Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els nous estats de la Unió Europea: Polònia

1939-1945: la tragèdia

Varsòvia i Cracòvia

Nicolau Copèrnic


dimecres, 7 de gener de 2004
Polònia (322.500 quilòmetres quadrats) és el país més extens dels deu que entraran a la Unió Europea l'any vinent, i el més poblat, amb gairebé 39 milions d'habitants. Situada al centre del continent, frontereja amb set països, és banyada per les aigües de la Mar Bàltica, a septentrió, i limita a migjorn amb la serralada dels Carpats.

Aquest emplaçament geogràfic ha afectat, i molt, la mil·lenària història del país, que es pot considerar, amb justesa, la lluita d'un poble per sobreviure, per afermar-se entre els alemanys, a ponent, i els russos, a llevant. Pensem que durant centúries els polonesos han hagut de resistir les invasions dels potents imperis veïns, que els han trossejats repetides vegades fins al punt de posar-ne en perill l'existència.

Però, finalment, Polònia se n'ha sortit, i les ànsies de llibertat han prevalgut sobre els condicionaments històrics. Aquestes ànsies la van oposar a la dominació soviètica, que va durar més de quaranta anys, fins el 1989.

L'oposició a l'URSS és va gestar a les drassanes d'una ciutat bàltica, Gdansk, on un jove electricista, Lech Walesa, va crear el potent sindicat Solidaritat, que durant la dècada del 1980 va contribuir decisivament a fer caure l'immens Imperi Soviètic. En aquesta àrdua empresa, Walesa va tenir l'ajut d'un papa, el polonès Karol Wojtyla, més conegut per Joan Pau II.

1939-1945: la tragèdia


+ La Segona Guerra Mundial va resultar especialment tràgica a Polònia.
Dècades abans de deslliurar-se del poder soviètic, Polònia havia sofert la tragèdia més gran de la seva història. L'1 de setembre de 1939 l'exèrcit alemany va envair el país, ço que va donar origen a la Segona Guerra Mundial (1939-1945), i el territori polonès es va dividir entre Alemanya i la Unió Soviètica. Els resultats van ésser catastròfics. Acabat el conflicte, Polònia havia perdut cap a sis milions d'habitants, la meitat d'origen jueu. Molts foren brutalment assassinats als camps de concentració erigits pels nazis en terra polonesa, sobretot els d'Auschwitz i Treblinka.

Varsòvia i Cracòvia


+ Cracòvia conserva l'encant del passat medieval.
Varsòvia, situada a la riba del Vístula, el riu més llarg del país, és la capital de Polònia des de la primeria del segle XVII. Aquesta ciutat simbolitza com cap altra el desig d'independència del poble polonès, fet que omple d'orgull els varsovians. Durant la Segona Guerra Mundial la ciutat fou pràcticament destruïda (més del 80% dels edificis foren anorreats), però la reconstrucció posterior li valgué d'ésser declarada patrimoni mundial per la UNESCO. Una altra ciutat molt important és Cracòvia, també a la vora del Vístula, que conserva encara l'encant del passat medieval i la prestigiosa universitat, la més antiga de Polònia.

Nicolau Copèrnic


+ Nicolau Copèrnic, il·lustre astrònom polonès.
Fou justament a la Universitat de Cracòvia que va estudiar un dels polonesos més cèlebres de tots els temps: Nicolau Copèrnic (1473-1543). Inspirant-se en les teories del grec Aristarc de Samos (segle III aC), Copèrnic va formular la teoria heliocèntrica, segons la qual el Sol era el centre de l'Univers i tots els planetes hi orbitaven, la Terra inclosa, opinió que contradeia la creença general de l'època. Les seves avançades idees (confirmades després pel toscà Galileu) foren exposades a 'De Revolutionibus Orbium Coelestium', la seva obra mestra, que va tardar vint-i-cinc anys a enllestir.

MATERIALS

  • Govern polonès
    Format:Web
    Web oficial del govern polonès, amb tot d'informació sobre Polònia: territori, població, història, cultura, imatges...
  • Polònia a la Unió Europea
    Format:Web
    Espai de la Unió Europea íntegrament dedicat a Polònia. Perfil del país, vincles d'interès i galeria fotogràfica.
  • Polònia en català
    Format:PDF
    Dossier del Centre de Recursos Pedagògics del Solsonès, que ofereix una acurada visió de conjunt de Polònia.
  • Tot sobre el país
    Format:Web
    Pàgina del directori Yahoo! sobre Polònia. Permet d'assabentar-se de diferents aspectes d'aquest país centreeuropeu.
  • A l'interior d'Europa
    Format:Web
    El continent europeu a la BBC: notícies, història en mapes, constitució i ampliació europees...
  • Els nous estats
    Format:Web
    Dades institucionals i socioeconòmiques dels futurs estats membres de la Unió Europea.

QUE HO SABIES?

  • A banda Nicolau Copèrnic i Joan Pau II, entre els polonesos de fama mundial podem destacar el músic i pianista romàntic Fryderyk Chopin, la científica Marie Skolodowska (Marie Curie) i el cineasta Roman Polanski, que el 2003 va endur-se l'Oscar a la millor direcció pel film 'El pianista'.
  • El 1838 Chopin va fer estada a Mallorca per recuperar-se de la tuberculosi. Acompanyat de George Sand, pseudònim de l'escriptora francesa Aurore Dupin, va allotjar-se a la cartoixa de Valldemossa.
  • El 1795 Rússia, Àustria i Prússia es van repartir el territori polonès, que no va recuperar la sobirania política fins el 1918, per tornar-la a perdre vint anys després, envaïda per alemanys i russos.
  • Hom considera que Polònia va néixer el 966, quan el rei Mieszko I, de la dinastia dels Piast, es va convertir al cristianisme. Avui, deu segles més tard, l'Església Catòlica continua tenint-hi molt de pes, a Polònia.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Visiteu alguns dels paratges més bells i simbòlics de Polònia.
Heus ací els deu indrets polonesos que formen part del patrimoni mundial de la UNESCO.
Principals esdeveniments històrics de Polònia, del 1918 a l’actualitat.
Breu descripció del país.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua