Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Eleccions

Allò que deien els sondatges

El Congrés dels Diputats i el Senat

Els estudiants i el govern espanyol


dilluns, 15 de març de 2004
Les eleccions del 14 de març a l'estat espanyol n'han capgirat el mapa polític: el PSOE ha guanyat les eleccions, amb 164 diputats, per 148 del Partit Popular, que ha sofert una bona derrota. Tot i que, com veurem més endavant, els sondatges donaven la victòria al PP, el cas és que finalment els electors han passat factura al partit conservador espanyol.

El PSOE ha augmentat significativament el resultat de l'any 2000, amb quasi 40 diputats més, els mateixos que ha perdut el PP. A banda, Convergència i Unió, tot i haver perdut un terç del suport electoral, s'ha situat com a tercera formació política, amb deu escons. L'augment més espectacular ha estat el d'Esquerra Republicana de Catalunya, que ha passat d'un diputat a 8, de manera que és la quarta força del Congrés dels Diputats espanyol.

Les altres formacions polítiques amb representació parlamentària són el Partit Nacionalista Basc, amb 7 diputats; Coalición Canaria, amb 3; Izquierda Unida, amb 5, després de perdre'n 4; el Bloc Nacionalista Gallec, que n'ha obtinguts 2; i, finalment, la Chunta Aragonesista, Eusko Alkartasuna i Nafarroa Bai, que n'han aconseguit un cada un.

No cal dir que la tragèdia de Madrid ha tenyit aquestes eleccions, talment que, segons els analistes, n’ha determinat els resultats; i això, tant perquè el PP havia ocultat informació sobre els autors dels atemptats, com perquè aquests mateixos atemptats han tornat a situar a primer pla de l'actualitat el suport del govern espanyol a la guerra de l'Irac.
  • ! Actualització el 16/03/2004 a les 07:00

Allò que deien els sondatges


+ De sondatges, se'n poden publicar fins el dilluns abans de les eleccions.
Els sondatges electorals preparats pels mitjans de comunicació acostumen a animar les campanyes electorals. Al nostre país i a Espanya, de sondatges, se'n poden publicar fins el dilluns abans de les eleccions, que s'escauen sempre en diumenge. Doncs bé, tots els sondatges relatius a les eleccions del dia 14 de març indicaven que el PP guanyaria les eleccions, però sense atènyer la majoria absoluta; llevat d'un, el del Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS), que donava 176 diputats al PP, just els necessaris per a revalidar aquesta majoria. Així mateix, tots sense excepció concedien a ERC un augment espectaculardels sufragis.

El Congrés dels Diputats i el Senat


+ Hemicicle del Congrés dels Diputats.
A les eleccions del 14 de març els ciutadans han pogut elegir els representants polítics del Congrés dels Diputats i del Senat, les dues cambres que formen les anomenades Corts Generals espanyoles. La primera cambra té poders legislatius, i és la que vota la investidura del president, d'acord amb la voluntat sorgida de les urnes. El Senat és, teòricament, una cambra de representació territorial, amb poders també legislatius; però a la pràctica les coses són ben diferents, perquè no representa la voluntat de les nacions de l'estat i té funcions molt limitades. No debades hi ha formacions polítiques que demanen de reformar-lo de dalt a baix.

Els estudiants i el govern espanyol


+ Els estudiants han sortit als carrers per a protestar contra la política del govern espanyol.
Aquesta última legislatura, val a dir, aquests darrers quatre anys, el govern espanyol ha estat al centre de la polèmica per la política que ha dut a terme en àmbits diversos. En tenim l'exemple més clar en el suport que ha donat a la invasió de l'Irac, contestada per milions de ciutadans. En l'oposició a aquesta invasió, s'hi van significar moltíssim els estudiants, que també s'han manifestat molt contra la política educativa del govern. La Llei Orgànica d'Universitats, la Llei Orgànica de Qualitat de l'Ensenyament i el sobrepès educatiu atorgat a l'assignatura de religió són algunes de les iniciatives governamentals que van dur milers d'estudiants a la vaga el 4 de març.

MATERIALS

  • Dossier eleccions 2004
    Format:Web
    Dossier de VilaWeb sobre les eleccions: vincles, fòrum i accés directe a les notícies publicades al diari El Punt.
  • Els atemptats de Madrid
    Format:Web
    Espai de la British Broadcasting Corporation (BBC) centrat en els atemptats de Madrid.
  • Les eleccions amb ulls de nen
    Format:Web
    Recull de vídeos en què els infants expressen llur visió sobre diferents aspectes relacionats amb les eleccions.
  • Imatges de les manifestacions
    Format:Web
    Selecció d'imatges sobre les manifestacions de rebuig als atemptats.

QUE HO SABIES?

  • Tot i que són ben pocs els partits amb representació parlamentària, el cas és que, el desembre del 2003, a Espanya hi havia 2.467 partits polítics inscrits.
  • Les eleccions al Senat són, diguem-ne, una mica més democràtiques que no pas les eleccions al Congrés dels Diputats, car els electors poden elegir els candidats a senador que més els convencin, que poden ésser de partits diferents i tot. Al Congrés dels Diputats, en canvi, únicament s'elegeix partit polític, no pas els polítics que l'han d'integrar.
  • A cada circumscripció electoral, hi correspon un nombre determinat d'escons. En les eleccions espanyoles, aquestes circumscripcions són les províncies, unitats purament administratives instituïdes el segles XIX, que fragmenten el territori d'una manera arbitrària.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Resultats electorals del 14 de març.
Dossier sobre eleccions i democràcia.
Unes quantes curiositats sobre les eleccions a les Corts Generals espanyoles.
Les candidatures del nostre país.
I també...
  • La llei d'Hondt, sistema d'atribució d'escons.
  • Condicions per a formar grup parlamentari.
  • Què en diu, del Senat, la constitució espanyola?
  • La querella contra l'actual president del govern espanyol, admesa a tràmit pel Tribunal Penal Internacional.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua