Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El català, a Eurovisió

'12 punts'

El festival d'Eurovisió

El 'no' de Joan Manuel Serrat


dimarts, 27 de gener de 2004
El mes de maig es farà a Istanbul (Turquia) el festival d'Eurovisió, nascut el 1956. Enguany i per primera vegada, Andorra participarà en aquest concurs musical d'àmbit europeu, amb una cançó en català.

És per això que Televisió de Catalunya (TV3) i Andorra Televisió (ATV) han organitzat ensems el programa '12 punts', pensat per a elegir tant la cançó com el representant d'Andorra a Eurovisió.

L'estrena de '12 punts' (que consta de nou emissions), es va fer el 18 de gener i la cloenda serà el 14 de març, que és quan se sabrà la cançó preferida dels teleespectadors de TV3 i ATV, que poden indicar llurs preferències via telefònica i per SMS mentre es transmet el programa, que dura una hora i mitjà.

Els aspirants a representar Andorra a Eurovisió són el duet femení Bis a Bis i la intèrpret Marta Roure, finalistes de la selecció prèvia feta per un jurat de professionals de la música i el públic d'ATV. El duet i la cantant han d'interpretar les dotze peces musicals que els organitzadors del programa han seleccionat, i els televidents podran observar l'evolució de l'un i l'altra gràcies a una colla de vídeos de seguiment.

'12 punts'


+ El duet femení Bis a Bis i la intèrpret Marta Roure, concursants de '12 punts'.
Si les actuacions musicals de les concursants formen el pinyol de '12 punts', també s'hi inclouen una entrevista setmanal a un personatge popular de la música i actuacions de grups novells de tot el país; així mateix, cada setmana un artista de renom farà una versió de la millor cançó en català de la història (a parer seu, és clar). Finalment, l'espai 'Europassió' donarà compte d'anècdotes i curiositats relatives al festival d'Eurovisió.

El festival d'Eurovisió


+ El mític grup Abba, guanyador del festival d'Eurovisió del 1974.
L'Eurovision Song Contest, anomenat a casa nostra festival d'Eurovisió, va sorgir quan es posaven els fonaments de la construcció europea, després del gran trasbals de les dues guerres mundials. El concurs lligava amb el nou esperit fraternal que vivia el continent, si bé Espanya, aïllada, endarrerida i sotmesa a una fèrria dictadura, no va poder-hi participar fins el 1961, perquè no tenia connexió amb cable amb la resta d'Europa. Sigui com sigui, l'interès pel festival d'Eurovisió no ha estat constant, ans ha tingut alts i baixos. Tot i amb això, aquests darrers anys programes com ara 'Operación Triunfo' a les televisions europees l'han revifat força.

El 'no' de Joan Manuel Serrat


+ Serrat va negar-se a cantar a Eurovisió en no poder fer-ho en català.
L'any 1968 el cantant Joan Manuel Serrat va ésser elegit per a representar Televisió Espanyola a Eurovisió, amb la cançó 'La, la, la', composta pel Dúo Dinámico. Serrat va fer saber als responsables de l'ens públic espanyol que renunciava a interpretar aquesta peça musical, llevat que ho pogués fer en català. La seva renúncia va provocar un gran escàndol, i el cantant del Poble-sec, boicotat pels mitjans de comunicació, va veure prohibida la difusió de les seves composicions. Passats un parell de mesos, va tornar als escenaris amb un concert a Sabadell (Vallès Occidental), on fou aclamat per un públic entusiasta.

MATERIALS

  • '12 punts'
    Format:Web
    Web d'aquest programa conjunt de TV3 i ATV, pensat per a elegir la cançó i el representant d'Andorra a Eurovisió.
  • Eurovisió: 50 anys d'anècdotes
    Format:Web
    Espai del portal musical català Ritmes.net, amb tot d'anècdotes relatives al festival.
  • Història del festival
    Format:Web
    Repàs de la BBC als gairebé cinquanta anys d'història d'Eurovisió.
  • L'Eurovisió dels més joves
    Format:Web
    Web del Junior Eurovision Song Contest, tingut per primera vegada el 2003.
  • Fans d'Eurovisió
    Format:Web
    Punt de trobada dels fans d'Eurovisió a internet: història, notícies, xat, fòrum, vincles...

QUE HO SABIES?

  • L'any 1974 el grup suec Abba va guanyar el festival d'Eurovisió amb la cançó 'Waterloo', tal vegada la més popular de totes les que s'hi han presentat fins ara.
  • La cançó espanyola 'La, la, la', interpretada finalment per Massiel, va guanyar el festival del 1968, bo i repetir-s'hi 138 vegades el 'la'. Tot un rècord.
  • En el primer festival del 1956 sols hi van participar set països: Alemanya, Bèlgica, França, Luxemburg, Itàlia, els Països Baixos i Suïssa. L'any següent, el 1957, aquests mateixos països (tret de Suïssa) signaven el Tractat de Roma, embrió de la Unió Europea.
  • Irlanda és el país que més vegades ha triomfat a Eurovisió, set en total, i el Luxemburg, la Gran Bretanya i França hi han obtingut cinc victòries cada país.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Les concursants de '12 punts'.
Llista de països guanyadors del festival d'Eurovisió.
La catalana Beth hi va competir el 2003.
Procés de selecció de la cançó que representarà Andorra.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua