Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El Celtic de Glasgow, més que un club

Un equip centenari...

...i una afecció modèlica

Fites esportives


dimarts, 23 de març de 2004
Els vuitens de final de la Copa de la UEFA de futbol van acoblar el Barça i el Celtic de Glasgow (Escòcia), dos equips històrics que tenen una dimensió més que esportiva, que són 'més que un club'. Si el Futbol Club Barcelona és un dels símbols màxims de la catalanitat, el Celtic representa les ànsies de llibertat dels pobles escocès i irlandès.

Alhora, els enfrontaments entre el Celtic i l'altre equip de la ciutat escocesa, el Glasgow Rangers, són equiparables als del Barça i el Madrid. La significació política és ben present en tots dos casos, i àdhuc superior en el primer. Pensem que la rivalitat entre els seguidors del Celtic i el Rangers té també un component religiós: si els primers en fan bandera, del catolicisme, els dels Rangers en fan del protestantisme, alhora que són partidaris de la unitat política de la Gran Bretanya.

Sigui com sigui, el cas és que el partit d'anada va acabar amb un 1 a 0 favorable a l'equip de Glasgow, i ara s'ha d'esperar el partit de tornada, que es disputarà el 25 de març, per veure qui passa a l'eliminatòria següent.

Si bé el partit va ésser a punt de suspendre's pels atemptats de Madrid, finalment la UEFA no ho va considerar convenient. Això sí, els seixanta mil afeccionats que omplien l'estadi van afegir-se al dol per les víctimes cantant l'emocionant 'You will never walk alone' ('Mai no caminareu sols'), l'himne de l'equip, que va semblar més solidari que mai.
  • ! Actualització el 26/03/2004 a les 07:00
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Futbol

Un equip centenari...


+ Escut del Celtic, club fundat el 1888.
El Celtic de Glasgow és un equip centenari, fundat el 1888, onze anys abans que no el Futbol Club Barcelona. En foren els fundadors uns emigrants irlandesos establerts a Escòcia, dirigits per un capellà, el pare Walfrid, que volia recaptar diners per alleugerir la pobresa de Glasgow. Quant al Glasgow Rangers, va ésser instituït el 1873 per un grup de remers que van voler provar sort en un nou esport. El primer duel entre aquests dos equips data del 1888, amb victòria del Celtic per 5 a 2.

...i una afecció modèlica


+ El Celtic Park, amb cabuda per a 60.000 espectadors.
Diuen els entesos que hi ha poques ciutats al món que visquin amb tanta passió el futbol com Glasgow. En tot cas, és segur que els partits del Celtic (i també del Rangers) són un esdeveniment. Ja abans del matx els 'pubs' s'omplen a vessar de gent que discuteix apassionadament de futbol, abans d'aplegar-se al Celtic Park, l'estadi de l'equip, per animar-lo sense parar amb cants de tota mena. Ara, la passió dels afeccionats s'expressa d'una manera pacífica i noble; no debades l'any passat l'afecció del Celtic va guanyar el premi Fair Play de la FIFA pel seu exquisit comportament a la final de la Copa de la UEFA.

Fites esportives


+ L'equip de Glasgow va guanyar la Copa d'Europa el 1967.
A Escòcia el futbol és cosa de dos: del Celtic i del Rangers, principals candidats a dominar la lliga escocesa l'un any sí, l'altre també. El Celtic ha guanyat la lliga trenta-vuit vegades, i trenta-una la copa. I aquests darrers anys torna a competir amb el màxim rival pel domini de la lliga escocesa, després d'una sequera de títols que va durar deu anys, del 1988 al 1998. Sigui com sigui, el títol més preat per l'afecció del Celtic és la Copa d'Europa, guanyada a l'Inter de Milà per 2 a 1 el 1967, un any en què l'equip triomfà en totes les competicions que va disputar.

MATERIALS

  • Celtic de Glasgow
    Format:Web
    Web oficial del Celtic, amb tot d'informació d'aquest històric club de futbol.
  • Celtic-1888
    Format:Web
    Portal d'afeccionats de l'equip de Glasgow.
  • The Celtic Supporters Association
    Format:Web
    Associació de seguidors del Celtic.
  • Afeccionats a l'Amèrica del Nord
    Format:Web
    Federació que agrupa les entitats d'afeccionats del Celtic als Estats Units i el Canadà.
  • Vincles
    Format:Web
    Selecció de vincles sobre el centenari equip, símbol de les identitats irlandesa i escocesa.
  • Notícies
    Format:Web
    Espai de la British Broadcasting Corporation (BBC) que segueix l'actualitat del Celtic.

QUE HO SABIES?

  • L'any passat fou un any difícil per al Celtic, puix que el gran rival, el Glasgow Rangers, va fer el triplet: va guanyar la lliga, la copa i la copa de la lliga. Enguany, emperò, tot fa pensar que el Celtic tornarà a endur-se'n la lliga, car avança de molts punts el segon classificat, que és el Rangers.
  • L'estadi del Celtic s'anomena també 'Paradise' ('paradís', és clar).
  • El maig del 2003 vuitanta mil seguidors del Celtic van acudir a Sevilla per animar llur equip a la final de la Copa de la UEFA, que, això no obstant, va perdre amb el Porto per 3 a 2 a la pròrroga.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Uns pocs cants dels seguidors del Celtic.
Història del club de Glasgow.
Guia d'aquesta ciutat.
Classificació de la lliga escocesa.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua