Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El TGV, el tren de la discòrdia

Protestes

Centralisme a les vies del tren

L'enllaç amb el Rosselló i França


dijous, 30 d'octubre de 2003
L'11 d'octubre va entrar en servei el Tren de Gran Velocitat (TGV) que fa la línia Lleida-Madrid, després d'un any de retard i enmig d'una polèmica que ha anat creixent des que se'n va començar la construcció.

La polèmica se centra, sobretot, en la seguretat del nou tram ferroviari, qüestionada per geòlegs i partits polítics. Una setmana abans de la inauguració de la línia, per exemple, van aparèixer dos esvorancs al costat de la via, i el dia 23 d'octubre es va observar, prop de Saragossa, una esquerda de tres metres d'amplada i dos de fondària sota la via del tren mateix.

Pels volts del mes de març les deficiències del TGV Lleida-Madrid van començar a ocupar els mitjans de comunicació, l'un dia sí i l'altre també, van motivar la dimissió del president de la Gestoria d'Infrastructures Ferroviàries (GIF), responsable de la gestió del TGV, i van fer suspendre els viatges de promoció del tren, després de retards continuats i més greus cada dia que passava.

Sigui com sigui, el TGV que uneix Madrid amb la capital del Segrià ja funciona, i se suposa que beneficiarà el sector turístic de Ponent i del Pirineu. De moment, tanmateix, aquest tren tan sols va a 200 quilòmetres l'hora, molt lluny dels 350 previstos, i els usuaris es queixen que els costa tant de temps comprar el bitllet com fer el viatge.
  • + Secció de Nosaltres.Com: Trens

Protestes


+ Imatge d'un esvoranc aparegut a la primeria d'octubre prop de la via del TGV Lleida-Madrid.
Ara, la polèmica del TGV no se circumscriu pas a la seguretat de la línia Lleida-Madrid, ans afecta moltes altres qüestions, entre les quals hi ha el traçat projectat pel govern espanyol per al conjunt de l'estat. Responsables polítics de molts municipis critiquen l'impacte ambiental i estètic del TGV i es queixen de la manca d'informació que proporciona el govern, i l'acusen de tirar endavant les obres sense respectar ni acords ni promeses. Per a acabar-ho d'adobar, moltes de les línies de rodalia de la Renfe (Red Nacional de Ferrocarriles Españoles), que milions d'usuaris agafen cada dia, són deixades de la mà de Déu i els trens fan retards que poden ésser d'hores.

Centralisme a les vies del tren


+ Traçat del TGV previst pel govern espanyol.
El Tren de Gran Velocitat respon a una estructura radial. Això vol dir que el traçat arrenca d'un vèrtex central que és el nus originari de tota la xarxa ferroviària. I on és aquest vèrtex? Doncs a Madrid, la capital d'Espanya. Sembla que la intenció final és d'enllaçar Madrid amb les capitals de província, prescindint de les necessitats socials i econòmiques d'Espanya i dels països que s'hi troben lligats. És normal, doncs, que hom retregui al govern espanyol que construeixi una xarxa ferroviària de gran velocitat inspirada en una concepció política centralista que nega la diversitat i la pluralitat.

L'enllaç amb el Rosselló i França


+ L'enllaç amb el Rosselló i França sembla que va per llarg.
La construcció d'una línia ferroviària de gran velocitat que enllaci el Principat amb Catalunya Nord i França fa temps que és reivindicada per alguns sectors empresarials i polítics de casa nostra. Però, tal com van les coses, sembla que n'hi ha per llarg. Si més no, encara han de començar les obres de la línia que hauria de lligar Barcelona amb Perpinyà, i hi ha trams encara en fase d'estudi. A aquesta situació, hi ha coadjuvat la manca d'interès de les autoritats franceses a fer arribar la línia de gran velocitat fins al Pirineu, una manca deguda al centralisme francès, que no hi veu més enllà de París, i a l'hostilitat dels governs francès i espanyol arran de la guerra a l'Irac.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La primera línia de ferrocarril que va entrar en servei al nostre país va ésser la de Barcelona-Mataró, inaugurada el 28 d'octubre de 1848, gràcies a una iniciativa dels catalans Miquel Biada i Josep M. Roca.
  • Del mal estat de les línies de la Renfe, n'és una prova la que uneix Barcelona i Puigcerdà (Cerdanya), que enguany s'ha hagut d'interrompre unes quantes vegades. En alguns trams la velocitat dels trens és la mateixa de fa setanta-cinc anys, i el mes d'abril un d'aquests trens va descarrilar a l'entrada de l'estació de Ribes de Freser (Ripollès).
  • Aprofitant l'arribada del TGV a Lleida, l'empresa AC Copters ha disposat, amb vista a promoure el turisme d'hivern, un servei d'helicòpters que anirà de Lleida a Vaqueira (Vall d'Aran).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Alcàsser (Horta) és una de les poblacions que s’oposa al traçat del TGV.
T'interessen els detalls del ferrocarril Barcelona-Mataró, inaugurat fa més de cent cinquanta anys?
Per què la via dels ferrocarrils convencionals espanyols té una amplària diferent de l'europea?
Segueix la història del ferrocarril al nostre país.
I també...
  • Mou-te virtualment per l'interior d'un TGV.
  • D'aquests dos mapes, l'un presenta l'estat actual de la xarxa ferroviària de gran velocitat, i l'altre el traçat que, segons les autoritats, s'hauria d'enllestir l'any 2007.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua