Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Pirena 2004

Respecte al medi i cura dels animals

El 'mushing'

Races canines i curses de trineus


dilluns, 19 de gener de 2004
Durant dues setmanes, del 17 al 31 de gener, recorrerà el Pirineu una de les competicions de trineus amb gossos de més anomenada i prestigi internacional: Pirena, que enguany es fa per catorzena vegada.

Dos-cents vint participants d'onze països i sis-cents gossos ja palesen prou la importància mundial de la Ruta Blanca dels Pirineus (l'altre nom de Pirena), puntuable tant per a la Copa del Món IFSS (International Federation of Sleddog Sports) com per a la Copa d'Europa ESDRA (European Sleddog Racing Association).

La travessa, de quinze etapes, abasta més de 400 quilòmetres i passa per llocs i estacions d'esquí de l'Aragó, el Principat, França i Andorra: la Partacua, Vaqueira-Beret, Sant Joan de l'Erm, Pas de la Casa-Grau Roig, Soldeu el Tarter... fins arribar a la Molina, punt final de Pirena, on es farà el lliurament de premis i una festa de música, llum i color.

A Pirena 2004, hi concorren dues modalitats de 'mushing', mot que designa els trineus tirats per gossos nòrdics. La primera modalitat, disputada per la majoria de participants (dits 'mushers'), és de trineus, que poden ésser tirats per un màxim de dotze gossos i un mínim de sis; a la segona, dita 'skijöring', un sol gos arrossega l'esquiador.

Respecte al medi i cura dels animals


+ Pirena promou el repecte als animals.
El respecte a la natura i la màxima cura dels gossos són dos trets bàsics de Pirena. La participació es limita a una quarantena de trineus i a deu esportistes de 'skijöring' per tal que la cursa sigui ambientalment sostenible. Així mateix, la protecció dels gossos és assegurada pels criteris d'admissió i per la presència de controls veterinaris. Amb tot això, no fa gens estrany que, a banda els guardons als primers classificats de la travessa, Pirena atorgui també el Premi Especial Pirena-Affinity, concedit al 'musher' que més s'hagi distingit pel bon tracte als gossos, i el Premi Especial al Respecte a la Natura.

El 'mushing'


+ La pràctica del 'mushing' ve de molt antic.
Des de molt antic l'home s'ha desplaçat per la neu amb trineus tirats per gossos. Aquesta pràctica, abans imprescindible per a molta gent, ha esdevingut avui un esport cada vegada més popular a tot el món: és el 'mushing', que es pot practicar tant sobre terra com sobre neu. Ja ens hem referit a dues de les modalitats de 'mushing' sobre neu, la de trineu pròpiament dita i 'l'skijöring', però podem esmentar-ne encara dues més: la 'pulka escandinava' i el 'canicross'. En el primer cas, els gossos arrosseguen una mena de trineu ('pulka') que porta l'esquiador; en el segon, un sol gos estira un corredor calçat amb raquetes de neu.

Races canines i curses de trineus


+ Els gossos de raça nòrdica, protagonistes de les curses de trineus.
Els gossos de raça nòrdica són els grans protagonistes de les curses de trineus. Heus-ne ací unes quantes races molt apreciades: el husky siberià, molt ràpid i bell; el malamut, fort i resistent; el grenlandès, indòmit però dotat d'una gran resistència; i el samoiede, lleial i dòcil, i per això mateix senzill d'ensinistrar. Cal dir, nogensmenys, que darrerament tots aquests gossos han de competir amb híbrids, tant o més resistents i sovint més veloços, resultat, sobretot, de l'encreuament de siberians i hounds.

MATERIALS

  • Pirena
    Format:Web
    Web oficial de Pirena, amb informació vària de la travessa: itinerari, reglament, edicions anteriors, vincles d'interès...
  • El 'mushing'
    Format:Web
    Tot allò que cal saber sobre l'esport de trineus amb gossos: especialitats, material, races canines, competicions...
  • Federació Cinològica Internacional
    Format:Web
    Pàgina de la també dita Organització Canina Mundial.
  • Federació Internacional de l'Esport dels Gossos de Trineu
    Format:Web
    Entitat que promou la pràctica del 'mushing', ensems que el màxim de reconeixement internacional d'aquest esport.
  • Esports de trineu
    Format:Web
    Secció de la Federació Catalana d'Esports d’Hivern (FCEH) sobre les curses de trineus tirats per gossos.
  • Races canines
    Format:Web
    Directori de races canines, classificades per grups i alfabèticament. Descripció i curiositats vàries.

QUE HO SABIES?

  • Com que Pirena 2004 ret homenatge al poeta Miquel Martí i Pol, traspassat l'11 de novembre de 2003, els espais televisius dedicats a la cursa es clouran amb un poema seu.
  • El català Josep Domingo, campió mundial de trineus amb gossos sobre terra, és un dels màxims favorits d’enguany. Els anys 2002 i 2003 ja va aconseguir el tercer i el segon lloc, respectivament.
  • El mot 'Pirena' prové de Pirene, la reina que apareix al poema èpic 'L'Atlàntida' (1878) de Jacint Verdaguer, que, a banda un insigne poeta, fou un gran excursionista.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Etapes nocturnes de Pirena 2004.
El reglament de Pirena prioritza el respecte al medi i la cura dels cans.
L'origen dels gossos, descobert el 2003.
Selecció catalana de trineu amb gossos.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua