Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els nous estats de la Unió Europea: Eslovàquia

Minories nacionals

Bratislava

El castell més gran de l'Europa central


dimarts, 30 de març de 2004
Eslovàquia és un estat de dimensions relativament reduïdes (49.000 quilòmetres quadrats), amb una població que voreja els cinc milions i mig. Situada al centre del continent europeu, és envoltada per cinc països: Polònia, a septentrió, Ucraïna, a llevant, Hongria, a migjorn, i Àustria i Txèquia, a ponent.

El país és molt muntanyós, amb força serralades dels Carpats, llevat del sud-oest, una vasta planura per on s'esmunyen els afluents del riu Danubi, el més llarg d'Europa després del Volga, que fa de frontera natural amb Hongria.

Eslovàquia va constituir amb Txèquia, l'any 1918, Txecoslovàquia, que, acabada la Segona Guerra Mundial (1939-1945), va caure sota la influència dominant de la Unió Soviètica, fins l'any 1989, quan els txecoslovacs van poder-se esbatre el control de l'URSS. Quatre anys després, el 1993, aquest estat es dissolia, i txecs i eslovacs passaven a formar estats independents separats.

D'aleshores ençà, l'Eslovàquia independent ha passat per dos períodes ben diferenciats: l'un, fins el 1998, caracteritzat per una política autoritària i tendent a ofegar els drets de les minories del país; l'altre, l'actual, dominat pel restabliment del diàleg amb aquestes minories i per un acostament progressiu a la Unió Europea, que culminarà l'1 de maig.
  • ! Actualització el 19/04/2004 a les 07:50

Minories nacionals


+ A Eslovàquia hi viuen minories diverses.
Els eslovacs constitueixen el 85% de la població d'Eslovàquia, país on viuen minories diverses, la més nombrosa de les quals (quasi el 10%) és l'hongaresa o magiar. També hi ha txecs, alemanys, ucraïnesos, rutens, polonesos i gitanos, que, plegats, sumen el 5% restant. De totes maneres hi ha qui assenyala que el percentatge de gitanos deu vorejar el 10%. Tot i la represa del diàleg, aquests darrers anys, el cas és que la minoria gitana presenta els índexs de pobresa més alts, alhora que els hongaresos reivindiquen més reconeixement de la identitat pròpia.

Bratislava


+ Plaça del barri antic de Bratislava.
Bratislava, emplaçada a la riba del Danubi, és la capital del país, amb una població que no arriba al mig milió. Les primeres referències escrites de la ciutat es remunten al segle X, concretament a l'any 907. A partir d'aleshores, la ciutat va adquirir un protagonisme progressiu i, ja a l'edat moderna, va esdevenir la capital d'Hongria durant més de 250 anys, fins al darrer terç del segle XVIII. El barri antic i el castell de Devín, als afores, són alguns dels atractius de Bratislava, molt visitada pels austríacs; no debades, la ciutat és a tocar la frontera austro-eslovaca, i molt pròxima a Viena, capital d'Àustria.

El castell més gran de l'Europa central


+ Vista del castell medieval de Spis.
A Eslovàquia hi ha el castell més gran de tota l'Europa central: el de Spis, una fortificació monumental situada al capdamunt d'una roca (habitada des de fa 40.000 anys) que s'alça dos-cents metres sobre les terres circumdants. El castell, de més de 40.000 metres quadrats, conserva intactes les estructures romàniques i gòtiques i permet d'observar l'evolució arquitectònica dels segles XII al XVIII. D'aquesta vera joia medieval, se'n destaquen la torre gòtica, el palau i les masmorres.

MATERIALS

  • Eslovàquia
    Format:Web
    Oficina Nacional de Turisme d'Eslovàquia.
  • Cop d'ull al país
    Format:Web
    Informació vària sobre la República Eslovaca: geografia, natura, ciutats, regions, història, imatges...
  • Una introducció
    Format:Web
    Introducció didàctica a Eslovàquia.
  • Guia
    Format:Web
    Guia de viatge d'aquest país centre-europeu.
  • Patronat Català Pro Europa
    Format:Web
    Consorci instituït per a difondre la realitat de la Unió Europea. Ofereix força informació sobre l'ampliació.

QUE HO SABIES?

  • Uns quants parcs naturals donen testimoni de la bellesa d'Eslovàquia, com el de l'Alt Tatra, conjunt muntanyós que penetra Polònia i que comprèn els cims més alts dels Carpats.
  • Al 'kraj' (unitat administrativa) d'Eslovàquia Central hi ha la ciutat de Banská Stiavnica, destacat centre miner des del segle XIII, per més que l'extracció de metalls, bàsicament or i plata, es remunti a l'edat de bronze. L'indret, patrimoni mundial de la UNESCO, fou seu de la primera universitat enterament dedicada a la mineria.
  • Una altra ciutat que forma part del patrimoni de la UNESCO és Vlkolínec, situada al cor del país, que conserva més d'una quarantena de cases de fusta dels segles XV al XIX, molt representatives de la contrada.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Llengües parlades a Eslovàquia.
Himne del país.
Bardejov, fortificació gòtica.
Galeria fotogràfica d'Eslovàquia.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua