Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El Correllengua 2003

Objectius

Una flama i quatre columnes

La flama del Canigó


dilluns, 10 de novembre de 2003
El 8 de novembre va arribar a terme a Perpinyà (Rosselló) el Correllengua 2003, una acció ciutadana d'afirmació de la llengua catalana, començada el 6 de setembre a Andorra sota el lema 'Correllengua 2003: català, llengua i futur per a un poble'.

Durant dos mesos la flama, símbol de la unitat de la llengua catalana, ha resseguit, de nord a sud, tots els racons del país, on s'han fet incomptables actes festius i reivindicacions. Al pas de la flama moltes viles i ciutats han organitzat cercaviles, jornades gastronòmiques, correfocs, concerts, col·loquis, taules rodones...

El Correllengua, que es fa des del 1997, ha tingut enguany dos grans moments: l'un, la celebració multitudinària de l'arribada de la flama a Mequinensa (Baix Cinca), el 4 d'octubre, totalment reeixida, malgrat la temptativa d'alguns grups 'blavers' (enemics de la llengua catalana) de boicotar-la; i l'altre, el final del Correllengua valencià, que va coincidir amb la Diada valenciana del 9 d'octubre.

La Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana (CAL) organitza el Correllengua al Principat, Andorra, Menorca, la Franja de Ponent i Catalunya Nord, i es coordina amb Acció Cultural del País Valencià i la xarxa de Casals Jaume I, que l’organitzen al País Valencià. Mallorca també té un correllengua propi, promogut pels Joves de Mallorca per la Llengua, que recorre les principals poblacions de l'illa.

Objectius


+ El Correllengua: una acció ciutadana d'afirmació de la llengua catalana.
Allò que preocupa els organitzadors del Correllengua és l'ús social del català: que la llengua catalana esdevingui el vehicle de comunicació social dels ciutadans del país. Per això el Correllengua prova de conscienciar la gent de la necessitat de parlar el català amb tothom, sempre i a tot arreu, perquè, si cada dia hi ha més gent que sap la nostra llengua, també és cert que cada dia n'hi ha menys que la parla; és a dir, l'ús de la llengua ha retrocedit respecte de fa uns pocs anys (i ja llavors no anava pas tan bé). Un altre dels objectius del Correllengua és de defensar la unitat i l'oficialitat del català a tots els territoris del país, de Salses (Rosselló) a Guardamar (Baix Vinalopó) i de Fraga (Baix Cinca) a Maó (Menorca), sense descuidar l'Alguer (Sardenya).

Una flama i quatre columnes


+ Portada d'un dels llibres de l'escriptora i dibuixant Lola Anglada.
Des que el Correllengua d'enguany es va posar a caminar a Andorra, la flama de la llengua es va dividir en les quatre columnes que han seguit el país de tramuntana a migjorn. Aquestes quatre columnes duien el nom de quatre personatges totalment compromesos en la defensa de la llengua i la cultura catalanes: la columna Joan Fuster, l'insigne assagista de Sueca; la columna Vicent Andrés Estellés, el gran poeta de l'amor i de la quotidianitat; la columna Francesc de Borja Moll, l'eximi lingüista que va consagrar tota la vida a la llengua; i la columna Lola Anglada, la delicada il·lustradora i narradora barcelonina.

La flama del Canigó


+ Imatge del descens de la flama des de la Pica del Canigó.
Dèiem suara que la flama era el símbol de la unitat de la llengua catalana. Però de quina flama parlem? Doncs, de la flama del Canigó, custodiada a la Casa Pairal del Castellet de Perpinyà, que des de fa unes quantes dècades puja a la Pica del Canigó cada 22 de juny. Al capdamunt d'aquest cim impressionant, de 2.784 metres d'altitud, que domina tota la planada rossellonesa i empordanesa, a banda i banda de l'Albera, la flama hi roman encesa tota la nit, alimentada per la llenya que hi ha traginat gent de tot el país, i a trenc d'alba en torna a baixar perquè arribi a temps d'encendre les fogueres de centenars de viles i ciutats durant la revetlla de Sant Joan, la gran festa dels Països Catalans, celebrada arreu arreu del nostre país.

MATERIALS

  • El Correllengua
    Format:Web
    Web oficial del Correllengua, amb informació vària d'aquesta iniciativa d'afirmació de la llengua catalana: edició d'enguany i anteriors, materials, recorregut de la flama, manifest del 2003...
  • La flama del Canigó
    Format:Web
    Tot allò que cal saber sobre la flama del Canigó, explicat a bastament en aquest espai.
  • Diccionari Català-Valencià-Balear
    Format:Web
    Versió electrònica d'aquesta obra magna d'Antoni Maria Alcover i Francesc de Borja Moll.
  • Tot llengua
    Format:Web
    Espai del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya sobre la llengua catalana, amb vincles a pàgines relacionades. Informa del coneixement i l'ús del català al Principat, segons dades del 2001.
  • Català en línia
    Format:Web
    Guia ortogràfica i gramatical de la llengua catalana.
  • La llengua catalana a la xarxa
    Format:Web
    Recursos pedagògics de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC) sobre la llengua catalana.

QUE HO SABIES?

  • La pensada d'encendre una flama al cim del Canigó fou d'en Francesc Pujades, fill d'Arles de Tec (Vallespir) i personatge apassionat per la muntanya i pel país. En Pujades va pujar a la Pica i va encendre-hi un foc el 23 de juny de 1955, revetlla de Sant Joan, amb la idea de reprendre l'ancestral costum de fer fogueres als cims de les muntanyes per donar la benvinguda a l'estiu.
  • Sols comptant el País Valencià, el Correllengua ha dut la flama de la llengua a cent cinquanta-set poblacions, fet que en prova l'arrelament popular.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Informa't del significat especial de la flama del Canigó.
Què en saps, del Castellet de Perpinyà, que serva la flama del Canigó?
'Les Homilies d'Organyà' constitueixen un dels texts catalans més antics conservats.
L'homenatge del Correllengua a Vicent Andrés Estellés és ben merescut, oi?
I també...
  • Que n'has llegit cap, de llibre de l'escriptora Lola Anglada?
  • Què et penses que diu, el manifest del Correllengua d'enguany, escrit pel músic Biel Majoral?
  • Vet aquí les comarques visitades per cadascuna de les quatre columnes del Correllengua 2003.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua