Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Com es fa l'elecció d’un papa?

El sistema d'elecció

El marc: la Capella Sixtina

'Habemus Papam'



dilluns, 13 d'octubre de 2003
Les últimes aparicions públiques del papa Joan Pau II han deixat veure que la salut li flaqueja molt, cosa confirmada pels cardenals Joseph Ratzinger i Christoph Schönborn, i això fa pensar que abans de gaire podríem assistir a l'elecció d'un nou cap de l'Església Catòlica.

L'elecció d'un nou papa recau en l'anomenat col·legi cardenalici, que agrupa tots els cardenals que es reuneixen en conclave: l'assemblea que, a la mort d'un papa, escull el seu successor.

L'elecció d'un nou papa no sol ésser gaire predictible, per molt que els mitjans de comunicació publiquin llistes dels candidats amb més possibilitats, i és que, com diuen els italians, 'qui entra papa al conclave en surt cardenal'. Tot i amb això, sempre n'hi ha que presumeixen de saber tots els secrets del Vaticà i fan endevinalles sobre el futur papa.

Però hem de pensar que als conclaves hi ha representades tendències teològiques i espirituals que poden ésser molt diferents, això sense comptar que hi participen cardenals de tots els continents/a>, amb sensibilitats culturals ben distintes. D'una altra banda, durant el conclave els cardenals estan completament aïllats: ni poden parlar amb ningú de fora, ni mantenir correspondència telefònica o epistolar, ni esbrinar què diuen els mitjans de comunicació.

El sistema d'elecció


+ El nou papa l'elegeixen els cardenals que no hagin complert els vuitanta anys.
Abans del conclave es fan nou dies d'exèquies funerals pel papa difunt, que sol ésser enterrat entre el quart i el sisè dia d'haver-se mort. Passats quinze dies del traspàs, els cardenals que no hagin complert els vuitanta anys es reuneixen per elegir el seu successor. Ara, el procés electoral pot requerir unes quantes votacions, perquè es necessiten dos terços dels vots, que són individuals i secrets. De fet, perquè un papa pogués sortir per majoria simple abans s'haurien d'haver fet trenta votacions sense que ningú obtingués els dos terços necessaris.

El marc: la Capella Sixtina


+ Les votacions es fan a la Capella Sixtina.
Com ja deveu saber, la volta de la Capella Sixtina fou decorada pel gran artista del Renaixement, Miquel Àngel, que va pintar també el fresc de la paret de l'altar, el famós 'Judici Final'. Doncs bé, és en el marc incomparable de la Capella Sixtina que es fan les votacions per a escollir el nou papa. Els cardenals s'hi dirigeixen en processó tot cantant el 'Veni Creator', un himne que invoca l'assistència de l'Esperit Sant. Arribats a la Capella, els cardenals dipositen, un per un, el vot a l'urna, aixecant visiblement la mà on porten la papereta.

'Habemus Papam'


+ Mentre dura la votació, molta gent es congrega a la plaça de Sant Pere del Vaticà.
Després de la votació es fa l'escrutini. Si ningú no ha obtingut els vots necessaris, les paperetes es cremen amb un producte químic que fa un fum negre, l'anomenada 'fumata nera', visible des de la plaça de Sant Pere del Vaticà. Contràriament, quan ja hi ha papa electe, i aquest ha acceptat el càrrec, el fum ja no és negre, sinó blanc. Quan el papa elegit s'ha triat el nom que vol portar, un dels cardenals surt al balcó de la basílica de Sant Pere i fa aquesta proclama: 'Annuntio vobis gaudium magnum, Habemus Papam' (Us anuncio una gran joia, ja tenim papa). Tot seguit, fa aparició el nou pontífex i dóna la benedicció 'urbi et orbi' (a Roma i a tot el món).

MATERIALS

  • El Vaticà
    Format:Web
    Web oficial del Vaticà, cosultable en diferents llengües. Permet de fer un tomb virtual pels museus vaticans.
  • 'Universi Dominici Gregis'
    Format:Web
    Constitució apostòlica de Joan Pau II que explica el procediment a seguir en la proclamació d’un nou pontífex.
  • Guia ràpida del Vaticà
    Format:Web
    Guia ordenada alfabèticament que dóna accés a tota mena d'informació relativa al Vaticà.
  • La religió catòlica
    Format:Web
    Didàctic espai del portal educatiu Edu365 centrat en la religió catòlica.
  • Enciclopèdia Catòlica
    Format:Web
    Versió electrònica de la més extensa enciclopèdia catòlica mai publicada. Ordenada alfabèticament, abasta temàtiques molt variades.
  • Religions del món
    Format:Web
    Interactiva pàgina de la BBC que permet de conèixer els trets més significatius de les religions amb més fidels arreu del món.
  • Religions i ateisme
    Format:Web
    Recursos educatius de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC) sobre religions i ateisme.

QUE HO SABIES?

  • Els papes no sempre han estat elegits pels cardenals; als primers temps del cristianisme eren elegits pels clergues, amb el consentiment dels creients. No va ésser fins el 1059, durant el pontificat de Nicolau II, que es va establir la norma avui vigent. La reforma de Nicolau II pretenia, sobretot, deslliurar l'Església del poder civil de l'època, especialment de l'emperador romano-germànic.
  • La constitució apostòlica 'Universi Dominici Gregis (1996), del papa Joan Pau II, estableix que els cardenals amb dret de vot han d'allotjar-se al Vaticà, concretament a la Domus Sanctae Marthae, edifici de construcció recent.
  • Aquest mateixa constitució determina que l'únic sistema d'elecció del pontífex romà és el vot individual i secret. Abans encara hi havia dues maneres més d'elegir papa: 'per acclamationem seu inspirationem' i 'per compromissum', val a dir: per unanimitat i sense votació prèvia, o per delegació dels electors en un grup de cardenals reduït.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Saps el nom de pila dels darrers nou papes?
Contempla l'impressionant fresc que decora la volta de la Capella Sixtina, on es fa l'elecció papal.
Què en saps, del papa actual, Joan Pau II?
Els cardenals elegeixen el papa, però, saps qui nomena els cardenals?
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua