Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Tradicions nadalenques

Representacions

Costums que vénen del fred

Cuina nadalenca


dilluns, 22 de desembre de 2003
Ara ve Nadal, l'època de l'any de més tradicions: àpats contundents, fires, representacions costumistes i regals. El paisatge urbà també apareix diferent: lluminàries i guarniments donen color als carrers més cèntrics de viles i ciutats.

Ara, no tothom celebra igual les festes i tradicions nadalenques. Si hi ha qui voluntàriament trenca la rutina, el cas és que la societat d’avui, molt més secularitzada que no en temps passats, viu aquests dies de molt distintes maneres.

Sigui com sigui, la diada de Nadal, que, com ja sabeu, recorda el naixement de Jesús, presideix en certa manera tots aquests dies festius. El Nadal se celebra, pel cap baix, des de mitjan segle IV: el primer text que s'hi refereix, en llatí, data del 354 dC, pocs anys abans que l'emperador Teodosi fes del cristianisme la religió oficial de l'Imperi Romà. Però, segles abans moltes cultures ja celebraven l'arribada del solstici d'hivern, que s'escau el 21 de desembre. A partir d'aquest dia, les hores de sol comencen a allargar-se a poc a poc, fet que antigament es prenia pel triomf de la llum sobre la foscor.

Representacions


+ El costum de fer cagar el tió és molt antic.
Pels volts de Nadal és freqüent de fer representacions lligades a la commemoració del naixement de Jesús. És el cas dels Pastorets, escenificacions populars de l'adoració dels pastors. També és el cas dels pessebres, que inicialment es paraven a les esglésies, però que amb el pas del temps la gent va començar a parar-se a casa, amb els personatges més variats, alguns de tan curiosos com el Caganer. De pessebres, n'hi ha de vivents, sens dubte els més espectaculars, car, en alguns pobles, hi participa pràcticament tothom. I encara hi ha la festa que els menuts esperen amb més delit: l'arribada dels Reis d'Orient, Melcior, Gaspar i Baltasar, amb les sumptuoses cavalcades, curulles de presents

Costums que vénen del fred


+ Santa Claus, personatge nadalenc inspirat en Sant Nicolau.
Des de fa unes quantes dècades, algunes de les tradicions més arrelades al migdia del continent europeu conviuen amb tradicions foranes, provinents dels Estats Units i de l'Europa septentrional, dels països del fred. Tant és així que la vigília de Nadal un personatge de llarga barba blanca, vestit de vermell, Santa Claus (Sant Nicolau), és l'encarregat de portar presents a molts infants de casa nostra, en detriment dels Reis d'Orient. Igualment passa amb l'arbre de Nadal, un arbre mutilat, però carregat de regals i d'objectes decoratius, que ha passat a representar el Nadal a no poques llars del país.

Cuina nadalenca


+ Els torrons fan les delícies dels més llaminers.
De menges típiques de Nadal, n'hi ha un fum, i prou variades per a fer contents tots els paladars. El dia de Nadal, a casa nostra encara és força habitual l'escudella amb carn d'olla, com ho són els canelons de Sant Esteve, si bé hi ha qui prefereix uns altres plats, capó farcit o gall dindi. Durant tots aquests dies les postres fan les delícies dels llaminers, que es llepen els dits a còpia de torrons, neules i del tortell que clou l'àpat de la diada de Reis, tot plegat acompanyat d'una copeta de xampany...

MATERIALS

  • Tradicions nadalenques
    Format:Web
    Recursos en línia sobre les tradicions nadalenques al portal Festes.org.
  • El Nadal a l'edu365
    Format:Web
    Materials nadalencs a l'edu365: contes, postals, tradicions...
  • Costums nadalencs
    Format:Web
    Pàgina del portal LaMalla.net, amb informació dels principals costums nadalencs: la diada de Nadal, el pessebre, els pastorets, els torrons, l'arbre, Santa Claus ...
  • Ara venen festes
    Format:Web
    Pàgines nadalenques de l'associació Carrutxa.
  • El Nadal al món
    Format:Web
    La celebració del Nadal a diferents indrets del món.
  • Tot Nadal
    Format:Web
    Interactiu espai enterament dedicat al Nadal: receptes de cuina, recursos gràfics, curiositats, webs recomanades, fòrums...
  • Vesteix l'ordinador per Nadal
    Format:Web
    Recull de fons de pantalla nadalencs, elaborats per diferents escoles del Principat.

QUE HO SABIES?

  • El Cant de la Sibil·la és una composició d'origen antiquíssim que parla de la fi del món i que s'interpreta la Nit de Nadal, just abans de la missa del Gall. Originàriament era en llatí, però devers el segle XIII ja el trobem en català i en algunes altres llengües romàniques. El Cant de la Sibil·la és molt popular a l'Alguer i a Mallorca, on ha perdurat fins avui.
  • A Menorca, una de les postres més típiques de les festes nadalenques és el cuscussó, d'origen àrab, consistent en una cocció de pa ratllat, ametlles torrades, canyella, llimona, mantega o saïm, panses i sucre.
  • Els torrons de més anomenada, els de Xixona, no són pas de fa quatre dies: hi ha escrits del segle XVI que ja esmenten aquests dolços fets a 'Sexona', la famosa vila de la comarca valenciana de l'Alacantí.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Apreneu a felicitar el Nadal en un reguitzell de llengües.
Mireu, si n'hi ha, de cançons de fer cagar el tió.
Què és el vesc?
Unes quantes idees per a fer el pessebre.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua