Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Resum del 2003

Esdeveniments polítics...

...científics...

...i culturals


dilluns, 29 de desembre de 2003
Ara que encetem un nou any és un bon moment de fer un resum dels esdeveniments d'ordre polític, cultural i científic que han marcat el 2003, tant al país com al món.

I la primera cosa a dir és que durant el 2003 han canviat moltes coses, sobretot políticament, tant a casa nostra com al món. Encara que sembli un tòpic dir això, perquè, de coses importants, sempre en passen, aquesta vegada l'afirmació resulta especialment certa.

En política internacional, hi ha hagut un esdeveniment molt destacat: la crisi de l'Irac, que es va acabar amb una guerra sagnant, justificada pels governs nord-americà, britànic i espanyol en unes armes de destrucció en massa que feien perillar la humanitat, però que encara no han aparegut.

La crisi de l'Irac ha dividit la comunitat internacional entre partidaris i adversaris de la guerra, ha dut al carrer milions de ciutadans que s'han manifestat contra la invasió i ha estat seguida d'una dura postguerra en què cada dia que passa hi mor més gent. La detenció recent de Saddam Hussein no sembla pas que hagi aturat la violència i els enfrontaments en aquell país de l'Orient Mitjà.

A casa nostra, el 2003 ha estat any d'eleccions governamentals a les generalitats valenciana i catalana i al govern balear. Al País Valencià, el PP, amb Francesc Camps al davant, ha tornat a guanyar, i a les Illes, el Pacte de Progrés ha sucumbit al Partit Popular de Jaume Matas. Al Principat, per més que havia guanyat la federació Convergència i Unió, un pacte entre PSC, ERC i ICV ha donat la presidència a Pasqual Maragall.
  • ! Actualització el 02/01/2004 a les 10:30

Esdeveniments polítics...


+ La detenció recent de Saddam Hussein no ha aturat la violència a l'Irac.
D'eleccions a casa nostra, també n'hi ha hagut de municipals, fins i tot a Andorra, que enguany celebrava el desè aniversari de la constitució. Però a banda la guerra de l'Irac i les eleccions, també Europa ha estat notícia: el 16 d'abril deu estats europeus van signar el tractat d'adhesió a la Unió Europea, que passarà de quinze estats a vint-i-cinc l'1 de maig de 2004. Tot amb tot, el conflicte iraquià i la discussió sobre la futura constitució europea han obert escletxes dintre la Unió. Quant a l'etern conflicte palestino-israelià, sembla tan lluny com sempre de resoldre's després de l'empantanegament del procés de pau anomenat 'Full de ruta'. Mentrestant, el govern espanyol s'oposa frontalment al Pla Ibarretxe (que vol dotar Euskadi de més quotes de sobirania política) i manté una actitud del tot amenaçadora.

...científics...


+ L'obtenció del mapa complet del genoma humà, fita sonada del 2003.
El 2003 la recerca científica ha atès fites prou sonades i importants: el desxiframent de la data d'origen de l'Univers n'és una, i una altra l'obtenció del mapa complet del genoma humà, just quan el debat sobre la clonació humana és més viu que mai. També s'han descobert les restes fòssils més antigues de l'Homo sapiens sapiens, val a dir: de l'home. I, si passem a la recerca espacial, els europeus sembla que han tingut més èxit a l'espai que no pas a la Terra, puix que per primera volta l'Agència Espacial Europea ha pogut enviar dues missions espacials, l'una a Mart i l'altra a la Lluna. Un bon balanç, doncs, d'un any que ha celebrat mig segle del descobriment de l'estructura química de l'ADN (l'àcid desoxiribonucleic) i cent anys del primer vol motoritzat de la història, gràcies als germans Wright.

...i culturals


+ J. M. Coetzee, Premi Nobel de Literatura 2003.
En l'àmbit de la cultura catalana, dues figures cabdals ens han deixat aquest darrer any: el gran savi Miquel Batllori i Munné, jesuïta de cultura enciclopèdica, i, més ençà, Miquel Martí i Pol, que amb la seva obra tendra, compromesa i directa havia acostat la poesia a gent de tota edat i condició, fins a esdevenir el poeta més llegit en llengua catalana. El 2003 també ha estat un any d'aniversaris: el cinc-centè de 'La Gioconda' del genial Leonardo da Vinci, tal vegada l'obra pictòrica més popular de tots els temps, i el cent cinquantè del naixement del pintor neerlandès Vincent van Gogh. Finalment, els Oscar, que han fet setanta-cinc anys, van guardonar els films 'Chicago' i 'El pianista', en una cerimònia marcada per l'oposició a la guerra de l'Irac.

MATERIALS

  • Especials de VilaWeb
    Format:Web
    Pàgina que mostra els reportatges especials elaborats per VilaWeb el darrer any, ordenats cronològicament.
  • Anàlisi del 2003
    Format:Web
    Resum del 2003 realitzat per la cadena de televisió nord-americana CNN.
  • Perfil de països
    Format:Web
    Directori de la British Broadcasting Corporation (BBC), amb les dades bàsiques i l'actualitat política de tots els països del món.
  • A fons
    Format:Web
    Recull de reportatges de la BBC, classificats per temes i continents.
  • Evolució del clima el 2003
    Format:PDF
    Informe de l'Organització Meteorològica Mundial sobre la situació global del clima el 2003.
  • Notícies del Diari de l'Escola
    Format:Web
    Llista de les notícies publicades al Diari de l'Escola de novembre del 2002 ençà.

QUE HO SABIES?

  • Una nova malaltia, la Síndrome Respiratòria Aguda Greu (SRAG), identificada a la darreria de novembre del 2002, s'ha estès enguany a una trentena de països i ha fet 812 morts. Tot i que ja fa mesos que va ésser controlada, el 17 de desembre proppassat se'n va detectar un nou cas a Taiwan. De fet, les autoritats sanitàries no descarten que la pneumònia atípica, l'altre nom que té, pugui rebrotar durant l'hivern, quan les afeccions respiratòries són més habituals.
  • El 2003 ens deixa unes dades ambientals alarmants. Segons l'Organització Meteorològica Mundial, el 2003 ha estat el tercer any més calorós des del 1861 (després dels anys 1998 i 2002), el forat de la capa d'ozó de l'Antàrtida és més gros que mai i el glaç de l'Àrtic s'ha aprimat moltíssim.
  • En esports, el 2003 ha estat el del centenari del Tour de France, el del sisè títol mundial de Fórmula 1 guanyat per l'alemany Michael Schumacher (fet inèdit) i el de l'elecció del president més votat de la història del F. C. Barcelona, Joan Laporta.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Retrat de la Rússia actual.
Vet ací els guardonats amb el Premi Nobel del 2003.
La sida s’ha continuat propagant tot l'any.
La deterioriació de la salut del papa Joan Pau II també ha estat notícia.
I també...
  • El 2003 ha fet setanta-cinc anys del descobriment de la penicil·lina.
  • Les protestes contra la invasió de l'Irac han estat multitudinàries.
  • El procés de pau al Nord d'Irlanda no es troba en el millor moment.
  • La tercera part de 'El senyor dels anells', notícia cinematogràfica d’aquestes últimes setmanes.
  • Força canvis s'apunten a l'Iran.
  • El prolífic escriptor català Manuel Vázquez Montalbán ens va deixar l'octubre passat.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua