Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els Tres Tombs

Tres Tombs de renom

Sant Antoni Abat

Més celebracions


dimarts, 13 de gener de 2004
La diada de Sant Antoni Abat, que s'escau el 17 de gener, és força celebrada a casa nostra. Pels volts d'aquesta data molts pobles i ciutats preparen actes festius a balquena: fogueres, funcions teatrals, cercaviles, danses i… els Tres Tombs.

El ver protagonista dels Tres Tombs és el bestiar de tir o muntura, que desfila (fa un tomb) engalanat pels carrers cèntrics i rep la benedicció davant l'església. Els carruatges, tirats per majestuoses cavalleries, donen una alegria i un color especials a la festa, que, si ha revifat amb força aquests darrers anys, també ha perdut força el caràcter primigeni.

En temps passats, quan gairebé tothom feia de pagès, els animals eren indispensables per a les feines del camp. Muls, ases, cavalls... rebien la benedicció que els havia de protegir de malures i caigudes, i desfilaven al voltant d'una església o un indret de significació religiosa, després d'haver estat estrijolats i guarnits.

Però avui, de pagesos, gairebé no en resten, i els que hi ha treballen amb maquinària moderna. Tot i amb això, les bèsties domèstiques i de tir mantenen l'autenticitat de la festa, que comparteixen amb els animals de companyia de tantes cases… Un signe dels nous temps.

Tres Tombs de renom


+ Carruatges i cavalleries donen una alegria i un color especials a la festa.
Dèiem suara que els Tres Tombs es fan a molts indrets del país, principalment pels volts de Sant Antoni Abat, però també en algunes altres dates, de gener a maig. Un dels més primerencs i de més anomenada és el de Valls (Alt Camp), que es va fer l'11 de gener. El 'carro de traginers' i el 'carro de quatre bocois', els més grans del Principat, són una de les atraccions dels Tres Tombs vallencs. També són molt populars i concorreguts els de Vilanova i la Geltrú (Garraf), que tenen un dels moments més intensos en el Trasllat de la Bandera, pocs dies abans de la festa grossa, el mateix dia de Sant Antoni. I igualment passa a Sant Andreu de Palomar (Barcelona), on la vigília de Sant Antoni es fan els anomenats Tres Tombs Infernals, amb la participació de les colles de diables locals.

Sant Antoni Abat


+ Església de Sant Antoni a Vilanova i la Geltrú.
Potser us demaneu per què els Tres Tombs se celebren sobretot per Sant Antoni Abat. Doncs perquè és el sant patró dels animals domèstics. De la seva vida, que degué transcórrer entre els segles III i IV, en tenim notícia per Sant Atanasi, bisbe d'Alexandria i contemporani seu. Sembla que Antoni era un jove egipci de casa bona que va repartir els béns entre els desvalguts, abans de retirar-se al desert a pregar i a resistir incomptables temptacions del dimoni. Dels poders guaridors d'aquest eremita (tal vegada el primer del cristianisme) sobre les bèsties, en donen compte no pas poques llegendes, com la que diu que va sanar un porquet esguerrat, que, agraït, l'anava seguint pertot arreu. D'aquí ve el nom de Sant Antoni del Porquet, i que hom solgui representar el sant acompanyat d'un garrí.

Més celebracions


+ Fogueres, foguerons i 'barraques' il·luminen la vetlla de Sant Antoni.
Des de temps immemorials la humanitat ha celebrat el trànsit de l'hivern a la primavera i l'arribada d'un nou cicle agrícola amb tot de festes, ritus de purificació, fecundació de la terra i protecció dels ramats. Celebracions que la tradició cristiana va servar i adaptar, lligant-les a la diada de Sant Antoni Abat. D'això, prou que en donen fe els Tres Tombs i moltes altres festes avui tan seguides: fogueres, foguerons, 'barraques' i 'santantonades', en què el foc, element purificador, es barreja amb representacions de la vida de Sant Antoni, que venç les temptacions del dimoni, figuració del triomf del bé sobre el mal.

MATERIALS

  • Els Tres Tombs
    Format:Web
    Pàgina de la web firesifestes.com que inclou una descripció d'uns quants dels Tres Tombs de més anomenada del Principat.
  • Recursos
    Format:Web
    Recursos del portal festes.org sobre les celebracions típiques de la diada de Sant Antoni Abat: Tres Tombs, fogueres, foguerons, 'barraques' i 'santantonades'.
  • Sant Antoni i el Dimoni
    Format:Web
    Versió en línia de l'exposició 'Sant Antoni i el Dimoni', que estableix, documenta i divulga les distintes manifestacions festives que es fan al país pels volts de Sant Antoni, especialment a les terres meridionals del Principat i septentrionals del País Valencià.
  • Sant Antoni a Mallorca
    Format:PDF
    Document centrat en els elements simbòlics que configuren la festa de Sant Antoni a Mallorca.
  • L'Encamisada de Falset
    Format:Web
    Espai de l'associació cultural Carrutxa dedicat a l'Encamisada de Falset, una celebració singular de la festa de Sant Antoni.

QUE HO SABIES?

  • Ben a prop d'on tenia el cau Sant Antoni Abat, a la vora de la mar Roja, hi va viure un altre dels fundadors de la vida eremítica: Sant Pau Ermità. Sembla que l'un i l'altre es coneixien i que van ésser amics i tot. El calendari catòlic situa les festes de Sant Antoni i de Sant Pau a mitjan gener, dins la 'Setmana dels Barbuts', considerada la més freda de l'any.
  • Per Sant Antoni, Menorca celebra la Diada, en record de l'arribada de la host del rei Alfons el Franc a l'illa, que fou incorporada a la corona catalano-aragonesa després de tres centúries de domini sarraí.
  • Una de les celebracions més singulars de les festes de Sant Antoni és l'Encamisada de Falset (Priorat). La vigília i el mateix dia de Sant Antoni, els vilatans es posen camisa blanca, faixa i barretina per a la desfilada de les cavalleries. Sembla que la festa deriva d’una antiga victòria dels falsetans sobre unes tropes franceses que assetjaven la ciutat, aconseguida vestint-se de blanc un boirós dia de gener.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Notes sobre la festa de Sant Antoni.
Sant Antoni, festa major d'hivern.
I festa grossa a Mallorca.
Els Tres Tombs de Vilanova i la Geltrú.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua