Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els nous estats de la Unió Europea: Hongria

Hongaresos i minories nacionals

Budapest: Buda i Pest

Músics cèlebres


dilluns, 15 de desembre de 2003
Hongria (poc més de 93.000 quilòmetres quadrats) és un estat de l'Europa central, travessat, de tramuntana a migjorn, pel riu Danubi, el més llarg d'Europa després del Volga. Situat al bell mig del continent, Hongria s'integrarà a la Unió Europea l'1 de maig de 2004, d'acord amb el referèndum de l'abril d'enguany, en què un 84% dels hongaresos van optar per entrar-hi.

Hongria frontereja amb Eslovàquia, Ucraïna, Romania, Sèrbia, Croàcia, Eslovènia i Àustria, començant pel nord i prosseguint en el sentit de les busques del rellotge. Tret d'Àustria, tots aquests països van girar més o menys, i si us plau per força, al voltant de la Unió Soviètica durant gairebé tota la segona meitat del segle XX.

La Unió Soviètica, dominada per Rússia, era un règim teòricament comunista i pràcticament despòtic i, per tant, hostilitzat pel règim occidental, pràcticament capitalista i teòricament lliure, capitanejat pels Estats Units. El règim soviètic va començar a fer aigües a la fi dels anys 1980, i Hongria va tenir un paper preeminent en aquest naufragi: el 1989 va obrir les fronteres amb Àustria, fet que es pot considerar el principi de la reunificació europea, una reunificació que d'aquí a pocs mesos ja serà gairebé completa.
  • ! Actualització el 13/12/2003 a les 16:10

Hongaresos i minories nacionals


+ Milions d'hongaresos viuen fora de les fronteres d'Hongria.
Els hongaresos o magiars, que formen el 97% de la població de l'estat, van instal·lar-se a l'Hongria actual devers el segle IX. Tot i amb això, entre els 10 milions i escaig de ciutadans del país, hi ha unes quantes minories nacionals: alemanys, armenis, búlgars, croats, eslovacs, gitanos, grecs, polonesos, romanesos, rutens, serbis i ucraïnesos. Però també hi ha minories hongareses als estats veïns, amb alguns dels quals Hongria no té relacions gaire cordials, entre més raons perquè el 2001 el Parlament hongarès va aprovar una llei que comptava aquestes comunitats com una part integrant de la 'nació hongaresa unida' i els garantia un seguit de drets socials i laborals a l'estat hongarès.

Budapest: Buda i Pest


+ Budapest, bella ciutat banyada per les aigües del Danubi.
Budapest, capital d'Hongria, és una de les ciutats més simbòliques i de més pes cultural i històric de l'Europa central…, i de les més belles. De fet, hi ha qui diu que Budapest sembla expressament dissenyada perquè s'hi passegin solemnement les aigües del Danubi. Aquest riu separa Buda de Pest, dues ciutats que es van unir el 1873 per formar-ne una de sola, i envolta l'illa Margarida, un magnífic paratge d'esbargiment unit a la ciutat per dos ponts: el d'Arpad, a septentrió, i el de Margarida, a migjorn. A Budapest hi ha ponts, castells i palaus a balquena, ric llegat històric i cultural d'una ciutat, ocupada pels romans fa més de dos mil anys i que va gaudir d'una gran importància en temps del desaparegut Imperi Austro-Hongarès.

Músics cèlebres


+ Franz Liszt, pianista romàntic hongarès.
Hongria ha donat al món músics i compositors que han excel·lit en la música clàssica, tals com el pianista Franz Liszt (1811-1886), que va introduir el romanticisme musical al seu país i que va tenir una gran influència en músics com Richard Wagner (amb qui es va casar Còsima, una filla seva) i Richard Strauss; en Zoltán Kodály (1882-1967), que va basar la seva obra en la música folclòrica del país, igual que el compositor Béla Bartók (1881-1945); i en Ferenc Erkel (1810-1893), autor de la primera òpera hongaresa i de l'himne nacional

MATERIALS

  • Hongria a la Unió Europea
    Format:Web
    Pàgina de la Unió Europea que conté el perfil, les dades bàsiques i una galeria fotogràfica d'Hongria.
  • Viatjar per Hongria
    Format:Web
    Informació de tota mena d'aquest país de l'Europa central. Inclou cinc itineraris virtuals que ajuden a conèixer-lo millor.
  • Budapest
    Format:Web
    Web enterament dedicada a Budapest, capital del país.
  • Hongria
    Format:Web
    Pàgina del directori Yahoo! sobre Hongria: història, clima, art, gastronomia, rutes...
  • Cronologia
    Format:Web
    Esdeveniments històrics d'Hongria, des de la proclamació de l'estat hongarès, el 1918, fins a l'actualitat.
  • Músics hongaresos
    Format:Web
    Biografia i obres dels músics i compositors hongaresos més cèlebres.
  • La Unió Europea a l'escola
    Format:Web
    Materials didàctics sobre la Unió Europea, amb tot d'orientacions i activitats per a l'aula.
  • Euroaventura
    Format:Web
    Espai interactiu dissenyat a fi que els estudiants s'introdueixin en l'Europa de l'euro.

QUE HO SABIES?

  • A Hongria hi ha el llac més extens d'Europa, el Balaton, que fa setanta-vuit quilòmetres de llarg i entre sis i catorze d'ample. El nom d'una trentena de poblacions de la riba del llac comencen amb 'Balaton'.
  • La comunitat hongaresa que viu fora de les fronteres d'Hongria supera els cinc milions, i s'estén, sobretot, a Romania, Croàcia, Ucraïna, Eslovàquia i la província sèrbia de la Voivodina. Endemés, als Estats Units hi ha més d'un milió d'hongaresos d'origen.
  • A diferència de la majoria de llengües europees, l'hongarès no és indoeuropea, sinó finoúgrica, la branca més important de la família lingüística uraliana, fet que l'emparenta amb el finès i l'estonià.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

L'any 2000 es va celebrar el mil·lenari de la fundació d'Hongria.
Franz Liszt fou un excepcional pianista hongarès.
Quines llengües es parlen a Hongria?
La bandera del país com és?
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua