Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Immanuel Kant, dos segles després

Els límits del coneixement humà

L'ètica kantiana

Kant, pacifista


dijous, 12 de febrer de 2004
El dia 12 de febrer va fer dos-cents anys de la mort de l'alemany Immanuel Kant (1724-1804), un dels filòsofs més importants de l'època contemporània, i un dels que més ha influït el pensament d'aquestes dues darreres centúries.

Kant va néixer a Königsberg, ciutat de Prússia, estat que a mitjan segle XIX va impulsar la unificació dels territoris de parla alemanya, tret d'Àustria. (Avui, annexionada a Rússia, porta el nom de Kaliningrad).

Fill d'una família de fermes conviccions protestants, Kant va sentir-se atret de ben jove per la teologia, la matemàtica i la física, i durant molts anys va ensenyar teologia i lògica a la Universitat de Königsberg, ciutat d'on pràcticament no es va moure durant tota la vida.

Per la seva formació i interessos intel·lectuals, Kant coneixia a fons el pensament dit racionalista, sostingut per filòsofs com René Descartes, Baruch de Spinoza i Gottfried Wilhelm Leibniz, que creien en la raó com a font de coneixement. També coneixia les idees dels anomenats filòsofs empiristes, tals com John Locke i David Hume, que creien que el coneixement no provenia de la raó, sinó de l'experiència.

I Kant, què pensava? Que provenia, de la raó, el coneixement, o de l'experiència? Mirem d'escatir-ho.

Els límits del coneixement humà


+ Edició en català dels 'Prolegòmens' de Kant.
Kant va bastir la seva filosofia combinant raó i experiència. Ell creia que la font del coneixement humà era el món exterior, les percepcions que ens vénen de fora. En unes altres paraules: l'experiència. Però, al mateix temps, pensava que la manera de copsar la realitat exterior depenia de la raó, i que no tothom interpretava aquesta realitat exterior d'igual manera. A la pràctica, això volia dir que hi havia tantes raons com individus, i que no existia la veritat, sinó la veritat de cadascú. Kant també sostenia que, com que el coneixement provenia de l'experiència, hi ha coses que no es podrien saber mai, perquè no en tenim experiència. Quines coses? Doncs les qüestions anomenades metafísiques, com ara si existeix Déu, si l'ànima és immortal o si l'home té la facultat de decidir lliurement. Totes aquestes idees, Kant les va exposar a la 'Crítica de la raó pura' (1781), una de les seves obres fonamentals.

L'ètica kantiana


+ Kant va recórrer a la fe religiosa com a fonament d'una ètica universal.
Però Kant era un home profundament religiós i el seu pensament no lligava del tot amb les seves conviccions més íntimes. Com podia ésser que un creient com ell digués, fa més de dos-cents anys, que mai no es podria saber si Déu existia o no? Per resoldre aquesta aparent contradicció Kant va recórrer a la fe religiosa, com a fonament d'una ètica universal. Ell opinava que hi ha coses que s'han de creure, encara que la raó no les pugui provar, perquè són les que asseguren que hi hagi una moral, capaç de discernir el bé del mal. Vegem-ne un exemple: si no es pot provar que l'home sigui lliure d'elegir en tot moment allò que és bo o allò que és dolent, com podria ésser jutjat? Haurien de desaparèixer, en conseqüència, els tribunals de justícia? La resposta a aquest interrogant i a força més es troba en una altra obra cabdal de l'autor: 'Crítica de la raó pràctica' (1788).

Kant, pacifista


+ Mapa d'Europa en temps de les guerres napoleòniques.
Hi ha una faceta d'Immanuel Kant que ha passat a segon terme, en part per l'extraordinària vàlua de la seva obra filosòfica. Es tracta del seu compromís amb la pau, el seu interès per acostar les cultures i posar fi a les guerres i als enfrontaments armats. Pensem que, a la fi de la seva vida, Kant va veure com Europa era sacsejada per un seguit de conflictes bèl·lics que no semblaven tenir fre ni aturador. Una bona part dels pobles europeus combatien França, país on havia triomfat la revolució. Però Kant era un home pacífic, i mentre el continent es consumia inútilment, va escriure 'La pau perpètua' (1795), en què defensa la formació d'una federació de pobles lligats pels valors de la pau i la tolerància.

MATERIALS

  • Immanuel Kant
    Format:Web
    Didàctica introducció en català al pensament d'Immanuel Kant.
  • Kant: l'obra
    Format:Web
    Recull de texts del pensador de Königsberg.
  • Escola d'Atenes Moderna
    Format:Web
    Interactiu espai inspirat en el fresc 'L'escola d'Atenes' de Raffaello. Pensat per aprofundir, de manera amena, en l'obra dels filòsofs més representatius de períodes històrics i corrents de pensament diversos: Renaixement, racionalisme, empirisme, Il·lustració i romanticisme.
  • Filosofia i pensament
    Format:Web
    Web del filòsof Ramon Alcoberro i Pericay, amb tot d'informació sobre la vida i l'obra de grans pensadors de tots els temps, especialment de l'edat moderna ençà.
  • Materials de filosofia
    Format:Web
    Materials diversos per a l'aprenentatge de la filosofia.
  • Kant a internet
    Format:Web
    Selecció de recursos sobre el filòsof alemany.

QUE HO SABIES?

  • Immanuel Kant va ésser un home de la Il·lustració, un corrent filosòfic, literari i científic, nascut a la Gran Bretanya i molt estès a França gràcies a figures com Voltaire, Denis Diderot, Jean-Baptiste D'Alembert i Jean-Jacques Rousseau. En general, els il·lustrats creien que el coneixement bandejaria la superstició, la intolerància, les guerres, i que asseguraria un futur feliç a tota la humanitat.
  • Una sentència resumeix l'ètica de Kant, que ell anomenava 'imperatiu categòric': 'Obra talment que les regles amb què tu obres puguin convertir-se en llei general'.
  • 'Dues coses omplen l'ànim d'admiració i respecte, sempre nous i creixents, com més se n'ocupa la reflexió: el cel estelat sobre meu i la llei moral dintre meu'. Aquest és l'epitafi que es pot llegir a la tomba d’aquest filòsof.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vocabulari d'ètica kantiana.
Introducció de Kant a la 'Critica de la raó pura'.
Característiques del corrent de la Il·lustració.
Repàs de la figura d'Immanuel Kant.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua