Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Dia de les Nacions Unides

Les Nacions Unides i els Estats Units

Òrgans principals i organismes vinculats

L'ONU dels estudiants


dijous, 23 d'octubre de 2003
Des del 1948 se celebra cada any el Dia de les Nacions Unides, o de l'ONU, com també en diem. La data de la celebració és el 24 d'octubre, aniversari de la l'entrada en vigor de la carta fundacional de les Nacions Unides, redactada pels representants d'una cinquantena de països reunits a la ciutat de San Francisco (Califòrnia, EUA).

Amb motiu de la diada s'organitzen exposicions, debats, conferències... per fer conèixer les grans consecucions de l'ONU durant més de cinquanta anys d'existència, però també les fites que ha d'aconseguir encara.

Perquè, de fites, li'n n'ha d'aconseguir moltes encara. Les Nacions Unides van ésser instituïdes amb el lloable objectiu de preservar la pau mundial, però els darrers esdeveniments internacionals prou indiquen que la pau i l'entesa entre les nacions del món no són pas cosa fàcil...

La fundació de les Nacions Unides va ésser impulsada pel president nord-americà Franklin Delano Roosevelt l'any 1942, en plena Segona Guerra Mundial (1939-1945), tot i que no va néixer oficialment fins el 1945. Aquest terrible conflicte bèl·lic, sens dubte el més devastador de la història, va fer veure a les grans potències mundials que havien d'instituir un organisme supranacional que vetllés per la pau i la seguretat mundials.

L'ONU ja havia tingut, el primer terç del segle XX, un precedent amb idèntics objectius: la Societat de Nacions. Aquesta institució també havia nascut després d'una guerra, la Primera Guerra Mundial (1914-1918), i fou igualment impulsada per un president dels Estats Units, Thomas Woodrow Wilson. Ara, la Societat de Nacions va tenir una durada molt curta i una actuació ben poc reeixida.
  • ! Actualització el 25/10/2003 a les 06:00

Les Nacions Unides i els Estats Units


+ Franklin Delano Roosevelt i George Walker Bush, dos presidents nord-americans i dues maneres d'entendre l'ONU.
Veiem, doncs, que els Estats Units han tingut un paper preeminent a l'hora de promoure organismes internacionals que vetllessin per la pau. Però aquest darrer any l'ONU ha estat molt soscavada perquè els Estats Units, abonats per la Gran Bretanya i Espanya, n'han prescindit totalment a l'hora d'envair l'Irac. L'ONU no ha pogut aturar una guerra que la gran potència nord-americana volia de totes passades, i això ha fet dubtar molta gent de l'eficàcia real de la institució, oimés que des de la fi de la Segona Guerra Mundial les grans decisions internacionals s'adoptaven per consens. Però sembla que les dificultats per a pacificar l'Irac han fet que el govern dels Estats Units es repensés les coses i tornés, si més no parcialment, al recer de l'ONU, cosa que hauria de beneficiar tothom.

Òrgans principals i organismes vinculats


+ La UNESCO és un dels molts organismes vinculats a l'ONU.
L'ONU té sis òrgans principals, cadascun amb unes funcions específiques: l'Assemblea General, el Consell de Seguretat, el Consell Econòmic i Social, el Consell d'Administració Fiduciària, el Tribunal Internacional de Justícia i la Secretaria. Però, a sobre, hi ha no poques organitzacions autònomes, vinculades d'una manera o altra a les Nacions Unides. Vet-ne ací algunes de les més representatives: la UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization: Org. per l'Educació, la Ciència i la Cultura de les N. U.), que promou l'educació universal i la protecció dels béns culturals i naturals de la humanitat; la FAO (Food and Agriculture Organization: Org. per l'Alimentació i l'Agricultura), que mira d'augmentar la productivitat agrícola i la qualitat dels aliments; l'ILO (International Labour Organization: Org. Internacional del Treball), que treballa per assegurar la igualtat d'oportunitats per a tothom i la millora de les condicions laborals; i la UNICEF (United Nations Children's Fund: Fons per a la Infantesa de les N. U.), que s'ocupa d'elevar el benestar dels infants i de garantir-ne els drets. Els acords de l'ONU amb aquests organismes no ens han d'estranyar gens. Pensem que els inspiradors de les Nacions Unides veien molt clar que la pau és difícilment assolible, si no es respecten els drets humans i no hi ha progrés social, econòmic i educatiu.

L'ONU dels estudiants


+ La web de l'ONU dedica una pàgina als estudiants.
L'ONU també s'ocupa dels estudiants. Mireu, si no, la pàgina que la web de l'organització els dedica, on hi ha tota mena de recursos didàctics: dades estadístiques de països, perfils de ciutats de tot arreu, productes interactius varis, apartats culturals, situació d’infants i joves a molts llocs del món..., tot això amanit amb jocs i tests i amb espais de participació, com ara fòrums i concursos. Fins i tot es pot fer un divertit tomb virtual per les Nacions Unides, i aprendre moltes coses sobre com funciona i quins objectius té.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La seu de les Nacions Unides és a la banda est de l'illa de Manhattan (Nova York, EUA). L'emplaçament, propietat de tots els estats membres de l'organització, és dotat de cossos de policia, bombers i àdhuc d'un servei de correus. Molts dels visitants envien postals amb el segell propi de l'ONU, que sols es poden trametre des de la seu mateix.
  • Al vestíbul de l'Assemblea de les Nacions Unides hi ha l'anomenat pèndol de Foucault, un aparell inventat pel físic francès Jean Bernard Léon Foucault que demostra el moviment de rotació de la Terra sobre si mateixa.
  • Originàriament, l'ONU tenia cinquanta-un membres, però avui ja són cent noranta-un. Un dels darrers a afegir-s'hi ha estat Suïssa, país tradicionalment molt neutral i gelós de la seva llibertat.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Informa't de l'oposició sostinguda entre l'ONU i el govern dels Estats Units pel cas de l'Irac.
Llegeix el discurs pronunciat pel gran violoncel·lista català Pau Casals a la seu de l'ONU el 24 d'octubre de 1971.
Fes una visita virtual a l'Organització de les Nacions Unides, i mira de respondre després aquest test.
Saps què diu, el preàmbul de la carta fundacional de les Nacions Unides?
I també...
  • Mira com funciona l'ONU.
  • Aprèn a distingir les banderes dels estats membres de l'ONU amb aquest joc.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua