Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El mur de Cisjordània, a judici

Interpretacions del judici

El mur

Conseqüències sobre la població palestina


dilluns, 1 de març de 2004
El juny del 2002 el govern d'Israel va ordenar la construcció d'un mur de separació entre Israel i Cisjordània, amb el propòsit de protegir la població israeliana dels atacs terroristes palestins. Avui, d'aquest mur, ja se n'han construït uns cent vuitanta quilòmetres, dels set-cents inicialment previstos.

Com potser ja sabeu, Cisjordània és, ensems amb la franja costanera mediterrània de Gaza, un territori palestí autònom, que no vol pas dir, ni de lluny, plenament sobirà. De fet, l'actual estatut palestí tradueix les dificultats i els alts i baixos del procés de pau palestino-israelià, que hauria de posar fi a un conflicte molt antic.

Sigui com sigui, la construcció d'aquest mur és ara centre de polèmica, atès que el Tribunal Internacional de Justícia ha començat a estudiar-ne la legalitat. Cal dir, emperò, que la decisió d'aquest tribunal, amb seu a l'Haia (Països Baixos) no serà vinculant; val a dir, el dictamen que publiqui solament tindrà valor moral, no s'haurà de complir.

A banda, el govern israelià ha renunciat a defensar davant el tribunal la construcció de la barrera de separació, i són moltes les instàncies internacionals que dubten de l'oportunitat de dur a judici aquest 'mur de la vergonya'.
  • ! Actualització el 01/03/2004 a les 07:30

Interpretacions del judici


+ La seu del Tribunal Internacional de Justícia és a l'Haia.
Certament, la construcció del mur de Cisjordània ha aixecat força protestes internacionals, i tant l'Organització de les Nacions Unides (ONU) com la Unió Europea (UE) s'hi oposen. Ni els Estats Units, país tradicionalment aliat de l'estat d'Israel, no el veu amb bons ulls. Una altra cosa és, com dèiem, l'oportunitat del judici. La Unió Europea i els Estats Units creuen que aquest judici no farà sinó exacerbar els ànims d'israelians i palestins i farà més difícil la resolució del conflicte que els oposa. Ara, cal recordar que va ésser l'Assemblea General de les Nacions Unides qui va encarregar al Tribunal Internacional de Justícia que dictaminés sobre la legalitat del mur, després d'haver aprovat una resolució amb l'adhesió de noranta països, l'oposició de vuit i l'abstenció de setanta-quatre.

El mur


+ El mur recorre uns cent vuitanta quilòmetres.
Una bona part de la barrera de separació entre Cisjordània i Palestina consisteix en un embull de filferro d'uns tres metres d'alçada (que pot ésser electrificat), però també en grans blocs de formigó que s'alcen fins a vuit metres de terra. Aquests blocs es drecen als llocs per on, segons les autoritats israelianes, perilla més que grups palestins armats entrin a Israel. A sobre, al costat palestí del mur, s'hi ha fet un fossar d'un metre de profunditat o dos, i al costat israelià hi ha una llenca de sorra fina per a identificar petjades i una seguida de càmeres de vigilància. Si s'acaba fent tot el mur inicialment projectat, la major part de Cisjordània restarà encerclada.

Conseqüències sobre la població palestina


+ El mur aïllarà de 250.000 a 300.000 palestins.
No és sols la construcció del mur allò que rebutgen els qui s'hi oposen, sinó, sobretot, el recorregut que segueix i la incidència que té i tindrà en la població palestina de Cisjordània. Segons dades del Banc Mundial, el mur aïllarà de 250.000 a 300.000 palestins, el 10 % de la població, i trossejarà el territori de Cisjordània en no pas menys de setze enclavaments. L'ONU i la Creu Roja han avisat que el mur ja impedeix a desenes de milers de palestins d'accedir a serveis bàsics com la salut, l'educació i l'aigua. En vist d'això, no són pas pocs els qui creuen que el mur s'alça amb la voluntat amb prou feines dissimulada de reduir les fronteres d'un futur estat palestí.

MATERIALS

  • Israel i els palestins
    Format:Web
    Espai de la British Broadcasting Corporation (BBC) centrat en el conflicte palestino-israelià: notícies, cronologia històrica, gràfics...
  • El mur de Palestina
    Format:Web
    Recull de vincles del mur que s'alça a Cisjordània.
  • Recursos
    Format:Web
    Selecció de recursos sobre Palestina i Israel.
  • Notícies
    Format:Web
    Web de la xarxa d'ONG Pengon, amb notícies i imatges del mur.
  • Stop the Wall
    Format:Web
    Campanya que demana, entre més coses, d'aturar el mur i desmantellar-ne la part construïda.
  • Anàlisi. Palestina
    Format:Web
    Dades bàsiques i situació present de Palestina.
  • El mur de Cisjordània
    Format:Web
    Informe de l'Organització de les Nacions Unides sobre la barrera de separació entre Israel i Cisjordània, amb una colla d'imatges per satèl·lit.

QUE HO SABIES?

  • L'organització israeliana de drets humans B'Tselem parla de 'barrera de separació', no pas de 'mur', 'reixa' o 'tanca', mots políticament més connotables.
  • Un dramàtic exemple dels efectes de la construcció del mur, l'ofereix la ciutat cisjordana de Kalkília, totalment separada de la resta de Cisjordània i oberta per un sol punt fronterer.
  • De les dimensions i l'estructura del mur, us en podreu fer una idea si teniu en compte que el cost per quilòmetre voreja els dos milions d'euros.
  • L'anomenat mur de Berlín, que va dividir aquesta ciutat alemanya durant gairebé trenta anys, concretament del 1961 al 1989, fou un símbol de la separació d'Alemanya durant el període de la guerra freda. Avui, a Europa únicament s'aguanta dret el mur de Nicòsia, a Xipre, illa dividida en dos sectors: un de turc, al nord, i un de grec, al sud.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Imatges del mur de Cisjordània.
Gràfic explicatiu de la polèmica construcció.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua