Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els nous estats de la Unió Europea: Malta

La Valletta, ciutat de cavallers

Els temples megalítics

El premi a un poble valent


dimarts, 10 de febrer de 2004
La República de Malta, o simplement Malta, és un petit arxipèlag de poc més de 300 quilòmetres quadrats, amb una població que no arriba als 400.000. Situada a migjorn de Sicília, l'illa més gran de la Mediterrània, comprèn les illes de Malta, Gozzo i Comino, i dos illots deserts: Cominotto i Filforta.

S'ha dit de Malta que era un ver museu a l'aire lliure, claferta de monuments com és, alguns amb milers d'anys d'antiguitat. Això i un paisatge paradisíac fan que sigui un indret turístic molt concorregut.

El país s'ha forjat a base de les moltes civilitzacions que hi han deixat petja: fenicis, grecs, romans, àrabs, normands, catalano-aragonesos... Fins que, a la primeria del segle XIX, concretament el 1814, fou ocupat per la Gran Bretanya, que en va fer la primera base naval en la ruta cap a les colònies d'Orient.

L'ocupació britànica va durar fins el 1964, quan Malta va esdevenir independent. Deu anys després, el 1974, l'arxipèlag va adoptar la forma de govern republicana, tot i que encara avui integra la Commonwealth Britànica.

La Valletta, ciutat de cavallers


+ Vista de la Valletta, capital de Malta.
La Valletta, capital de Malta, fou fundada el 1566 per Jean Parisot de La Valette, gran mestre de l'orde dels Cavallers de Sant Joan de Jerusalem (o de l'Hospital o de Malta), del qual prengué el nom. Aquest orde religiós, de la primera meitat del segle XI, va néixer per custodiar els pelegrins que acudien als llocs sagrats del cristianisme. Sigui com sigui, aquesta ciutat fortificada constitueix un ver tresor de l'art barroc, amb la catedral de Sant Joan (segle XVI), decorada per Michelangelo Merisi, més conegut per Caravaggio (1573-1610). Aquest pintor llombard, de temperament violent, va arribar a l'illa fugint de Roma i va ingressar a l'orde de Sant Joan.

Els temples megalítics


+ Els temples megalítics, o la petja d'una antiquíssima civilització.
Fa uns set mil anys les illes malteses eren el centre d'una civilització extraordinària, encara avui voltada de misteri, que ha contribuït a acréixer l'interès d'estudiosos i viatgers. De la sofisticació atesa per aquesta civilització, probablement originària de Sicília, en donen fe els monumentals i excepcionals temples megalítics, considerats amb justícia patrimoni universal per la UNESCO. El dos temples de Ggantija (Gozzo), amb peces de bronze de dimensions gegantines, es consideren els monuments històrics conservats més antics del món, erigits un miler d'anys abans de les primeres grans piràmides egípcies. També cal esmentar els temples de Hagar Qim, Mnajdra i Tarxien (illa de Malta), peces arquitectòniques d'una valor única.

El premi a un poble valent


+ El poble maltès va defensar heroicament l'illa durant el setge de 1942.
Les abundants fortificacions malteses són testimoni del coratge amb què els ciutadans de l'arxipèlag s'han defensat d'ocupacions foranes. Un coratge que va manifestar-se una altra volta el segle passat, durant la Segona Guerra Mundial (1939-1945), quan el poble maltès va significar-se en l'heroica defensa de l'illa, sobretot durant l'anomenat setge maltès, el 1942. Arran d'aquest comportament, la Gran Bretanya li va concedir la màxima distinció civil, la Creu de Sant Jordi, que avui forma part de la bandera maltesa.

MATERIALS

  • Malta
    Format:Web
    Completa guia de les illes malteses de Malta, Gozzo i Comino, amb mapa interactiu inclòs. Consultable en llegües diverses.
  • Viatjar a Malta
    Format:Web
    Informació sobre l'arxipèlag al directori Yahoo!: art, clima, curiositats, rutes, principals ciutats...
  • Malta a la Unió Europea
    Format:Web
    Espai de la web de la Unió Europea centrat en aquest país mediterrani: dades institucionals, història, imatges i documents relacionats amb el procés d'adhesió a l'Europa unida.
  • Cop d'ull al país
    Format:Web
    Dades bàsiques i història recent de Malta.
  • Els temples de Malta i Gozzo
    Format:Web
    Web dedicada als monuments històrics més antics del continent europeu.

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Història i mite es fonen a les illes de Gozzo i Comino.
Galeria fotogràfica de Malta.
Repàs històric de l'illa.
Cop d'ull als impressionants temples megalítics.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua