Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Internet sense fils

Una xarxa oberta...

...i catalana...

...que s'estén ràpidament



dijous, 2 d'octubre de 2003
Durant les festes de la Mercè Barcelona va oferir una prova pilot de connexió a internet sense fils (wi-fi en anglès). Aquest sistema d'accés a la xarxa permet de navegar mercès a les ones de ràdio, sense fils.

En concret, els assistents van poder accedir, amb un ordinador portàtil o un assistent personal (PDA), a les emissions de la televisió municipal BTV, a vuit vídeos sobre la ciutat, als continguts de les webs de l'Ajuntament i de VilaWeb, i a una colla de webcams. La connexió era, doncs, limitada a uns continguts determinats, fet que va permetre, entre més coses, una bona velocitat de descàrrega.

Sensefils BCN, que així es va anomenar la iniciativa, era impulsada per la regidoria de la Ciutat del Coneixement, VilaWeb, Barcelona Televisió, la FNAC, Softcatalà i Sony, amb l'objectiu primordial de fer entendre que l'accés a internet és un dret universal.

D'acord amb aquest objectiu, es va desplegar la tecnologia necessària per a fer rutllar la navegació sense fils al centre de la ciutat, concretament a la plaça de Catalunya. Els qui ja tenien una targeta d'accés wi-fi (que permet de rebre els senyals de ràdio) a l'ordinador van poder connectar-se lliurement dintre l'àmbit de cobertura subministrada per les vuit antenes i repetidors instal·lats per a l'avinentesa, i els qui no en tenien van poder connectar-se des dels tres punts públics de connexió instal·lats al Palau de la Virreina, al FNAC Triangle i a una parada de la plaça de Catalunya mateix.

Una xarxa oberta...


+ GNU/Linux, el més conegut dels sistemes operatius de codi lliure.
Tot i que la prova pilot de Barcelona únicament va permetre als usuaris d'accedir a uns continguts limitats, les xarxes sense fils volen proporcionar accés fàcil, ràpid i compartit a internet. De fet, a l'estrena barcelonina d'aquesta mena de connexió es va usar l'anomenat programari de codi lliure. Els sistemes operatius de codi lliure poden ésser modificats permanentment i, alhora, són gratuïts, perquè ningú no n'és el propietari. La propietat, en tot cas, és dels usuaris i de les empreses públiques i privades que l'usen i miren de millorar-lo, contribuint així a la democratització de la xarxa. Diguem, de passada, que GNU/Linux, OpenOffice.org i Mozilla són sistemes operatius de codi lliure.

...i catalana...


+ Sensefils BCN va emprar, per primera volta, una adreça amb el domini català .ct.
En tractant-se d'una prova de caràcter privat i accés limitat, Sensefils BCN oferia uns determinats avantatges, com ara la utilització d'un domini propi. És per això que es va emprar, per primera volta, una adreça amb el domini català .ct: www.bcnsensefils.ct. Aquest domini ja va ésser reivindicat pel Parlament de Catalunya l'octubre del 1996 perquè definís el país a internet. La reivindicació, ben natural, encara ho és més si tenim en compte que el català ocupa el lloc vint-i-tresè en el rànquing de llengües presents a la xarxa. Això, si més no, es desprèn d'un estudi recent de Softcatalà.

...que s'estén ràpidament


+ Les xarxes sense fils s'estan estenent ràpidament .
La prova de Sensefils BCN feta durant les festes de la Mercè va reeixir del tot. Molts 'internautes' i curiosos es van atansar al centre de Barcelona per veure de prop aquest sistema de connexió a la xarxa revolucionari. Tant és així que l'alcalde de la ciutat, Joan Clos, ja ha anunciat que aquest sistema s'estendrà a més punts de Barcelona. I és que, en l'àmbit de les noves tecnologies, no s'hi val a badar, si no en volem restar al marge. Cal tenir present que la connexió mitjançant tecnologia wi-fi es va estenent ràpidament a molts espais de les grans ciutats de tot arreu: aeroports, cafès, universitats, hotels... , i afortunadament cada dia hi ha més projectes de xarxes sense fils a casa nostra.

MATERIALS

  • Sensefils BCN
    Format:Web
    Web oficial de la xarxa sense fils estrenada en el marc de les festes de la Mercè 2003.
  • Xarxa sense fils a Barcelona
    Format:Web
    Especial de VilaWeb sobre la xarxa Sensefils BCN. Conté una seguida de fotografies sobre l'esdeveniment, que es va fer a la plaça de Catalunya de Barcelona.
  • Introducció a les xarxes wi-fi
    Format:Web
    Didàctica introducció a les xarxes wi-fi, realitzada per Hospitalet Sense Fils.
  • Què és Internet?
    Format:Web
    Espai que informa de diferents aspectes d'internet: història, funcionament, prestacions...
  • La banda ampla
    Format:Web
    Els serveis i continguts que ofereix la banda ampla, explicats a bastament en aquesta pàgina.
  • Projectes de xarxes sense fils
    Format:Web
    Secció de Nosaltres.Com, el cercador de VilaWeb, amb la llista dels projectes de xarxes sense fils escampats arreu del país.
  • Per un domini .ct
    Format:Web
    Web de la campanya a favor del domini.ct per al Principat.

QUE HO SABIES?

  • Un dels grans avantatges de la xarxa sense fils és la velocitat de connexió a internet, que pot atènyer els 54 megabits per segon (Mb/s), i dóna accés a serveis i continguts de banda ampla.
  • A banda els termes 'sense fils' i 'wi-fi', la xarxa de connexió que funciona a través de les ones de ràdio s'anomena també 'wireless', mot anglès que significa, justament, 'sense fils'. (De fet, 'wi-fi' és una abreviatura de 'Wireless Fidelity', val a dir, fidelitat sense fils.)
  • La xarxa sense fils s'ha assajat fins i tot en una línia ferroviària, l'Altamont Commuter Express, que fa al trajecte entre Stockton i San José (Califòrnia, EUA). També hem de dir que la majoria dels passatgers habituals del tren són treballadors d'empreses de noves tecnologies.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Saps què és, exactament, la banda ampla?
Repassa la diversitat d'opcions i prestacions d'internet.
Fes un cop d'ull al reportatge especial de Vilaweb sobre la prova pilot Sensefils BCN.
Examina alguns dels arguments esgrimits en favor del domini català .ct.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua