Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El concert de Bruce Springsteen a Barcelona, en DVD

'Catalonia' i 'Spain' a la web del Boss

Barcelona i Bruce Springsteen

La veu de la classe obrera



dijous, 16 d'octubre de 2003
L'enhorabona als seguidors del cantant i compositor nord-americà, Bruce Springsteen. Segons que han anunciat diferents mitjans, ben aviat s'editarà en format DVD el concert que l'estrella del rock, acompanyat de l'E Street Band, va fer al Palau Sant Jordi de Barcelona el 16 d'octubre de 2002.

Si es confirma la notícia (la web del cantant encara no en diu res), serà la primera vegada que Springsteen, conegut també per Boss (líder), enregistra una actuació en directe després de més de tres dècades de carrera musical, perquè el DVD 'Live in New York City', editat el 2001, era una selecció de concerts que havia fet al Madison Square Garden de la ciutat nord-americana entre els mesos de juny i juliol del 2000. D'una altra banda, el concert de Barcelona sols es va transmetre parcialment per la cadena MTV.

L'actuació del 2002 a Barcelona formava part de la ronda mundial amb què Springsteen va presentar 'The Rising', un àlbum amb catorze composicions noves, inclosa la cèlebre 'My City of Ruins', dedicada a les víctimes dels atemptats de Nova York, ocorreguts l'11 de setembre de 2001.

Sembla, doncs, que la relació entre Barcelona i Bruce Springsteen no fa sinó consolidar-se, encara que no agradi a tothom, com veurem tot seguit.

'Catalonia' i 'Spain' a la web del Boss


+ A la web de Bruce Springsteen hi apareix el nom de Catalonia.
Us en donarem un exemple. Quan encara no havien passat ni dues setmanes del darrer concert que Springsteen va fer a Barcelona el 17 de maig, a l'estadi Lluís Companys, el nom de Catalonia va desaparèixer de la web oficial del 'rocker'. Fins aquell moment, la llista de concerts deia 'Barcelona, Catalonia', l'única nació sense estat que hi figurava, car en tots els altres casos la ciutat anava acompanyada de l'estat corresponent. És possible que el canvi de 'Catalonia' per 'Spain' obeís a les pressions de sectors no gaire satisfets de l'estima de Springsteen pel nostre país, ni de la publicitat que en feien alguns mitjans de comunicació. Ara, aquestes pressions no sembla que hagin reeixit del tot. Mireu, si no, aquesta pàgina de la web del cantant.

Barcelona i Bruce Springsteen


+ Les actuacions del Boss i la E Street Band a Barcelona són multitudinàries.
El cas és que Bruce Springsteen manté, de fa molts anys, una gran sintonia amb Barcelona. Sempre que hi ve, les entrades s'esgoten en un tres i no res. Tan bon pic apareix a l'escenari, el Boss s'adreça en català a un públic fidel que coreja, una per una, les seves cançons. La ja clàssica salutació 'Bona nit, Barcelona, com esteu?' és rebuda enfervoridament pel assistents, que es congreguen a milers per seguir les actuacions d'un músic que ho dóna tot a l'escenari. I d'actuacions, a Barcelona, ja n'hi ha fetes onze, totes multitudinàries. La que va oferir el 1988, per exemple, va omplir el Camp Nou, l'estadi del Futbol Club Barcelona, un privilegi que és a l'abast de ben pocs artistes.

La veu de la classe obrera


+ Portada del celebrat àlbum 'The River'.
'Born in the USA' ('Nascut als EUA'), aquest és el títol del disc que va projectar Bruce Springsteen a la fama mundial, el 1984. Però, contràriament a allò que podria semblar, l'àlbum, tot i ésser molt comercial, criticava severament alguns aspectes de la societat dels Estats Units. Com potser ja sabeu, les lletres de les cançons de Springsteen reflecteixen molt bé les frustracions, la por i les esperances de la classe treballadora nord-americana, tan oblidada dels qui manen. Els treballs 'Born to Run' (1975), 'Darkness on the Edge of Town' (1978), 'The River' (1980) i 'Nebraska' (1982) contenen algunes de les peces més compromeses d'aquest autor, nascut el 1949 a Freehold, una població de l'estat de Nova Jersey.

MATERIALS

  • Bruce Springsteen
    Format:Web
    Web oficial de Bruce Springsteen, amb apartats varis: àlbums, lletres de les cançons, fòrums, notícies...Conté fragments sonors de les peces enregistrades durant més de tres dècades de carrera musical.
  • El Boss a la BBC
    Format:Web
    Pàgina de la BBC dedicat al músic de Nova Jersey: biografia, àlbums, llibres...
  • All Music Guide
    Format:Web
    Completa enciclopèdia musical, amb informació de tots els estils.
  • Discografia de Bruce Springsteen
    Format:Web
    Ressenya discogràfica que permet de resseguir la trajectòria musical del Boss.
  • Els instruments de l'orquestra
    Format:Web
    Didàctic espai dedicat als instruments que formen una orquestra.
  • Ritmes.net
    Format:Web
    Portal català amb notícies i informació dels diferents estils musicals.

QUE HO SABIES?

  • L'abril d'enguany les cançons del grup de música country Dixie Chicks foren prohibides per algunes emissores de ràdio dels Estats Units amb el pretext que fomentaven l'antiamericanisme, perquè les integrants del grup havien criticat obertament el president George Bush i la invasió de l'Irac. Springsteen va sortir a defensar-les, bo i dient que eren unes grans artistes americanes, i que allò que era realment antiamericà era negar la llibertat d'expressió.
  • En una votació recent, promoguda per la guia musical Zagat, en què van participar més de deu mil afeccionats a la música, el disc de Bruce Springsteen 'Born to Run' fou considerat el més popular de tots els temps, més que no 'Abbey Road', dels Beatles.
  • El 1994 Bruce Springsteen fou guardonat amb un Oscar de Hollywood, i no pas com a actor, és clar, sinó per la composició musical 'Streets of Philadelphia', que formava part de la banda sonora de 'Philadelphia', protagonitzat per Tom Hanks i Denzel Washington.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

L'aprovaries, aquesta llista de les vint-i-cinc millors cançons de Bruce Springsteen?
Ressegueix la trajectòria musical del Boss i fixa’t en aquesta ressenya discogràfica.
Escolta uns fragments de l'àlbum 'Born to Run', un dels més ben valorats per la crítica.
Mira de traduir la peça musical 'My City Of Ruins', en què Springsteen canta a les víctimes novaiorqueses dels atemptats de l'11 de setembre.
I també...
  • Vols veure Bruce Springsteen interpretant el tema 'Born in the USA', del 1984?
  • Repassa la biografia del músic de Nova Jersey.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua