Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Qui era Ramon Llull?

L'obra

Cercant la veritat

Missioner i reformador social


dimarts, 18 de novembre de 2003
A la primeria de novembre es va presentar la web 'Qui és Ramon Llull?', títol ben explícit d'una pàgina que ofereix tota mena d'informació de la vida i l'obra de l'escriptor, místic, missioner i filòsof mallorquí, i que completa el documentat i exhaustiu banc de dades ja existent a la xarxa.

De fet, és molt normal que la figura de Llull sigui objecte de tants estudis, també a internet. Ramon Llull (1232-1316) és considerat el primer gran escriptor de la llengua catalana d'abast universal i el creador de la llengua literària catalana, que féu servir en la creació d'una trentena d'obres.

Si el català ja es devia parlar devers el segle VIII, no en tenim testimonis escrits fins el segle XII. Els primers textos en la nostra llengua, un fragment de les lleis visigòtiques, o 'Forum Iudicum', i les 'Homilies d'Organyà', daten, justament, d'aquesta centúria.

Però aquest fet, ja prou important, tan sols és una de les moltísssimes aportacions culturals de Llull, que va llegar a la humanitat una obra monumental que ha perdurat fins als nostres dies, com veurem tot seguit.

L'obra


+ Portada d'una edició del 'Llibre de les bèsties'.
Llull va ésser un escriptor extraordinàriament prolífic. Va escriure més de dues-centes cinquanta obres en llengües distintes: català, provençal, llatí i àrab. Si haguéssim de fer un repàs de la seva extensíssima producció, no acabaríem. Diguem, doncs, que va escriure narrativa i poesia, obres filosòfiques, científiques, místiques, enciclopèdiques..., i destaquem-ne unes poques de les més representatives: el 'Llibre de contemplació en Déu', la seva primera gran obra, escrita originàriament en àrab; el 'Llibre d'Amic e Amat', un recull de sentències de contingut místic inclòs al 'Llibre d'Evast e Blaquerna; la novel·la 'Fèlix' o 'Llibre de meravelles', de la qual forma part el 'Llibre de les bèsties', en què ataca la política i les ànsies de poder; i l'obra poètica 'Desconhort', que expressa l'angoixa de l'autor en veient la dificultat d'atènyer les fites que s'havia proposat.

Cercant la veritat


+ Llull va concebre un complex sistema de conèixer la veritat.
Potser us demanareu per què Ramon Llull va escriure tant. Doncs sembla que hi va tenir molt a veure la seva convicció que la fe cristiana s'havia de difondre per mitjà de la paraula i, sobretot, de la paraula escrita. Tota l'obra lul·liana té per fi de convertir a la fe cristiana els heretges i els fidels de les religions jueva i musulmana. D'acord amb aquest fi, en Llull va concebre un sistema, que suposava infal·lible, de conèixer la veritat (que ell identificava amb la religió cristiana). És la famosa 'Ars lul·liana', que el savi mallorquí va difondre per mitjà de l'escriptura...

Missioner i reformador social


+ Mapa dels darrers viatges missioners de Ramon Llull.
...Però també amb una gran activitat missionera, que el va dur a viatjar pels pobles de la Mediterrània i a visitar les corts reials europees i la cort papal a fi i efecte de guanyar adeptes a la seva causa, a la seva 'veritat'. Tan aviat discutia amb teòlegs musulmans a Tunis com predicava les bondats de la seva 'Ars' a la universitat de París (la Sorbona), o mirava de convèncer els reis més poderosos del moment. Al costat de la seva activitat missionera, també hem de destacar la seva dimensió de reformador social. Llull detestava l'abús de poder, tant el de l'Església com el dels nobles i els reis, i s'identificava molt amb els sectors religiosos que no cercaven el poder, ans vivien en la pobresa i rebutjaven els privilegis. Aquest compromís de Llull amb una certa, diguem-ne, justícia social és sobretot present al 'Llibre d'Evast e Blaquerna'.

MATERIALS

  • 'Qui és Ramon Llull?'
    Format:Web
    Completa web dedicada a la figura de Ramon Llull. En destaca la informació referent a la vida, obra i pensament del savi mallorquí, com també la relativa al context històric en què li va tocar de viure.
  • L'auca de Ramon Llull
    Format:Web
    Espai de l'IES Pius Font i Quer que conté un conjunt d'estampes sobre la vida i obra de Ramon Llull.
  • Ramon Llull
    Format:Web
    Pàgina sobre Llull a l'espai literari Lletra, de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Conté una colla de vincles d'interès que ajuden a conèixer-ne millor l'obra.
  • 'Llibre de les bèsties'
    Format:Web
    Guia de lectura d'una de les obres més conegudes del filòsof mallorquí, acompanyada d'exercicis varis.
  • Llull a l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC)
    Format:Web
    Informació diversa sobre Ramon Llull: biografia, obra, textos, idees, bibliografia...
  • Base de Dades Ramon Llull
    Format:Web
    Banc de dades de la Universitat de Barcelona, amb informació de l'obra de Llull i dels manuscrits que la contenen. Disposa també d'un seguit de catàlegs i inventaris de la producció lul·liana.

QUE HO SABIES?

  • L'esperit missioner de Llull va fer possible la fundació, el 1276, del monestir de Miramar, a Mallorca, una escola missionera on els futurs missioners aprenien àrab perquè poguessin convertir els fidels musulmans al cristianisme.
  • L'activitat missionera de Llull es basava en el respecte a les creences jueva i musulmana. El savi mallorquí era un cristià convençut, però el seu únic mitjà era la paraula, i això, en aquella època, no era gaire usual.
  • Tot i que va viure fa molts segles, de la vida del místic i filòsof en tenim notícia mercès a la 'Vita coetanea', un text autobiogràfic dictat per Llull mateix a un monjo cartoixà de París poc abans de morir.
  • La família de Llull era originària del Principat. És molt probable que son pare fos uns dels vuit-cents cavallers que van acompanyar el rei Jaume I el Conqueridor en l'expedició a Mallorca, que va salpar dels ports de Salou, Cambrils i Tarragona el 5 de setembre de 1229.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Repassa la vida i l'obra de Ramon Llull en aquesta auca.
Com era Mallorca en temps de Ramon Llull?
De l'esperit inquiet del filòsof mallorquí, n'és una mostra aquest text biogràfic.
Aquest mapa et mostra l'itinerari dels darrers viatges missioners de Llull.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua