Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La polèmica del vel islàmic a França

El vel islàmic: símbol religiós...

....cultural i polític

Arguments pro i contra


dilluns, 16 de febrer de 2004
El dia 10 de febrer l'Assemblea francesa va aprovar un projecte de llei prohibint de dur el vel islàmic i qualssevol altres símbols religiosos a les escoles públiques franceses. El text, que consta de quatre articles, va obtenir el suport d'una àmplia majoria: 494 vots favorables i 36 de contraris.

El projecte, impulsat pel president de la República Francesa, Jacques Chirac, fou votat per la majoria dels diputats de l'UMP, formació política conservadora que governa el país, i del Partit Socialista, que és a l'oposició, però fou criticat per algunes organitzacions de defensa dels drets humans i, sobretot, per la comunitat musulmana.

Certament, la mesura, que entrarà en vigor el curs escolar vinent, no afectarà solament el vel, sinó també la kippah jueva (casquet semblant a un solideu), les creus de mida grossa i els turbants propis de musulmans i sikhs. De totes maneres, la comunitat musulmana no sols la considera un atac a la llibertat, sinó també a la identitat islàmica.

A França, hi viuen uns cinc milions de musulmans (més que enlloc d'Europa) i ja fa temps que la polèmica sobre l'ús dels símbols religiosos hi tempesteja, en part perquè uns quants centenars de noies musulmanes van a escola amb el vel.

El vel islàmic: símbol religiós...


+ El polèmic projecte de llei prohibeix de dur el vel islàmic o 'hiyab'.
A l'Alcorà, llibre sagrat dels musulmans, hi ha un parell de referències a l'ús femení del vel, concretament a les sures (capítols) 24,31 i 33,59. Es tracta de dos petits paràgrafs que exhorten les dones creients a ésser castes i fidels al marit, i a vestir amb discreció per no desvetllar les passions dels altres homes. De fet, el mot àrab que designa el vel és 'hiyab', que es pot traduir per cortina. Ara, les exhortacions a la castedat i al recolliment de les dones no són exclusives de l'Alcorà, també se'n troben als texts sagrats d'algunes altres religions monoteistes: a la Bíblia, per exemple. Sigui com sigui, el cas és que a mitjan segle XX el vel era un símbol bàsicament religiós, cada vegada menys usat per les dones musulmanes.

....cultural i polític


+ Manifestació contra la prohibició dels signes religiosos a les aules.
Eren temps en què els pobles musulmans començaven a deslligar-se de la dominació dels estats europeus, que els havien colonitzats des de la darreria del segle XIX. Els nous estats sorgits de la descolonització van tractar d'emmirallar-se en Occident, però, governats adesiara per dèspotes corruptes, no van reeixir a refer-se ni econòmicament ni socialment. La gent d'aquests estats, que vivia en la misèria, veia com llurs creences ancestrals eren menystingudes pels qui manaven. Això va afavorir un gran ressentiment contra els valors diguem-ne occidentals, de manera que a les darrerialles de la dècada del 1970 van sorgir amb força moviments que maldaven perquè les societats musulmanes es regissin per una interpretació estricta (i esbiaixada) de l'Alcorà. Els fonamentalismes islàmics va començar a ocupar el poder a determinats països, començant per l'Iran. Per a acabar-ho d'adobar, la reacció d'una part d'Occident als atemptats de l'11 de setembre de 2001 als Estats Units no ha fet sinó consolidar aquest ressentiment. En aquest context, l'ús cada vegada més estès del vel ha esdevingut una manera d'afermar la identitat musulmana, tant als països islàmics com europeus.

Arguments pro i contra


+ La comunitat musulmana considera la prohibició un atac a la llibertat i a la identitat islàmica.
Els partidaris de la prohibició dels signes religiosos entenen que la religió no pot entrar a l'escola pública francesa, que ha d'educar els joves en la llibertat, sense condicionaments religiosos de cap mena. Únicament així, diuen, es podrà evitar la fractura social del país. Contràriament, els qui s'oposen a la prohibició opinen que això no farà sinó radicalitzar la comunitat musulmana, i que allò que s'ha de fer és superar la discriminació social i econòmica en què es troba. A sobre, sostenen que no és just de coartar la llibertat individual en una qüestió que, asseguren, no perjudica la llibertat dels altres.

MATERIALS

  • Projecte de llei contra els símbols religiosos
    Format:Web
    Projecte de llei que prohibeix de dur símbols religiosos a les escoles públiques franceses.
  • Dossier de l'Assemblea francesa
    Format:Web
    Dossier sobre el projecte de llei relatiu a l'aplicació del principi de laïcitat a les aules. Inclou una colla de texts legislatius i constitucionals francesos.
  • Educar en la diferència
    Format:Web
    Recursos sobre diversitat cultural pensats per a fomentar els valors de la tolerància i la solidaritat.
  • Imatges de les manifestacions
    Format:Web
    Galeria fotogràfica de les manifestacions tingudes a França contra la prohibició dels signes religiosos.
  • Sobre el vel islàmic
    Format:Web
    Bloc personal que conté algunes reflexions en català sobre la polèmica del vel islàmic al país veí.
  • Les migracions humanes
    Format:Web
    Revista juvenil interdisciplinària que tracta a bastament de les migracions humanes, amb seccions i activitats diverses adreçades als escolars de l'ESO.
  • L'Alcorà
    Format:Web
    Text del llibre sagrat dels musulmans, accessible en llengües diverses.

QUE HO SABIES?

  • França es pot considerar el bressol del laïcisme, una doctrina que defensa la independència de l'estat de tota influència religiosa. De fet, la separació d'església i estat hi data del 1905, si bé els precedents d'aquesta separació es remunten a la Revolució Francesa (1789-1799). No és gens estrany, doncs, que es digui irònicament que el laïcisme és la religió de França.
  • El projecte de llei aprovat per l'Assemblea francesa prohibeix de portar signes o vestidures que manifestin ostensiblement la pertinença religiosa de l'alumne. L'elecció de l'adverbi 'ostensiblement' (per comptes de 'visiblement') permetrà que es pugui dur una creueta al coll, però no pas un vel o una 'kippah'.
  • Segons una enquesta recent del diari Le Monde, el 69% dels francesos és favorable a la prohibició dels emblemes religiosos a les escoles, però el percentatge arriba al 76 % entre els mestres.
  • A les manifestacions de protesta contra la polèmica llei, moltes dones duien vels tricolors (blau, blanc i vermell), com la bandera francesa, símbol de França instituït durant la Revolució Francesa.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Cop d'ull a la França actual.
De vels, n'hi ha de moltes menes
I de turbants, també.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua