Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La Bíblia en català, a internet

La Bíblia

L'Antic Testament i el Nou Testament

Les versions catòlica i protestant


dijous, 5 de febrer de 2004
Des del mes de gener hi ha a l'abast dels internautes el text en català de la Bíblia, el llibre sagrat (més aviat n'hauríem de dir, 'els llibres') de les religions jueva i cristiana.

Aquesta primera edició en xarxa de la Bíblia ha estat publicada a cura de la Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya (IBEC), constituïda el 1966 per un grup de pastors i laics protestants, que el 2000 ja va fer realitat el projecte, inèdit fins aleshores, de traduir a la nostra llengua la versió protestant dels texts bíblics.

Com ja deveu saber, el protestantisme és una de les tres branques del cristianisme (la catòlica i l'ortodoxa són les altres dues). Per a totes tres, la Bíblia conté el missatge de Déu a tota la humanitat. Tanmateix, el cànon protestant i catòlic de l'Antic Testament no és idèntic, car la tradició protestant, seguint el cànon hebreu, no hi compta uns pocs llibres que figuren al cànon catòlic, com veurem més endavant.

Sigui com sigui, aquesta primera versió en línia, curosament preparada, no sols conté el text bíblic, ans presenta una sèrie de mapes que ajuden a situar alguns passatges de la Bíblia.

La Bíblia


+ El patriarca Abraham va tenir dos fills: Ismael i Isaac.
El mot grec 'biblía' vol dir 'llibres', i de fet n'hi ha molts, de llibres, a la Bíblia: 74 (66 segons els protestants; 39 segons els jueus), de gèneres molt diversos. Aquests llibres no foren escrits a la mateixa època: els experts creuen que els primers començaren a redactar-se a la primeria del primer mil·lenni aC, i els darrers, durant els segles I i II dC. En quines llengües són escrits aquests llibres? En hebreu i grec, amb alguns fragments en arameu (la llengua de Jesús, encara parlada per petites comunitats cristianes de l'Orient Mitjà). Cal dir, no obstant això, que les tradicions jueva i cristiana consideren que aquests llibres són inspirats per Déu mateix, i és per això que, de la Bíblia, se'n diu també la Sagrada Escriptura.

L'Antic Testament i el Nou Testament


+ Mapa de Palestina en temps de Jesús.
La Bíblia comprèn dues parts clarament diferenciades: l'Antic Testament i el Nou Testament. L'Antic Testament conté els llibres escrits abans de la vinguda de Jesús, i narra l'origen del món i de la humanitat, i, sobretot, la història del poble jueu ('el pobles escollit') a partir de l'aliança amb Déu. Els llibres poètics, sapiencials i profètics també integren aquest primer conjunt, que, en essència, configura l'anomenada Bíblia hebrea. En canvi, el gruix del Nou Testament descriu la vida i el missatge universal de Jesús, i narra la tasca evangelitzadora de les primeres comunitats cristianes. L'Antic i el Nou Testament formen la Bíblia cristiana.

Les versions catòlica i protestant


+ Martí Luter, pare de la reforma protestant.
Dèiem suara que les versions protestant i catòlica de l'Antic Testament no són idèntiques. La diferència fonamental es troba en la distinta valoració dels anomenats llibres deuterocanònics (per la tradició catòlica). Aquests llibres figuren a la traducció grega de l'Antic Testament dita dels Setanta (segle III aC), i també a la Vulgata (traducció llatina, feta per Sant Jeroni, segle V), però no figuren al cànon jueu. Doncs bé, si l'Església Catòlica té aquests llibres per canònics, no així les esglésies protestants, que els consideren apòcrifs.

MATERIALS

  • La Bíblia en català
    Format:Web
    Versió en línia de la Bíblia, la primera que es publica en català a la xarxa.
  • La Bíblia
    Format:Web
    Espai de la British Broadcasting Corporation (BBC) sobre el llibre sagrat de les religions jueva i cristiana. Orígens del text i vida i doctrina de les principals figures bíbliques.
  • Orígens i contingut
    Format:Web
    Vídeo que explica els orígens i el contingut de la Bíblia.
  • Religions del món
    Format:Web
    Interactiva i didàctica explicació del les religions més difoses del món.
  • Materials
    Format:Web
    Unitats didàctiques de temàtica religiosa al portal educatiu edu365.
  • Recursos
    Format:Web
    Recursos de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC) sobre religions i ateisme.

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Jesús de Natzaret, una de les figures més influents de la història de la humanitat.
La creació, segons el Gènesi.
Mapa de Palestina en temps de Jesús.
Què és una citació bíblica?
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua