Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els nous estats de la Unió Europea: Estònia

Estonians i russos

Tallinn i Tartu

A manca de sol, saunes


dimarts, 3 de febrer de 2004
Estònia és un estat de dimensions relativament reduïdes (poc més de 45.000 quilòmetres quadrats) i una població que no arriba al milió i mig. Situada al nord del continent, és banyada per la mar Bàltica a septentrió i a ponent, frontereja amb Letònia, a migjorn, i amb Rússia, a llevant.

El país, d'una gran bellesa, és bàsicament pla i boscós, amb incomptables aiguamolls, illes i llacs. Un paisatge idíl·lic que contrasta amb l'agitada història del poble estonià. Sotmès durant centúries al poder successiu d'alemanys, danesos, suecs, polonesos i russos, Estònia no va atènyer la independència fins el 1918; però per poc temps, com sigui que el 1940, en plena Segona Guerra Mundial, era ocupada per les tropes soviètiques.

La identitat estoniana no fou engolida, tanmateix, pel gegant soviètic, i a la darreria de la dècada del 1980 començaren a sovintejar les protestes pacífiques que denunciaven la il·legalitat de l'ocupació del 1940. Finalment, l'agost del 1991, després de l'ensulsiada de l'URSS, Estònia va recuperar la plena sobirania. Tot i amb això, les tropes russes no van abandonar el país fins tres anys més tard, el 1994.

Estonians i russos


+ Estònia frontereja, a llevant, amb Rússia.
El poble estonià, probablement d'origen escandinau, ocupa la costa oriental de la mar Bàltica des de temps molt llunyans, concretament des del tercer mil·lenni aC, i malgrat les repetides conquestes dels països veïns, ha conservat fins avui la identitat i una llengua pròpia (l'estonià és una llengua finoúgrica emparentada amb el finès i l'hongarès). D'una altra banda, l'ocupació russa del segle XX ha deixat una petja molt marcada en l'Estònia present, fins al punt que el percentatge de població d'origen rus supera el 25%. Ara, una gran part de la minoria russa no té ciutadania estoniana, sia perquè no la considera necessària, sia perquè no la pot atènyer sense superar una prova de llengua estoniana.

Tallinn i Tartu


+ Tallinn conserva encara les muralles medievals.
Tallinn és la capital d'Estònia i una de les ciutats europees que millor ha conservat el passat medieval. De fet, és de les poques que encara conserva les muralles, amb més d'un vintena de torres coronades de teulats vermells. Els carrers estrets i empedrats la fan encara més atractiva. Una altra ciutat estoniana important és Tartu, al sud-est, centre universitari per excel·lència i símbol de la identitat estoniana. Tampoc no podem descuidar-nos de la fortalesa de Narva, a tocar de Rússia, ni de les platges de Pärnu, clafertes de turistes a l'estiu.

A manca de sol, saunes


+ A Estònia la sauna és una institució.
El llarg hivern i les copioses pluges de la tardor i la primavera priven els estonians de tenir gaires estones de sol. Però, lluny de plànyer-se'n, hi han trobat un succedani singular: la sauna. A Estònia aquest bany de vapor, força estès als països escandinaus, és una institució. Pels estonians, la sauna és una forma de vida, i el país és ple d'establiments que n'ofereixen. Tant és així que, de saunes, se'n poden trobar als llocs més inversemblants, i àdhuc moltes cases privades en disposen.

MATERIALS

  • Estònia
    Format:Web
    Informació detallada i diversa sobre Estònia: història, cultura, educació i ciència, economia, societat, natura i dades institucionals.
  • Visitar Estònia
    Format:Web
    Guia turística d'aquest estat bàltic: principals regions, història, gastronomia, coses a veure i a fer...
  • Recursos
    Format:Web
    Recursos variats i vincles d'interès sobre Estònia.
  • Estònia a la Unió Europea
    Format:Web
    Pàgina de la Unió Europea centrada en Estònia: dades institucionals, galeria fotogràfica i informes de seguiment de la Comissió Europea.
  • Tallinn digital
    Format:Web
    Recorregut virtual i fotogràfic per Tallinn, la capital del país.
  • L'Europa ampliada
    Format:Web
    Interactiu espai de la British Broadcasting Corporation (BBC), amb les dades bàsiques dels nous estats de la Unió Europea.

QUE HO SABIES?

  • L'illa Saaremaa, amb 2.714 quilòmetres quadrats, és la més gran de les 1.500 illes i escaig d'Estònia, on també hi ha incomptables llacs; d'aquests el Peipus és el més gran i el quart del continent europeu.
  • Una dada que il·lustra la baixa densitat de població d'Estònia: té una extensió similar a la dels Països Baixos, però un nombre d'habitants deu vegades menor.
  • Estònia és l'estat més internàutic de tots els que s'integraran aviat a la Unió Europea, i els índexs de connexió hi són ben elevats. Potser hi té a veure que el Parlament d'Estònia va declarar, l'any 2000, que l'accés a la xarxa era un dret humà fonamental
  • Tallinn, la capital del país, formà part durant l'edat mitjana de l'anomenada Lliga Hanseàtica, una confederació de pròsperes ciutats del nord d'Europa lligades per interessos comercials. Podríem dir que la Lliga Hanseàtica o Hansa fou una mena d'Unió Europea de les ciutats medievals.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Cronologia històrica d'Estònia des del 1918.
Galeria fotogràfica d'aquest estat bàltic.
L'himne del país.
I també...
  • El passat medieval a través de Tallinn.
  • Unes quantes curiositats sobre Estònia.
  • Cop d'ull a la gastronomia estoniana.
  • La natura, un dels atractius d'Estònia.
  • El clima, fred a l'hivern i suau a l'estiu.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua