Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els dominis d'internet .ct i .cat

Dominis...

...genèrics i territorials

El domini .ct


dilluns, 29 de març de 2004
L'entitat que gestiona els dominis, la Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), va decidir el 19 de març d'estudiar una rastellera de possibles dominis d'internet, entre aquests el domini .cat.

En efecte, al costat dels sufixos .asia, .jobs, .mail, .post, .tel, .travel..., hi trobem el .cat, impulsat per la plataforma PuntCAT, integrada per una setantena d'institucions i empreses representatives del país, que propugna un domini per a la llengua i la cultura catalanes.

Tot i aquest important suport inicial, PuntCAT crida a afegir-se a la iniciativa, que té un suport evident: en un sol dia s'hi van adherir més d'un miler de particulars i més d'un centenar d'entitats i empreses.

Si el domini .cat serà reconegut o no, ho sabrem aviat, tal vegada el maig vinent, al final del període de consultes, que durarà tot el mes d'abril.
  • ! Actualització el 31/03/2004 a les 09:10
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Dominis

Dominis...


+ Uns pocs dominis genèrics.
Però què és, exactament, un domini? Doncs el nom d'una web, que pot ésser format alfabètic (ex., google.com) o alfanumèric: compost de xifres i lletres (ex., 3xl.net). Cada nom identifica una web determinada, que d'aquesta manera és reconeguda pels usuaris de la xarxa. A banda formar part del nom mateix del domini, els sufixos situats després del punt (com, net, org, edu, gov...) ens informen de quin àmbit és la web que designen.

...genèrics i territorials


+ Els dominis territorials són tots de dues lletres.
El concepte 'domini' ha passat a designar, impròpiament, aquests sufixos, més que no pas el nom sencer de les webs, i és per això que es diu que, de dominis, n'hi ha de dues menes: de temàtics o genèrics i de territorials. Els primers són els que hem vist fins ara, emprats per empreses i particulars de tot el món i, en alguns casos, reservats a àmbits específics ('edu', posem per cas, és reservat a les institucions educatives). Els segons, en canvi, són de dues lletres i indiquen la pertinença a un determinat país: .es (Espanya), .fr (França), .it (Itàlia), .us (Estats Units)...

El domini .ct


+ L'Associació en Defensa del Domini .ct reivindica aquest domini des del 1996.
És justament per atènyer un domini territorial de dues lletres que malda l'Associació en Defensa del Domini .ct (ADD-CT) des del 1996, quan el Parlament de Catalunya va reivindicar aquest domini per definir el país a internet. Vuit anys, doncs, de lluita continuada que donen fe dels obstacles per a assolir un objectiu tan simple com aquest. La ICANN addueix que no té competències per a definir què és un país i què no, i que sols poden figurar a la llista dels dominis territorials els que han obtingut l'homologació ISO 3166, reservada (amb algunes excepcions) als estats. Sigui com sigui, el cas és que les reivindicacions dels dominis .ct i .cat no rivalitzen pas, ni són excloents, ben altrament, s'han de reforçar mútuament.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • L'Associació en Defensa del Domini .ct vol que l'homologació d'aquest domini a la llista ISO 3166 de codis internacionals s'estableixi al futur estatut d'autonomia del Principat, que el Parlament de Catalunya hauria de discutir aquesta legislatura.
  • En aquesta llista, hi ha territoris sense estat com les illes Malvines o Falkland (.fk), l'Antàrtida (.aq), Gibraltar (.gi), Hong-Kong (.hk), Grenlàndia (.gl), la Polinèsia (.pf) i la Guaiana (.gf) sota sobirania francesa.
  • Els dominis genèrics més primerencs foren aquests: .com, .net, .org, .edu, .gov, .mil i .int. El 2000 se n'hi van afegir més: .biz, .info, .name, .pro, .aero, .coop i .museum.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Llista dels dominis territorials.
Comentaris en favor del domini .cat.
Entitats que fan campanya per obtenir aquest domini.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua