Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La televisió

Un mitjà independent?

Els inventors

La televisió digital terrestre


dijous, 20 de novembre de 2003
El 21 de novembre és el Dia Mundial de la Televisió, jornada instituïda per l'Assemblea de les Nacions Unides el 1996, arran del primer Fòrum Mundial de la Televisió. La diada vol conscienciar tothom que el més multitudinari dels mitjans de comunicació hauria de promoure la pau i el progrés al món.

A tal efecte l'ONU convida els estats membres a intercanviar programes i emissions relacionades amb la pau, la seguretat, el progrés social i econòmic i a aprofundir els intercanvis culturals.

La pretensió, ben lloable, d'aquest organisme supranacional no és pas arbitrària. Com ja deveu saber, el mitjà televisiu és, a tot arreu, font permanent de polèmica. I no únicament pel mitjà en si, sinó, sobretot, pels continguts, per la qualitat dels programes emesos. En síntesi, la polèmica se centra en la funció social que ha de tenir la televisió.

Aquest debat afecta sobretot les televisions públiques, les que depenen, en última instància, de les administracions, val a dir, les televisions que paguen tots els ciutadans amb els impostos.

Un mitjà independent?


+ La televisió pública britànica té fama d'ésser molt independent.
Aquestes mateixes televisions públiques són sovint acusades d'ésser parcials a l'hora d'informar de qüestions polítiques, econòmiques i socials, de no donar veu sinó als partits polítics al poder i de negligir l'oposició. Aquesta crítica és força general a la majoria de països europeus, llevat, potser, de la Gran Bretanya. En aquest país, de sòlida tradició democràtica, la cadena de televisió pública, la British Broadcasting Corporation (BBC), té fama de no afavorir ningú, d'ésser molt neutral. Tant és així que, darrerament, aquesta televisió ha estat criticada pel primer ministre britànic, Tony Blair, arran de la guerra contra l'Irac.

Els inventors


+ John Logie Baird, inventor de la televisió.
En termes relatius, la televisió és un invent força recent: la primera imatge televisiva data del 1925. Aquest any l'escocès John Logie Baird va fer, des de casa estant, una primera emissió reeixida, si bé la imatge obtinguda era molt deficient. Tres anys abans, el 1923, l'enginyer nord-americà d'origen rus, Vladímir Kosma Zworykin, havia creat l'iconoscopi, que havia de permetre el desenvolupament de la televisió electrònica. Amb tot, no va ésser fins després de la Segona Guerra Mundial que el nou mitjà va ésser tècnicament perfeccionat i va començar a generalitzar-se, sobretot com a mitjà d'entreteniment.

La televisió digital terrestre


+ La cadena de notícies 3/24 emet via terrestre.
Fins fa ben pocs anys la televisió es basava únicament en la tecnologia dita analògica, que, tot i les millores introduïdes, presenta un seguit de limitacions que afecten la qualitat del so i de la imatge. Això ha començat a canviar darrerament amb la progressiva introducció de la televisió digital, sia per cable, sia per satèl·lit. Amb tot, el canvi més substancial serà el desenvolupament de la televisió digital terrestre, que tot just ara es comença a implantar, si bé lentament. A banda més qualitat de so i d'imatge i la supressió d'interferències, la televisió digital terrestre, que permet de sintonitzar més canals televisius, es basa en la interactivitat, val a dir: en el 'diàleg' entre l'espectador i la màquina (en aquest cas, el televisor), com ja passa a internet.

MATERIALS

  • La televisió
    Format:Web
    Unitat didàctica sobre la televisió, confeccionada per la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC). Inclou continguts varis sobre el mitjà i activitats d'aprenentatge i avaluació.
  • Recursos audiovisuals
    Format:Web
    Pàgina de la XTEC amb tot de recursos relatius al sector audiovisual. Conté un tema monogràfic dedicat a la televisió i la versió electrònica de dos llibres adreçats al professorat de primària: 'Projecte televisió: De casa a l'escola. Família i televisió' i 'Projecte televisió: De casa a l'escola. Com ho resolem?', que permeten de treballar la comprensió i l'anàlisi dels missatges televisius a l'escola.
  • Televisió digital terrestre
    Format:Web
    Espai que informa del desenvolupament de la televisió digital terrestre al Principat, com també dels avantatges d'aquesta nova tecnologia.
  • DigiCat
    Format:Web
    Portal en català centrat en la ràdio i la televisió digitals.
  • Observatori Europeu de la Televisió Infantil (OETI)
    Format:Web
    Organisme que vetlla perquè els continguts de tots els mitjans de comunicació siguin educatius, formatius i entretinguts.
  • EuroTV
    Format:Web
    Web que conté la programació, diàriament actualitzada, de més de cent vuitanta canals de televisió europeus.

QUE HO SABIES?

  • La primera cadena televisiva del món a emetre amb regularitat va ésser la British Broadcasting Corporation (BBC), el 2 de novembre de 1936. (Les emissions radiofòniques de la BBC ja funcionaven des del 1922).
  • La primera emissió televisiva en color es va fer als Estats Units el 1951. Onze anys després, el 1962, s'emetien les primeres imatges via satèl·lit.
  • A la darreria de l'octubre proppassat TV3 va escometre la primera prova pilot de televisió digital terrestre al país, que dóna cobertura a cent llars seleccionades.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Assabenta't de tots els avantatges de la televisió digital terrestre.
Mira si n'hi intervé, de gent, en la realització d'un programa de televisió.
Repassa aquest vocabulari de mots televisius.
Comprova els teus coneixements televisius, després de fer un cop d'ull a la història de la televisió.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua