letònia.
  • Riga
    Format:Web
    Web municipal de la capital del país.
  • Música a Letònia
    Format:Web
    Índex de música letona: compositors, gèneres, enllaços, institucions...
  • La història de la Unió Europea
    Format:Web
    Unitat didàctica, centrada en l'anomenat procés de construcció europea, amb recursos i activitats didàctiques.

QUE HO SABIES?

  • La minoria russa es concentra sobretot a les zones urbanes. A Riga, per exemple, el percentatge de població d'origen letó és del 41,5 %, i el d'origen rus, del 43,5%.
  • A Letònia hi ha més de tres mil llacs i uns set-cents cinquanta rius. Una desena part del territori letó es troba sota el nivell de mar.
  • Un dels indrets més bells del país és el Parc Natural de Gauja, que pren el nom del riu de més llargària dintre territori letó. A les valls d'aquest riu, hi ha la ciutat de Sigulda, dintre la regió de Vidzeme, considerada la Suïssa letona.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La bandera letona, una de les més antigues del món.
Breu cronologia del país.
Un fum d'imatges de Letònia.
Edificis modernistes de Riga.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua