Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
2004: l'any de la constitució europea?

La constitució

Aspectes polèmics

Institucions de la Unió Europea


dijous, 15 de gener de 2004
Això que avui anomenem Unió Europea va començar a perfilar-se just després de la Segona Guerra Mundial (1939-1945) per assegurar la pau i la prosperitat d'Europa. Originàriament, l'anomenat procés de construcció europea es basava en una decisió política, no econòmica. Es tractava d'evitar per sempre més les guerres que havien assolat el continent i hi havien fet milions de morts. I si era un projecte polític, com encara és, sembla natural que es doti d'una constitució. Però avui aquesta constitució es troba ben empantanegada.

En efecte, el mes de desembre de l'any passat els líders polítics europeus foren incapaços d'arribar a cap acord sobre el text constitucional. Les negociacions, que es van fer a la ciutat de Brussel·les (Bèlgica), no van reeixir perquè hi ha estats europeus que mantenen posicions molt divergents sobre el repartiment de poder al si de la Unió.

Bàsicament, hi ha França i Alemanya d'una banda, i Espanya i Polònia d'una altra. Les relacions entre aquests dos grups d'estats no són gaire bones, menys encara si tenim en compte les posicions preses en la guerra de l'Irac: els govern francès i alemany van manifestar-se contraris a la invasió, alhora que l'espanyol i el polonès abonaven els Estats Units.

Vist el blocatge de la constitució europea, alguns dirigents europeus han demanat que, si enguany no s'arriba a cap solució definitiva, s'impulsi una Unió Europa de dues velocitats. Què vol dir això? Doncs una Unió formada per dos grups de països, que no anirien al mateix pas. Ara, aquesta proposta és rebutjada per molts altres dirigents perquè, diuen, encara acabaria portant més divisions i dificultats.

La constitució


+ Valéry Giscard d'Estaing, president de la Convenció Europea.
Com ja deveu saber, les constitucions són disposicions que estableixen els drets i deures bàsics dels membres d'una comunitat i que regulen les funcions dels distints òrgans i institucions que la regeixen. L'organisme que ha posat les bases de la futura constitució europea és la Convenció Europea, presidida pel francès Valéry Giscard d'Estaing, que el juliol del 2003 en va enllestir l'esborrany, format d'un preàmbul i quatre parts. El text enuncia els principis que defineixen la Unió i n'assenyala els objectius i el funcionament. També incorpora la Carta dels Drets Fonamentals, que proclama valors universals tals com el dret de la vida, la llibertat i l'educació.

Aspectes polèmics


+ Els governs espanyol i alemany mantenen posicions molt divergents sobre el repartiment de poder al si de la Unió.
Durant quinze mesos van treballar els membres de la Convenció Europea en la redacció d'un esborrany constitucional que ha suscitat molta polèmica i poca concòrdia. La qüestió més controvertida és la del sistema de vot al si del Consell de la Unió Europea, que ha oposat Alemanya i França a Espanya i Polònia. També s'ha discutit molt la conveniència de fer una menció constitucional de les arrels cristianes d'Europa, cosa que la Convenció Europea va desestimar per no discriminar algunes altres idees religioses o filosòfiques que també han tingut molt de pes en la història europea.

Institucions de la Unió Europea


+ Edifici del Parlament Europeu a Estrasburg .
De les moltes institucions de la Unió Europea, hem de destacar-ne tres de molt importants: el Parlament Europeu, format pels diputats escollits cada cinc anys per sufragi universal, amb funcions legislatives i de control democràtic; la Comissió Europea, constituïda per vint comissaris encarregats de fer valer l'interès europeu per damunt del dels estats; i el Consell de la Unió Europea, també dit Consell de Ministres, instància que pren la majoria de decisions i l'única que representa els estats membres de la Unió. També hem d'esmentar el Tribunal de Justícia, que vetlla per la correcta aplicació de la legislació europea, i el Tribunal de Comptes, que comprova que els diners siguin ben gestionats.

MATERIALS

  • La constitució europea
    Format:Web
    Text íntegre de l'esborrany de la constitució, preparat per la Convenció Europea.
  • Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea
    Format:PDF
    Carta dels Drets Fonamentals, incorporada a la part segona del projecte constitucional europeu, que proclama un seguit de drets i llibertats basats en els valors universals de la dignitat humana.
  • Novetats de la constitució
    Format:Web
    Espai de la web del Patronat Català Pro Europa dedicat a la constitució europea, en què es descriuen les principals novetats del text constitucional.
  • Institucions de la Unió
    Format:Web
    Definició i funcions de les institucions europees.
  • Què diu la constitució?
    Format:Web
    Allò que diu la constitució sobre diferents temes polítics, econòmics i socials.
  • Nou Missatge als Irlandesos
    Format:Web
    Campanya a favor del reconeixement dels drets nacionals i lingüístics del poble català. El text d'aquesta campanya serà adreçat a la presidència del Consell de la Unió Europea, que ara mateix ostenta Irlanda.

QUE HO SABIES?

  • La presidència del Consell de la Unió Europea és rotatòria: cada sis mesos l'ocupa un estat membre diferent. Ara mateix l'ocupa Irlanda, que l'1 de gener de 2004 va rellevar Itàlia.
  • Curiosament, els països que veuen amb millors ulls l'anomenada Europa de dues velocitats són els que van signar el Tractat de Roma (1957), embrió de la Unió Europea: Alemanya, França, Itàlia, Bèlgica, Luxemburg i els Països Baixos.
  • Brussel·les és la seu de la Comissió Europea i del Consell de la Unió Europea, i Estrasburg (Alsàcia), del Parlament Europeu.
  • A la Unió Europea, el paper de les nacions sense estat, les regions i els municipis es limita al Comitè de les Regions, que és un òrgan merament consultiu; no té poder vinculant, però ha d'ésser consultat sobre determinades qüestions.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La Carta dels Drets Fonamentals, fita del projecte de constitució europea.
Principals novetats de l'esborrany de la constitució.
Què en sabeu, de la Convenció Catalana?
Què diu la sentència que encapçala el preàmbul de la constitució?
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua