Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La tradició del Caganer

Un costum força estès...

Significat...

...i variants del personatge


dijous, 18 de desembre de 2003
El Caganer és una de les figures més populars dels pessebres nadalencs, sovint amagada en un racó, on fa les seves necessitats a l'aire lliure i amb tota la calma del món. Vestit, generalment, amb camisa blanca, pantalons foscos i barretina, té un posat que fa riure menuts i grans.

'Cagador', 'home que caga', 'home que fa les seves feines': també amb aquests noms es coneix aquest personatge, que a vegades es representa, així mateix, fumant amb pipa, que li dóna un aire parsimoniós, desentès dels esdeveniments que l'envolten.

L'origen de la tradició del Caganer, arrelada sobretot al Principat, sembla que se situa al tombant dels segles XVII-XVIII, en ple Barroc, un moviment cultural i artístic que es caracteritzava per un realisme exagerat. Ara, de bon principi la figura del Caganer no era pas exclusiva del pessebre. De fet, s'han trobat rajoletes ben antigues que el representen i romanços que s'hi refereixen.

Sigui com sigui, aquest personatge ha perdurat fins als nostres dies, qui sap si per la creença que posar-lo al pessebre portava bona sort i alegria, i no posar-l'hi portava malastruga.

Un costum força estès...


+ Dibuix que representa Nàpols, on la tradició del Caganer hi és força estesa.
Fora del Principat, el caganer també apareix al pessebre d'alguns altres indrets. És el cas de Múrcia, on en diuen 'cagón'; dels 'cagão' o 'caganeiro' de Portugal, i del 'cacone' de Nàpols. A Catalunya Nord, a Bèlgica i a països com Puerto Rico, Mèxic i Bolívia, el Caganer és també una figura popular, encara que no surti a les escenificacions del naixement de Jesús.

Significat...


+ La presència del Caganer al pessebre és objecte de molt variades interpretacions.
D'interpretacions sobre la presència del Caganer al pessebre, n'hi ha de tota mena. Segons el costumista Joan Amades, aquesta figureta simbolitza la necessitat d'abonar la terra perquè doni fruit abundant l'any següent. També hi ha qui hi veu una exemplificació del caràcter irònic dels catalans, car el Caganer trenca la dolçor i el to idíl·lic de les escenes del pessebre. I no són pocs els qui creuen que aquest homenet és, de fet, una representació de la gent corrent, amb virtuts i defectes...

...i variants del personatge


+ De Caganers, n'hi ha de tota mena.
El personatge del Caganer ha variat amb el temps. Abans era habitual de representar-lo únicament com un pagès, fet ben comprensible, si pensem que fins ben entrat el segle XIX la majoria de gent es dedicava a la pagesia. Però avui les coses són diferents. Si feu un tomb per alguna de les moltes fires nadalenques de Santa Llúcia, veureu que, de caganers, n'hi ha de tota mena i manera: n'hi ha que van vestits de futbolista (preferentment del Barça o de l'Espanyol); n’hi ha que figuren personatges populars, d'ací o de fora, o fins tot polítics, com podeu comprovar amb un clic.

MATERIALS

  • Amics del Caganer
    Format:Web
    Associació que pretén de donar a conèixer aquesta popular figura del pessebre català. Història, tipologia, extensió geogràfica, interpretacions...
  • El Caganer
    Format:Web
    Pàgina del portal educatiu Educàlia, de la Fundació la Caixa, amb tot d'informació sobre el Caganer, exposada en forma de preguntes i respostes.
  • Caganer.com
    Format:Web
    Espai web de la ceramista i pessebrista catalana Anna Maria Pla, amb tot d'imatges dels personatges del pessebre, el Caganer inclòs.
  • Recursos
    Format:Web
    Recursos del portal festiu Festes.org sobre el Caganer.
  • El Nadal a la xarxa
    Format:Web
    Recull de materials de l'edu365 sobre el Nadal: contes, postals, tradicions...

QUE HO SABIES?

  • El pessebre és una tradició nadalenca que va néixer d'una iniciativa de Sant Francesc d'Assís (1182-1226), fundador de l'orde mendicant dels franciscans, que la nit de Nadal del 1223, estant en una ermita a prop de Greccio (a l'actual Laci, Itàlia), va bastir una representació vivent del naixement de Jesús.
  • La versió femenina del Caganer va començar a circular ara fa trenta anys, per obra del figurista barceloní Lluís Vidal.
  • El Museu del Joguet de Catalunya, situat a Figueres, guarda una de les col·leccions de caganers més importants del Principat.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El Caganer et respon les preguntes que li fas.
Unes quantes curiositats relacionades amb aquesta figura tan característica del pessebre català.
Fes un cop d'ull a la llista de caganers de l'any de l'associació Amics del Caganer.
Vet aquí una tria de caganers.
I també...
  • En aquest espai interactiu s'explica l'origen del pessebre.
  • De costums nadalencs, n'hi ha un fum.
  • Sant Francesc, el pare del pessebre, era natural d'Assís (Úmbria, Itàlia).
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua