Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La Fira Jocjoc de Tona

La Fira de la Pesseta

Museus de joguines

Joguines i solidaritat


dijous, 27 de novembre de 2003
El 30 de novembre la Fira Jocjoc omplirà el centre de Tona (Osona) de jocs i joguines originals i alternatives respecte de les que s'anuncien amb vista a les festes de Nadal. D'aquí ve que aquesta jornada festiva i lúdica s'anomeni també Fira del Joc i de la Joguina Diferent.

La Fira Jocjoc, que enguany serà la tercera, aplega artesans, creadors, especialistes i apassionats dels jocs i les joguines, i també entitats que vetllen perquè aquestes eines educatives i d'entreteniment es difonguin degudament.

Jocs tradicionals o de nova creació, del país i de cultures de tot el món, plens d'enginy i construïts sobretot artesanalment (com era habitual fins no fa gaire), ompliran les parades que animaran el centre històric de la vila. Jocs minuciosament elaborats, de gran qualitat, fets seguint criteris de justícia social, val a dir: sense perjudicar ningú, ni infants ni grans.

Amb la Fira hi ha el lliurament del premi de creació de jocs, l'exposició de segells de jocs i l'espai 'Històries de jocs', on molts afeccionats mostren jocs i joguines preferits i expliquen per què.

La Fira de la Pesseta


+ Els més menuts, protagonistes de la Fira de la Pesseta.
Simultàniament, també es farà a Tona la tradicional Fira de la Pesseta, que res no té a veure amb la moneda que va passar a millor vida ara fa dos anys. Es tracta d'una fira amb vint-i-dos anys al darrere, adreçada principalment als més menuts i centrada, igualment, en els jocs. Enguany, la quitxalla podrà triar entre una colla de 'joguines ecològiques' (fetes amb materials reciclats), tallers de tota mena i jocs tan divertits com els de cucanya. No us ho perdeu!

Museus de joguines


+ Façana del Museu del Joguet de Catalunya, emplaçat a Figueres .
Si sou uns apassionats de les joguines, ja deveu saber que a casa nostra hi ha museus que se n'ocupen, alguns de prestigi internacional. És el cas del Museu del Joguet de Catalunya, situat a Figueres (Alt Empordà), amb més de quatre mil peces de tota mena: teatrins, cavalls de cartró, cuines, cotxes, nines, jocs per a cecs...; el Museu Valencià del Joguet, situat a Ibi (Alcoià), que guarda una valuosíssima mostra de jocs, sobretot de llauna; el Museu de la Jogueta de sa Pobla (Mallorca), el Museu d'Història de la Joguina de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) i el Museu dels Joguets de Dénia (Marina Alta).

Joguines i solidaritat


+ Les joguines no sempre fan una funció de simple esbarjo.
Potser us demanareu què hi tenen a veure les joguines amb la solidaritat. Doncs més que no sembla, perquè les joguines no sorgeixen pas per generació espontània, ans les fa algú que hi esmerç temps i esforços, no sempre en condicions laborals dignes. Els materials de construcció de les joguines s'obtenen de la natura, de les primeres matèries que aquesta proporciona i que no sempre es valoren prou. A tot això, hi hem d'afegir que les joguines no sempre fan una funció de simple esbarjo, ans poden transmetre uns valors, que haurien de basar-se en la tolerància, el respecte, la solidaritat..., però que, més sovint que no ens pensem, inciten a comportaments agressius, egoistes o violents. És per aquesta raó que hi ha entitats diverses que fomenten el consum responsable de les joguines (aparentment innòcues) i que indiquen quins criteris s'han de seguir a l'hora d'adquirir-les.

MATERIALS

  • Fira Jocjoc
    Format:Web
    Web oficial de la Fira Jocjoc de Tona, amb informació dels actes diversos que s'hi fan.
  • Els viatges de la família Zwing
    Format:Web
    Interactiu joc, ple de proves i activitats, que us permetrà de posar a prova els vostres coneixements en matèries vàries: història, geografia, art, literatura...
  • 'Jokilàndia'
    Format:Web
    Pàgina del CEIP Floresta de Sabadell (Vallès Occidental), amb tot de jocs curosament descrits, il·lustrats i classificats en funció dels distints nivells educatius.
  • Jocs infantils i tradicionals
    Format:Web
    Llista que inclou més de vuit-cents jocs, sintèticament descrits.
  • El Portal del Joc
    Format:Web
    Espai format d'àrees temàtiques diferents, totes relacionades amb els jocs i les joguines.
  • Jocs en català
    Format:Web
    Recursos sobre jocs en català: bibliografia, catàleg, vincles d'interès, jocs en línia...

QUE HO SABIES?

  • El 'monopoly', el famós joc consistent a fer diners, el va inventar Charles Darrow, un enginyer nord-americà sense... feina. Era el 1933, poc després de la crisi capitalista del 1929, quan, de diners, als Estats Units, en tenia ben poca gent.
  • La indústria de la joguina va començar a Alemanya a mitjan segle XIX, però a casa nostra no hi va arribar fins a la primeria del segle XX, gràcies als Payà, una família de llauners d'Ibi. Sembla que la primera joguina que van fabricar els Payà (que més tard cediren les joguines perquè s'instituís el Museu Valencià del Joguet) va ésser una carreta tirada per un cavall.
  • El joc d'escacs, que demana intel·ligència i estratègia, fou ideat, molt probablement, a l'Índia devers el segle VI dC.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Recorre el Museu del Joguet de Catalunya.
Aquestes fotografies són de joguines conservades al Museu Valencià del Joguet.
Llegeix aquest compendi de coses a tenir en compte a l'hora de comprar una joguina.
Diverteix-te amb els jocs que et proposa la revista Cavall Fort.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua