Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els nous estats de la Unió Europa: Xipre

Una illa dividida

El mur de Nicòsia

Pàtria d'Afrodita


diumenge, 7 de desembre de 2003
El 16 d'abril de 2003 deu estats europeus van signar a Atenes, capital de Grècia, el tractat d'adhesió a la Unió Europea, que l'1 de maig de 2004 passarà de quinze estats a vint-i-cinc. D'aquests, vuit són de l'Europa oriental: Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Hongria, Letònia, Lituània, Polònia i Txèquia, i els altres dos són mediterranis: Malta i Xipre. Doncs, és d'aquest darrer que ens n'ocupem tot seguit.

Xipre, la tercera illa més gran de la mar Mediterrània, després de Sicília i Sardenya, és el país més a llevant d'Europa: es troba davant les costes de Síria i molt a prop de la riba meridional de Turquia. Un privilegiat emplaçament geogràfic fa de Xipre pont de tres continents: Europa, Àsia i Àfrica, i un gran centre d'atracció turística.

Malgrat l'extensió de Xipre (gairebé triplica la de Mallorca), la població és força reduïda: tot just voreja els 900.000 habitants, i d'aquests solament 700.000 esdevindran ciutadans de la Unió Europea. Per què? Perquè l'illa es troba políticament dividida en dos sectors: un de turc, al nord, i un de grec, al sud; i és aquest sector meridional que s'integrarà a la Unió el maig vinent. El sector turco-xipriota, amb quasi 200.000 habitants, en restarà, de moment, al marge.
  • ! Actualització el 25/04/2004 a les 14:54

Una illa dividida


+ El mapa mostra la divisió política de Xipre.
La divisió actual de Xipre data del 1974, però els enfrontaments entre les comunitats turca i grega ja van sorgir durant la dècada del 1960, quan l'illa va accedir a la independència, després d'haver estat ocupada per la Gran Bretanya des de final del segle XIX. El 1974, la dictadura militar que governava Grècia va provar d'annexionar-se l'illa, i Turquia va respondre-hi envaint-ne la part septentrional. El novembre del 1983, ara fa vint anys, l'exèrcit turc va proclamar la República Turca de Xipre del Nord (no reconeguda internacionalment), i des d'aquell moment el país es troba dividit. Com que el pla de reunificació de Xipre proposat per l'ONU no ha reeixit, solament els greco-xipriotes s'incorporaran a la Unió Europea la primavera vinent.

El mur de Nicòsia


+ La línia verda separa les comunitats grega i turca de Nicòsia.
Nicòsia, capital de Xipre des del segle X i situada al bell mig de l'illa, té el trist privilegi d'ésser l'única ciutat europea dividida per un mur, com el que fa poc més de deu anys dividia Berlín, capital d'Alemanya; un mur que separa les comunitats grega i turca de la ciutat, i que forma part de la línia verda que travessa l'illa, vigent des del 1974. Aquesta històrica ciutat fundada a l'edat de bronze, fortificada pels venecians durant el segle XVI, plena de museus i de monuments d'èpoques ben distintes, sofreix més que cap altra el conflicte que manté l'illa políticament fragmentada.

Pàtria d'Afrodita


+ Escultura d'Afrodita, deessa de l'amor i de la bellesa.
Curiosament, aquesta illa avui dividida és, segons la llegenda, la pàtria d'Afrodita, la deessa de l'amor i de la bellesa, segons la mitologia grega. Homer mateix, poeta grec que devia viure devers el segle VIII aC i que ens ha deixat dues obres mestres de la literatura universal, 'La Ilíada' i 'L'Odissea', ja deia d'Afrodita que era 'la xipriota'. Tenint en compte aquesta antiga llegenda, ja us podeu imaginar que la història de Xipre arrenca de temps ben remots. Una història enriquida per la presència de pobles diversos que hi han fet cap amb el pas del temps, i que hi ha deixat una notable petja cultural: grecs, fenicis, assiris, egipcis, perses i romans, a l'antiguitat; genovesos i, sobretot, venecians, a l'època medieval; turcs, a l'edat moderna; i britànics, més recentment.

MATERIALS

  • Xipre a la Unió Europea
    Format:Web
    Informació sobre Xipre a la web de la Unió Europea.
  • Conèixer Xipre
    Format:Web
    Pàgina del directori Yahoo! centrada en l'illa mediterrània.
  • Xipre: esdeveniments històrics
    Format:Web
    Cronologia històrica de Xipre, del 1914 a l'actualitat.
  • La Unió Europea a l'escola
    Format:Web
    Materials didàctics sobre la Unió Europea, amb tot d'orientacions i activitats per a l'aula. Organitzats en seccions: informació general de la Unió, política fiscal, política monetària i sector exterior.
  • Patronat Català Pro Europa
    Format:Web
    Consorci català creat amb l'objectiu de difondre la realitat de la Unió Europea. Informació diversa: base de dades, actualitat, constitució europea, ampliació de la Unió...
  • Euroaventura
    Format:Web
    Espai interactiu dissenyat a fi que els estudiants s'introdueixin en l'Europa de l'euro. En destaquen el material informatiu 'Eurodocuments' i l'espai de recerca 'Euroenigmes', amb un cas centrat a l'illa de Xipre.
  • Recursos
    Format:Web
    Espai de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC), amb tot de recursos sobre el continent europeu.

QUE HO SABIES?

  • La reina Elionor de Xipre (ca. 1333-1416) havia nascut a... Falset, l'actual capital de la comarca del Priorat. Casada amb el rei en Pere I de Lusignan, la poesia popular xipriota s'ha fet ressò del seu caràcter violent i apassionat.
  • La bandera oficial de Xipre, de fons blanc, és formada per la silueta de l'illa, de color de coure, col·locada sobre dues branques creuades d'olivera, que simbolitzen la reconciliació de les comunitats, la grega i la turca.
  • El color de coure de l'illa no és pas casual, car Xipre es va fer cèlebre durant l'antiguitat per les mines de coure i, de fet, el nom del país deriva del mot grec que designa aquest metall.
  • Si la religió musulmana és majoritària entre la població turco-xipriota, entre la greco-xipriota ho és l'ortodoxa (una de les tres branques principals del cristianisme; les altres dues són la catòlica i la protestant).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Heus ací unes quantes curiositats relacionades amb Xipre.
Escolta la tonada de l'himne oficial del país.
Els productes mediterranis són la base de la cuina de l’illa.
Aquesta cronologia històrica t’ajudarà a comprendre millor Xipre.
I també...
  • Fes un tomb per la geografia i la història de Nicòsia, capital de Xipre.
  • Pren nota de les dades institucionals i socioeconòmiques de la part xipriota que entrarà ben aviat a la Unió Europa.
  • Tot i ésser una república, Xipre forma part de la Commonwealth britànica.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua