Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els nous estats de la Unió Europea: Eslovènia

Ljubljana, centre cultural i polític

La costa adriàtica

Meravelles subterrànies


dijous, 11 de març de 2004
Dels deu estats nous de la Unió Europea, Eslovènia, juntament amb Txèquia, és el més occidental d'Europa: frontereja amb Itàlia i la mar Adriàtica a ponent, amb Àustria, a septentrió, amb Hongria a llevant, i amb Croàcia, a llevant i migjorn.

El país, de 2 milions d'habitants i 20.000 quilòmetres quadrats, és bàsicament muntanyós, culminat pels anomenats Alps Julians; però la proximitat a la Mediterrània i l'estreta i bella franja costanera fa que hom l'anomeni 'l'Europa en miniatura', una manera de recalcar-ne la diversitat paisatgística.

Quant a la història recent, a la fi de la Primera Guerra Mundial (1914-1818) Eslovènia va deslliurar-se de la dominació de l'Imperi Austro-Hongarès i va integrar-se a l'anomenat regne dels serbis, croats i eslovens, batejat el 1929 amb el nom de regne de Iugoslàvia. Després de la Segona Guerra Mundial (1939-1945) Eslovènia va esdevenir una de les sis repúbliques de Iugoslàvia, que va passar a ésser comunista. Tanmateix, el nou estat iugoslau no va caure sota l'òrbita de l'URSS, ans fou governat pel dirigent comunista eslovè Josip Broz, més conegut per Tito.

La mort de Tito i l'ensulsiada del comunisme a les darrerialles de la dècada del 1980 van menar Eslovènia a reclamar la sobirania plena, proclamada el juny del 1991. La proclamació va desfermar una curta guerra amb Sèrbia, que tan sols va durar deu dies. De fet, i a diferència de Croàcia i de Bòsnia-Hercegovina, Eslovènia va atènyer la independència d'una manera relativament pacífica.

Ljubljana, centre cultural i polític


+ Imatge de Ljubljana, capital d'Eslovènia.
Ljubljana, la capital, és situada al bell mig d'Eslovènia i compta poc menys de 300.000 habitants: una dimensió molt humana per a una ciutat que és el ver centre polític i cultural del país. Segons una llegenda, Ljubljana fou fundada per l'heroi mitològic Jàson, cap dels argonautes que anaren a la recerca del velló d'or. Anomenada Emone pels romans, va adquirir una progressiva importància cultural durant l'edat mitjana, i devers el segle XIX va esdevenir el centre del nacionalisme eslovè. El castell, la catedral i els edificis barrocs en són els grans atractius arquitectònics.

La costa adriàtica


+ Les aigües de la mar Adriàtica banyen l'estreta franja costanera eslovena.
La franja marítima eslovena abasta poc més d'una quarantena de quilòmetres, encaixonada entre les costes septentrionals d'Itàlia i Croàcia. Això no obstant, comprèn bells paratges, vegetació abundant i encisadores ciutats d'aspecte medieval banyades per les aigües adriàtiques del golf de Trieste, tals com Koper, amb abundants monuments d'estil venecià; Izola, d'arrelada tradició pesquera, que va ésser una illa en temps passats; i Piran, de carrers estrets i voltada per muralles medievals.

Meravelles subterrànies


+ La regió de Karst és claferta de coves típiques dels relleus càrstics.
Al sud-oest del país, a l'anomenada regió de Karst, els terrenys calcaris i el filtratge de les aigües han fet possible la formació d'espectaculars canyons, cavernes i coves típiques dels relleus càrstics. De fet, de coves i cavernes, a Eslovènia n'hi ha més d'un miler, i són de gran interès les coves de Skocjan, amb gairebé sis quilòmetres de passadissos subterranis i un pont natural que s'alça a cinquanta metres de terra. Ara, la cova més coneguda, i la més visitada de tota Europa, és la de Postojna, que ocupa més de vint quilòmetres claferts d'estalactites i estalagmites.

MATERIALS

  • Eslovènia
    Format:Web
    Web oficial del ministeri de Turisme d'Eslovènia, amb tot d'informació d'aquest país: paratges d'interès, ciutats, regions, àlbum fotogràfic...
  • Una guia
    Format:Web
    Guia de viatge d'Eslovènia.
  • Més informació
    Format:Web
    Una introducció a la República d'Eslovènia.
  • Ljubljana
    Format:Web
    Pàgina de l'Ajuntament de Ljubljana, la capital eslovena.
  • La història de la Unió Europea
    Format:Web
    Unitat didàctica centrada en l'anomenat procés de construcció europea, amb activitats i recursos diversos.
  • La Unió Europea a l'escola
    Format:Web
    Orientacions i activitats per aprofundir en la realitat europea.

QUE HO SABIES?

  • El Mont Triglav, als Alps Julians, de 2.864 metres d'altitud, és el sostre d'Eslovènia. Aquesta muntanya, símbol del país, apareix representada a la bandera eslovena.
  • A la zona alpina eslovena hi ha el petit illot de Bled, situat al bell mig d'un llac voltat de muntanyes i coronat per una bella església del segle XVII; un dels indrets més paradisíacs del país, força sovintejat pels turistes.
  • L'ús d'internet és molt estès a Eslovènia, que se situa entre els vint-i-cinc primers països en qualitat d'accés a les noves tecnologies, segons un informe recent de la Unió Internacional de Telecomunicacions.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Eslovènia en imatges
Característiques bàsiques de la llengua eslovena.
Bled, ciutat mil·lenària.
El variat paisatge eslovè.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua